Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Firefox 2 - problem a'la windows

nietophez 01 Nov 2006 07:27 1746 22
  • #1
    nietophez
    Level 16  
    Od czasu jak zainstalowałem FF 2.0 mama taki problem, że po pewnym czasie uzywania przegladarki wyskakuje błąd systemowy Windows że wystąpił błąd z programem Firefox 2.0 i nastąpi jego zamknięcie.
    No i "po ptokach" że tak powiem. Przeinstalowałem program na nowo i nie pomogło. Akurat się zgrało że przeinstalowałem cały system na nowo i mam czyściutkiego Windows XP z nowiutkim FF 2.0 i błąd dalej wyskakuje :twisted: :twisted:
    Nom ja pomysłu nie mam i wydaje mi się że może cos nie tak jest z Firefoxem i trzeba wydać łatke, ale żeby było śmieszniej inni nie mają tego problemu :twisted:
  • #2
    pawem1
    Level 25  
    Czy system jest zaktualizowany do ServicePack2 ?,
    zainstaluj przeglądarkę Opera też całkiem nie zła jeśli nie najlepsza.
  • #3
    *mondzio*
    Level 30  
    nietophez wrote:
    i wyskakuje błąd systemowy Windows że wystąpił błąd z programem Firefox 2.0 i nastąpi jego zamknięcie.

    a rozszerzenia masz jakieś zainstalowane do Firefoxa
    jak tak to wyłącz wszystkie i włączaj pojedyńczo i za każdym razem
    restart przeglądarki
    to powoduje pewnie jakieś rozszerzenie
    a wyłączyć możesz
    narzędzia>dodatki >rozszerzenia
  • #4
    nietophez
    Level 16  
    Miałem kiedyś opere, ale dużo lepiej mi z liskiem Firefox 2 - problem a'la windows
    A SP2 w tym momencie jeszcze nie jest zainstalowany chyba, jednak nie od niego zależy problem, bo przed re-instalacja systemu SP2 był zainstalowany i błąd również występował w takiej samej postaci.

    Jak nie było rozszerzeń problem też był taki sam teraz do instalowałem flash'a i też to jest tylko występowanie błędu jest jakie jest, bo jak pisałem pierwszego posta to wywaliło mnie 3 razy a teraz używam sobie przeglądarki normalnie bez kłopotu.

    Znalazłem jakiś dodatek którego nie instalowałem wywaliłem wszystkie dodatki zrobiłem restart i jeszcze nie wpisałem adresu elektrody i już komunikat wykonano błąd :D
  • #6
    nietophez
    Level 16  
    No to teraz jest dopiero śmiesznie, bo zrobiłem wszystko dokładnie jak w instrukcji - instaluje sobie na nowa FF i jest pytanie czy uruchomić FF no to daje OK - przeglądarka się włączyła 5 sekund nie mineło i cały komp zrobił glebe i restart robi - skanowanie dysków i z 15 błędów dotyczących katalagu FF i pisze tak: "Wykryto nienaprawialny błąd w katalogu Mozilla Firefox"
    Komp sie włączył już bez FF, no to zainstalowałem od nowa FF i chce włanczać program a tu komunikat - program Mozilla Firefox jest juz włączony aby włączyć musisz zakończyć wpierw poprzedniąsesje lub uruchomić system ponownie - co by bylo śmieszniej restart systemu nie pomaga nic a wyłączenie FF który niby działa jest niemożliwe bo system uważa że nie jest włączony :P
    Odinstalowałem więc FF jeszcze raz i zainstalowałem go ponownie i efekt taki sam :P


    Uff udało się uruchomić program - do 3 razy sztuka - zainstalowałem bez tych dodatków które sa w wersji 2.0 czyli bez dodatku "DOM" i "Talkback" czy jakoś tak - zobaczymy ile podziała Firefox 2 - problem a'la windows
  • #7
    *mondzio*
    Level 30  
    Quote:
    wyłączenie FF który niby działa jest niemożliwe

    jest możliwe poprzez menadżera zadań
    a to ciekawy przypadek
    a wcześniejszea wersja firefoxa działała poprawnie i stabilnie
    to może zainstaluj wcześniejszą i pózniej poprzez aktualizacje automatyczną zainstaluj firefoxa 2
  • #8
    nietophez
    Level 16  
    nom jak już powiedziałem nie ma możliwości wyłączenia a dokładnie to nie było bo menadżer zadań nie widział tego programu ani w aktualnie używanych programach, ani też w aktualnie trwających procesach - tak więc to było najśmieszniejsze i pierwszy raz coś takiego widziałem bo wcześniej się zdażało, ale się wywalało proces i było OK a tu psikus :p
    nom teraz zainstalowałem wersje 2.0 ale od początku przez tryb manualny bez dodatków i już się cieszyłem, ale tego posta pisze 2 raz, tak więc się nacieszyłem i do wcześniejszej wersji wróce bo była stabilna przynajmniej a aktualizacja chyba nie pomoże ale przetestuje to rozwiązanie i dam znać
  • #9
    pawem1
    Level 25  
    być może tu chodzi oto jakie strony odwiedzasz, java, macromedia, video audio, potrafią zawiesić browsera.
  • #10
    nietophez
    Level 16  
    nom mozliwe ze i o to chodzi, zawiesza się jednak chyba na każdej stronie bo teraz to wiekszosc ma jakies banery reklamowe czy cos takiego - nie potrafie powiedziec gdzie najczesciej sie zawiesza bo to naprawde jest losowa sprawa, ale odwiedzam wp.pl allegro ogame i google na którym też się wiesza
    W danym momencie przeinstalowłem cały system bo jego też zaczęło coś brać chyba, bo jak wieszał się firefox to jak sie klinęło cokolwiek, to był nagle system down i koniec sam sobie reset robił, po czym w skanowaniu wywalał błedy najwięcej w katalogu firefoxa, a potem kilka w plikach systemowych, że niby jedniostki alokacji są skrzyżowane
    Dzisiaj sie wnerwiłem i przerobiłem partycje na NTFS bo system się darł o to zainstalowałem wersje FF 2.0 i znowu był zawias, ale odinstalowałem i wmonotowałem wersje 1.5 i jak narazie jeszcze się nic nie zepsuło zobaczymy jak długo pociągnie.
    Wirusa nie ma badziewia nie ma dyski wszystkie są czyste skanowałem Nortonem i on-line pandą oraz ad-aware i jest komputer czysty od badziewia (nie licząc windowsa)
  • #11
    nietophez
    Level 16  
    Coś mi się wydaje że to nie jest wina firefoxa, tylko mojego dysku. Wydaje mi się że zaczyna się sypać.
    Zaczęło się właśnie od FF, ale potem siadał system bo klikałem przykładowo jakiś link i w tym momencie robił sie down systemu tak jak bym reset wciskał. A dzisiaj rano sobie włanczam kompa dzień wczesniej zainstalowałem system na partycji NTFS i było OK cały dzień prawie. Wyłaczyłem normalnie a dzisiaj po włączeniu sam sie resetował bo dochodził do ekranu z błędem plików i tak w koło, zrobiłem format i instalowałem od nowa XP tym razem na partycji FAT ponownie bo gdy reinstalowałem na NTFS to wywalił błąd podczas kopiowania plików że błąd alokacji plików itd itd. Wyłącz i włacz komputer ponownie i zainstaluj system jeszcze raz.
    Tak więc myśle że to dysk. Co wy na to??
  • #12
    pawem1
    Level 25  
    sprawdź S.M.A.R.T. dysku na przykład w programie SpeedFan, wartości "Value" oraz "Worst" powinny być identyczne jeśli nie to dysk ma problem.
  • #14
    pawem1
    Level 25  
    temperatura i ultra ata, popraw chłodzenie , wyłącz ultra ata , dowiesz się czy to przez to.
  • #15
    Hik
    Level 16  
    błedy smart ultraata crc generowane są z regułu przez uszkodzoną taśmę od dysku.
  • #16
    nietophez
    Level 16  
    Wymieniłem tasiemke na nową od innego komputera jednak wyniki skanowania są identyczne. Przetestuje jeszcze jedną tasiemke i zobacze, ale jeśli wyniki dalej będa takie same, to w takim razie nie będzie to niestety wina taśmy.
    Odnosnie temperatury to obieg powietrza jest prawidłowy, ewentualnie sprawdze jakie będą reakcje po podłaczeniu dodatkowego wiatraczka skierowanego na dysk.
    Jedyne co zdołałem zaobserwować, to wraz z podnoszeniem sie temperatury dysku spada wartość "VALUE" w wynikach badania, przy niezmiennej wartości "WORST".

    A jak na chwile obecna komp działa bez problemów i nie miał dzisiaj jeszcze żadnego zwisu, ani samoistnego restartu, oczywiście zmiana tasiemki nic nie zmieniła.

    A odnośnie wyłączenia ultraATA to gdzie niby taka opcja ma być, bo u mnie w BIOSIE raczej tego nie ma bo szukałem ale nie znalazłem, chyba że totalna ślepota :D
  • #17
    pawem1
    Level 25  
    Hmm ultraAta rzeczywiście nie wyłączysz palnąłem byka, chodzi mi o spowolnienie transferu na taśmie ustawiając np. pio4 lub inny tryb DMA w Biosie.
  • #18
    nietophez
    Level 16  
    to nic nie daje - zreszta mozna to bylo przewidziec, bo skoro od poczatku dzialalo na tej predkosci poprawnie wszystko przez 3 lata a teraz sie nagle zaczelo walic i bledy skakaja tak wiec ja juz nie wiem - pomyslow brak - chyba zostaje tylko totalny format
  • #19
    Piotr-SC
    Level 11  
    nietophez wrote:
    pomyslow brak - chyba zostaje tylko totalny format


    Format raczej sobie odpusc.

    U mnie bylo to samo po zainstalowaniu swierzego systemu z driverami i aktualizacjami.

    Mialem sporo wtyczek do FF wiec myslalem ze to ktoras z nich powoduje.
    Z racji ze mialem ghosta z golym systemem to zaladowalem goly system i golego Firefoxa 2.0 bez dodatkow. Sytuacja sie powtorzyla. Zaobserwowalem ze u mnie ma to miejsce przy duzej ilosci otwartych kart. Jednak nie udalo mi sie tego wyeliminowac. Zainstalowalem starsza wersje i jest OK.

    PS. Na 100% nie jest to zwiazane ze stronami na jakie sie wchodzi, wysypywal sie u mnie nawet podczas wyszukiwania przez google.. :(
    Niestety Panowie pracujacy nad FF dali ciala tym razem.
  • #20
    nietophez
    Level 16  
    No wiesz co to jest moze i racja bo w podobnych sytuacjach też się mi to zdaża, ale formatowałeś tylko jedną partycje, czy cały dysk w programie niskiego poziomu??
    Bo ja formatowałem tylko partycje i dalej był syf.
    A teraz mam opcje formatu całego dysku - dlaczego, bo mam wersje FF 1.5 i dalej cos się czasem dzieje.
    Nie tak czesto znowu jak przedtem ale się dzieje i jak możesz wytłumaczyć samoistne restartowanie się kompa??
  • #21
    Piotr-SC
    Level 11  
    nietophez wrote:
    ...formatowałeś tylko jedną partycje, czy cały dysk w programie niskiego poziomu??


    Formatowalem jedna partycje, ale pozniej przenioslem system na inny dysk (testowy pod Viste) i to samo.

    nietophez wrote:
    ... i jak możesz wytłumaczyć samoistne restartowanie się komputera??


    Sprawdz po kolei:

    1. Zasilacz -> miernik o ile to mozliwe
    2. RAM -> Memtest
    3. Grafika -> Zapusc jakiegos Benchmarka lub pograj w jakas wymagajaca gre.
    4. Dysk -> sprawdz pod Speedfanem i zrob analize online.
  • #22
    nietophez
    Level 16  
    Się okazało, że winna jest pamięć!

    Miałem 3 kości:
    Jedno moja 128 MB pewna ze sklepu - działała sprawnie
    Druga 64MB pochodzenia nieznanego - okazało sie że napisane jest 64MB, a wykrywało jedynie 16 producentem jest firma WILK
    Trzecia - firmy nieznanej ale made in china jak wszystko zresztą, wykrywana była poprawnie, ale sypała błędami na prawo i lewo.
    I wszystko było, prawie OK - zainwestowałem w kość pamięci 512 MB i śmiga tylko co jest zastanawiające komp samoistnie się znowu czasem restartuje, jednak tym razem pamięci są sprawne i GOLD Memory pokazuje że wszystko gra.
    I znowu jak od niechcenia następuje to w trakcie uzywania tylko Firefoxa w dowolnej wersji.
    Czasem tylko wyskakuje jeszcze błąd przed samym restartem, i chodzi coś o firefoxa i że konieczny jest restart, a po naciśnieciu OK jest jeszcze chwilka a następnie reset, raz udało mi się zdązyc samemu dać opcje uruchom ponownie i OK włancza sie po czym jak sprawdził dyski, sprawdził czy nie ma boot płyty w napędzie znów sam się zrestartował i zaczyna od nowa się włączać i chwilowo działą, bo nie jest to znów tak częste, jednak resety występują.
  • #23
    marcinb21
    Level 13  
    witam
    czy może ci się udało naprawić kompa. bo mój komp od jakiś dwóch miesięcy ma takie same objawy. FF wykrzacza sie nieraz co chwila a nieraz działa normalnie. na początku jeszcze komp mi sie wieszał co chwilkę i mnie szlak trafiał bo ciężko było go uruchomić z powrotem. a teraz wieszania już nie mam po przyklejeniu od nowa radiatora na procku ale sie restartuje sam.