Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z Echostarem DSB-616

31 Paź 2006 19:14 1526 13
  • Poziom 14  
    Witam

    Dzisiaj zakupiłem dekoder Echostar DSB-616 u dystrybutora CP i od razu się zaczęły problemy.

    Nie mam sygnału na kilku transponderach, m.in. na 12.188V i 11.158V gdzie są kanały Cyfrowego Polsatu. Pozostałe kanały FTA i kodowane z CP odbierają bez zarzutu. Antena jest ustawiona dobrze a konwerter ma ok. rok więc nie powinien się zepsuć. :cry:

    Co może być przyczyną, bo już sam się głowię od kilku godzin? Dodam że gdy sprawdzono dekoder u dystrybutora wszystko działało.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 2  
    witam
    tez mam problem z tym modelem - brak sygnalu z jednego transpondera. wszystko sprawdzone i pozostaje tylko to ze uszkoszony jest dekoder.
  • flexghzflexghz
  • Poziom 23  
    Witam!
    A przeskanowaliście satelite?
  • Poziom 14  
    Bez żartów. To już zrobiłem na samym początku, w sumie 3 razy.:cry: Nie mam zielonego pojęcia co jest przyczyną!? Poza tym podczas skanowania omija te trnaspondery na których nie ma sygnału ("czerwona kropka" jest obok nazwy transpondera).
  • Poziom 23  
    Spróbój podstawić konwerter,być może brak jednej polaryzacji,raz tak miałem.
  • Poziom 14  
    gregor22 napisał:
    Spróbój podstawić konwerter,być może brak jednej polaryzacji,raz tak miałem.


    Nie bardzo rozumiem? W ajkim sensie podstawic?
  • Poziom 23  
    Wymienić konwerter na nowy lub pożyczyć od kolegi.
  • Poziom 10  
    wyślij do serwisu w warszawie ,tam mają dobry serwis .prawdopodobnie jest uszkodzony tunerbord
  • Poziom 22  
    Skoro antena jest dobrze ustawiona to zrób tak jak Ci radzi gregor22.To typowa sprawa
  • Poziom 14  
    Ale to trochę bez sensu, bo przez ten konwerter na Ferdku 3018 odbieram te transpondery bez zarzutu! Dekoder też był sprawdzany u dystrybutora i wszystko działało! Nie mam pojęcia skąd są te problemy, chyba odstąpie od umowy i oddam ten dekoder bo mnie zaczęła cała ta sytuacja wkurzać. :evil:
  • Poziom 23  
    Nie wkurzaj się, tylko zamiast częstotliwości 12.188 spróbuj wpisać ręcznie 12.284 i napisz co się dzieje.

    Dodano po 1 [minuty]:

    a jeżeli to nie poskutkuje to wymień dekoder.
  • Poziom 32  
    Proponuję jednak precyzyjniej ustawić konwerter, ale nie na wskaźniku tunera polsatu, ale na innym dekoderze.
    Na Fergusonie - jeśli jakość jest 99% - zasłoń część konwertera (aby osłabić sygnał) i teraz ustaw na maksimum jakości, ustaw także skos konwertera.
    Po takim zabiegu tuner polsatu powinien ruszyć :)
  • Poziom 14  
    Na 12.284 jest wszystko w jak najlepszym porządku- sygnał bardzo mocny. Także na drugim konwerterze ustawionym na Astrę 19.2E (zez) działają praktycznie wszystkie transpondery (może ze 3-4 nie działają ale to zwykła sytuacja, bo mogą być awarie techniczne u różnych nadawców). Natomiast na konwerterze ustawionym na Hotbird (twin, ten drugi to zwykły single) nie działa praktycznie co drugi transponder na Echostarze, a i na Fergusonie i analogowym Unnisacie jest wyraźnie słabszy sygnał, aczkolwiek stabilny. Wychodzi na to że to jednak wina konwertera, bo Echostar u dystrybutora odbierał wszystko bez zarzutu.
    Ale dlaczego mógł się nagle uszkodzić? Gubi niektóre częstotliwości i to nie tylko u mnie jest taka sytuacja, tylko jak wyczytałem na forum satkuriera u wielu użytkowników CP.
  • Poziom 22  
    ten konwerter może być w 100% sprawny tylko niestety tunery polsatu czasami nie chcą współpracować z niektórymi i już