logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na transponderach 12.188V i 11.158V w Echostar DSB-616

Kieleczek 31 Paź 2006 19:14 1748 13
REKLAMA
  • #1 3173493
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam

Dzisiaj zakupiłem dekoder Echostar DSB-616 u dystrybutora CP i od razu się zaczęły problemy.

Nie mam sygnału na kilku transponderach, m.in. na 12.188V i 11.158V gdzie są kanały Cyfrowego Polsatu. Pozostałe kanały FTA i kodowane z CP odbierają bez zarzutu. Antena jest ustawiona dobrze a konwerter ma ok. rok więc nie powinien się zepsuć. :cry:

Co może być przyczyną, bo już sam się głowię od kilku godzin? Dodam że gdy sprawdzono dekoder u dystrybutora wszystko działało.
  • REKLAMA
  • #2 3173639
    Ice01
    Poziom 2  
    witam
    tez mam problem z tym modelem - brak sygnalu z jednego transpondera. wszystko sprawdzone i pozostaje tylko to ze uszkoszony jest dekoder.
  • #3 3173682
    gregor22
    Poziom 23  
    Ocena: 74
    Witam!
    A przeskanowaliście satelite?
  • REKLAMA
  • #4 3173702
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Bez żartów. To już zrobiłem na samym początku, w sumie 3 razy.:cry: Nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną!? Poza tym podczas skanowania omija te trnaspondery na których nie ma sygnału ("czerwona kropka" jest obok nazwy transpondera).
  • REKLAMA
  • #5 3173725
    gregor22
    Poziom 23  
    Spróbój podstawić konwerter,być może brak jednej polaryzacji,raz tak miałem.
  • #6 3173787
    Kieleczek
    Poziom 14  
    gregor22 napisał:
    Spróbój podstawić konwerter,być może brak jednej polaryzacji,raz tak miałem.

Nie bardzo rozumiem? W ajkim sensie podstawic?
  • #7 3173799
    gregor22
    Poziom 23  
    Wymienić konwerter na nowy lub pożyczyć od kolegi.
  • #8 3175760
    fastrecar1
    Poziom 11  
    wyślij do serwisu w warszawie ,tam mają dobry serwis .prawdopodobnie jest uszkodzony tunerbord
  • REKLAMA
  • #9 3177244
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    Skoro antena jest dobrze ustawiona to zrób tak jak Ci radzi gregor22.To typowa sprawa
  • #10 3177666
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Ale to trochę bez sensu, bo przez ten konwerter na Ferdku 3018 odbieram te transpondery bez zarzutu! Dekoder też był sprawdzany u dystrybutora i wszystko działało! Nie mam pojęcia skąd są te problemy, chyba odstąpie od umowy i oddam ten dekoder bo mnie zaczęła cała ta sytuacja wkurzać. :evil:
  • #11 3177706
    gregor22
    Poziom 23  
    Nie wkurzaj się, tylko zamiast częstotliwości 12.188 spróbuj wpisać ręcznie 12.284 i napisz co się dzieje.

Dodano po 1 [minuty]:

a jeżeli to nie poskutkuje to wymień dekoder.
  • #12 3178101
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1846
    Proponuję jednak precyzyjniej ustawić konwerter, ale nie na wskaźniku tunera polsatu, ale na innym dekoderze.
    Na Fergusonie - jeśli jakość jest 99% - zasłoń część konwertera (aby osłabić sygnał) i teraz ustaw na maksimum jakości, ustaw także skos konwertera.
    Po takim zabiegu tuner polsatu powinien ruszyć :)
  • #13 3180079
    Kieleczek
    Poziom 14  
    Na 12.284 jest wszystko w jak najlepszym porządku- sygnał bardzo mocny. Także na drugim konwerterze ustawionym na Astrę 19.2E (zez) działają praktycznie wszystkie transpondery (może ze 3-4 nie działają ale to zwykła sytuacja, bo mogą być awarie techniczne u różnych nadawców). Natomiast na konwerterze ustawionym na Hotbird (twin, ten drugi to zwykły single) nie działa praktycznie co drugi transponder na Echostarze, a i na Fergusonie i analogowym Unnisacie jest wyraźnie słabszy sygnał, aczkolwiek stabilny. Wychodzi na to że to jednak wina konwertera, bo Echostar u dystrybutora odbierał wszystko bez zarzutu.
    Ale dlaczego mógł się nagle uszkodzić? Gubi niektóre częstotliwości i to nie tylko u mnie jest taka sytuacja, tylko jak wyczytałem na forum satkuriera u wielu użytkowników CP.
  • #14 3183105
    grzesiulek5
    Poziom 22  
    Ocena: 41
    ten konwerter może być w 100% sprawny tylko niestety tunery polsatu czasami nie chcą współpracować z niektórymi i już

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił dekoder Echostar DSB-616, który nie odbiera sygnału na transponderach 12.188V i 11.158V, gdzie nadawane są kanały Cyfrowego Polsatu, mimo poprawnego ustawienia anteny i sprawnego konwertera. Inne kanały FTA i kodowane działają prawidłowo. Problem nie występował podczas testów u dystrybutora. W dyskusji zasugerowano możliwe uszkodzenie dekodera, konieczność ręcznego wpisania częstotliwości, wymianę lub testowanie konwertera na inny egzemplarz oraz precyzyjne ustawienie konwertera na innym dekoderze (np. Ferguson). Użytkownik potwierdził, że na częstotliwości 12.284 sygnał jest mocny, a problem dotyczy konwertera ustawionego na Hotbird, który wykazuje słabszy i niestabilny sygnał na Echostarze. Wskazano, że tuner Polsatu może mieć problemy z kompatybilnością z niektórymi konwerterami, co jest znane wśród użytkowników Cyfrowego Polsatu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA