logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podatek Vat od sprzedaży telefonów kupionych bez faktury

KOJOT7 01 Lis 2006 10:32 4746 2
REKLAMA
  • #1 3175198
    KOJOT7
    Poziom 11  
    Nurtuje mnie jedno pytanie jak to jest gdy kupujemy telefony np. na aukcjach internetowych, albo przysłowiowo "na ulicy", albo nawet jak właściciele komisów skupują telefony od zwykłych użytkowników.

Wiadomo, że taka osoba nie wystawi nam żadnej faktury więc nie mamy udokumentowania za ile w rzeczywistości kupiliśmy telefon.

Przypuszczalnie kupiliśmy go za 200zł.

Sprzedajemy za 250zł.

Nasz zysk rzeczywisty jest to 250 - 200zł = 50zł i od tego powinniśmy zapłacić 22% podatku czyli 22%*50zł=11zł

czyli mamy na czysto 39zł

Jednak przecież nie mamy żadnej faktury na zakupiony telefon więc musimy odprowadzić 22% z 250zł co wynosi 55zł.

Więc jesteśmy w plecy i taki biznes jest nie opłacalny.

Wydaje mi się że jednak jest jakiś sposób na udokumentowanie zakupu tego telefonu za 200zł. Jakaś umowa kupna-sprzedaży, lub coś w tym stylu.

Myślę, że właściciele komisów, albo osoby wgłębione w rozliczenia Vat się tutaj wypowiedzą i wszystko stanie się jasne.

Proszę o nie przenoszenie tematu, jest on związany z GSM i w tym dziale najszybciej znajdzie on odpowiednią odpowiedź.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3175517
    tomaszwl
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Po pierwsze bylo i to calkiem niedawno - nastepnym razem za lenistwo zostaniesz poczestowany zolta kartka.
    Po drugie - komisy itp. korzystaja w momencie kupna od klienta z umow kupna-sprzedazy, a potem naliczaja vat tak jak podales. Telefon uzywany jest na stawce zwolnionej, a prowizja na 22%. Roznice sa jedynie czy wystawisz to jako zwykla fakture czy jako fakture vat-marza, ale to nie ma wiekszego znaczenia. Ja wystawiam zwykle faktury z rozbiciem na dwie pozycje - telefon i marza.
    Nie wolno Ci kupowac telefonow bez umowy kupna-sprzedazy jezeli prowadzisz dzialalnosc gospodarcza. Nawet jezeli kupujesz na gieldzie czy "na ulicy" to masz obowiazek spisania umowy kupna-sprzedazy. Masz wtedy rowniez podkladke na wypadek kontroli policji - jezeli okazaloby sie, ze telefon jest kradziony, to unikniesz nieprzyjemnosci w postaci zarzutu o paserstwo.
    Pozdro,
    Tom
  • #3 3175619
    arczi114
    Poziom 28  
    Ocena: 12
    mylisz sie wyliczajac podatek Vat (oczywiscie 22%) , z całej kwoty zakupu lub sprzedazy, ten podatek wyliczany jest tylko i wyłacznie z marży ,czyli różnicy między zakupem a sprzedażą, wiec wcale nie jestes stratny, a co do umowy to nikt kto ma troche oleju w głowie nie kupi telefonu bez jakiejkolwiek umowy ,napisanej choćby odrecznie na kolanie, w innym przypadku jezeli bedziesz próbował sprzedac telefon bez takiej umowy (a trafi sie na kradziony bądz utracony), automatycznie będziesz odpowiadał karnie za paserstwo. Znam sporo osób ,które znalazły telefon i używały go jak swój ,( a przedmiot taki był zwyczajnie zgłoszony na Policji jako zagubiony), po namierzeniu przez odpowiednie instytucje miały sprawy karne z tego tytułu- przywłaszczenie..,wyrok w zawieszeniu, badz odpracowanie wielu godzin na rzecz miasta..., wiec osądz sam ,czy warto..:D

Dodano po 3 [minuty]:

przepraszam moderatora ,że praktycznie powieliłem wątek, pisałem troche na raty.nie zauwazyłem odpowiedzi..hehe, jeżeli uznacie ,można post umiescic w koszu.
REKLAMA