logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon a kasa fiskalna - jak rejestrujecie sprzedaż ??

fokus73 16 Gru 2006 10:43 2423 9
REKLAMA
  • #1 3336586
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Proszę o info jak rejestrujecie sprzedaz na kasie fiskalnej. Spotkałem się z dwoma rodzajami : telefon ze stawką zwolnioną i druga pozycja marża. Drugi sposób to sam telefon ze satwką "G" czyli zwolnioną. Jak to praktykujecie ?? Ktory sposób jest dobry. W przepisach do końca nic nie jest dopowiedziane.
  • REKLAMA
  • #2 3336817
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    powinienes skontaktowac sie z ksiegową ona powinna wszystko wiedziec
    zalezy czy jestes na VAT czy nie
    jezeli jestes na VAT nabijasz tel+marze
    jesli nie jestes VATowcem to nabijasz telefon za tyle ile sprzedajesz
  • REKLAMA
  • #3 3337061
    fokus73
    Poziom 27  
    Oczywiście jestem na Vacie a ksiegowa specjalnie się nie orientuje jak wygląda sprzedaż uzywanych towarów na kasie fiskalnej.
  • #4 3337420
    network1
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    to co to za ksiegowa :/ juz dawno bym zmienil ją na twoim miejscu
    nabijasz "telefon" cena zakupu + "marze" jaką nakladasz na telefon
    maraza musi byc wyszczegolniona napisem na paragonie "marza"
  • REKLAMA
  • #5 3338951
    emwu
    Poziom 24  
    Ocena: 2
    Jak telefon kupuje nowy z F-Vat np. od M-Punkt to wtedy nabijam całość na kase. Jeśli to tel. UŻYWANY (bądx nowy, ale nie zakupiony na F-Vat, a na umowe k-s) to nabijasz tylko marże, ew. "TELEFON KAUCJA - 0%+" (dla ceny jaka Ty zapłaciłeś) + marża z normalnym VAT.
  • #6 3339029
    fokus73
    Poziom 27  
    network1 napisał:
    to co to za ksiegowa :/ juz dawno bym zmienil ją na twoim miejscu
    nabijasz "telefon" cena zakupu + "marze" jaką nakladasz na telefon
    maraza musi byc wyszczegolniona napisem na paragonie "marza"

Czyli klient wie ile mam na telefonie ? Widziałem paragon innego punktu i była tylko jedna pozycja z nazwą "Telefon komórkowy" i stawka zwolnioną - to jak to się ma do tego co piszecie o pozycji z "marżą" ?
  • REKLAMA
  • #7 3340284
    mietekgpz
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    A co macie wpisane w działalności?? Komis, czy skup-sprzedaż telefonów??
  • #8 3340873
    fokus73
    Poziom 27  
    mietekgpz napisał:
    A co macie wpisane w działalności?? Komis, czy skup-sprzedaż telefonów??

A nic z tych rzeczy.
  • #9 3343316
    zdzislaw_g
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    fokus73 napisał:
    Proszę o info jak rejestrujecie sprzedaz na kasie fiskalnej. Spotkałem się z dwoma rodzajami : telefon ze stawką zwolnioną i druga pozycja marża. Drugi sposób to sam telefon ze satwką "G" czyli zwolnioną. Jak to praktykujecie ?? Ktory sposób jest dobry. W przepisach do końca nic nie jest dopowiedziane.

Według moich informacji jeśli jesteś vatowcem to drugi sposób. czyli stawka G ale jest to specjalna stawka "zwolniona", dlatego pod pierwszą wolną pozcją na kasie. Nie jest to standardowe zwolnienie a utworzone specjalnie na potrzeby ewidencji vat marży. Na paragonie ani na fakturze nie jest wyszczególniona kwota marży ani kwota vat. Na druku "faktura vat marża" nie występuje pozycja vat a jedynie ilość, cena, wartość z podatkiem. Rozliczenie finansowe i rozpisanie dochodu i vatu następuje w momencie księgowania do kp i r.
    ZG
  • #10 3343515
    phonex
    Poziom 18  
    Ocena: 30
    dokladnie, ja mam 1 pozycje, telefon zwolniony z vat, a ksiegowa rozbija mi to pozniej na marze i vat od niej oraz sam fon

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów rejestracji sprzedaży telefonów na kasie fiskalnej, zwłaszcza w kontekście stosowania stawki VAT i marży. W przypadku przedsiębiorców będących podatnikami VAT, zaleca się rejestrowanie sprzedaży jako dwie pozycje: telefon ze stawką zwolnioną (oznaczaną jako "G") oraz osobno marża, która musi być wyraźnie wyszczególniona na paragonie. Marża jest rozliczana w księgowości, a na paragonie nie pojawia się kwota VAT ani szczegółowe rozbicie marży. Jeśli telefon jest nowy i zakupiony na fakturę VAT (np. od M-Punkt), całość wartości wpisuje się na kasę fiskalną. W przypadku telefonów używanych lub kupionych na umowę komisową, rejestruje się tylko marżę oraz ewentualnie wartość kaucji. W praktyce często stosuje się jedną pozycję "telefon komórkowy" ze stawką zwolnioną, a rozbicie na marżę i VAT następuje później w księgowości. Istotne jest również, jaką działalność gospodarczą prowadzi sprzedawca (np. komis lub skup-sprzedaż telefonów), co wpływa na sposób ewidencji. W przepisach brak jest jednoznacznych wytycznych, dlatego praktyki różnią się w zależności od interpretacji i stosowanych procedur księgowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA