logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie potencjometrem cyfrowym - jak zrealizować

kwierzyk 01 Lis 2006 14:48 2151 2
REKLAMA
  • #1 3176145
    kwierzyk
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam. Posiadam potencjometry cyfrowe i chciałbym nimi sterować za pomocą pokrętła, a nie impulsatorów itd. Problem w tym, że nie wiem jak to zrealizować. Do dyspozycji mam : cyfrowe potencjometry - DS1666 - 50 - dwa układy, uC DS89C430 jeden układ, a także trigery (chyba) CD4093BCN w ilości sztuk 3. I teraz jak wykombinować, żeby sterować tym za pomocą jakiegoś np starego potka logarytmicznego, lub ewentualnei enkodera obrotowego. Znalazłem na aukcjahc taki enkoder kodujący na swoich wyjściach dziesięć pozycji ruchu obrotowego na sygnały zgodne z kodem BCD - dokłądnie takie coś :

http://www.allegro.pl/item137861698_encoder_obrot_kod_bcd_wyprzedaz_.html

Bardzo proszę o pomoc, bo chciałbym wykorzystać te układy, a nie kupować potencjometry po 10 zł a nawet i więcej. Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje, kw
    [/img]
  • REKLAMA
  • #2 3177758
    cyberdar
    Poziom 31  
    Ocena: 73
    Witam

Chyba jednak lepiej zainwestować w normalne potencjometry. W jakiejś EP (dawno temu) był układ, który umożliwiał podłączenie dwóch uswitchy i sterowanie tymi układami. Ty zamiast uswitchy musiałbyś zastosować impulsator. Układ powinien wtedy działać jak należy jednak jego koszty byłyby wręcz ogromne.

--
    pozdrawiam
  • #3 3178402
    dezydery
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

Można zastosowac mikrokontroler z wbudowanym przetwornikiem A/C który będzie mierzył napięcie ze zwykłego potencjometru i na podstawie pomiaru będzie sterował potencjometrami cyfrowymi, niestety koszt układu przekroczy 10zł.Można także podpiąć do jakiegoś taniego mikrokontrolera(4zł) impulsator i sterować potencjometrami cyfrowymi za pomocą mikrokontrolera.Wykonanie układu bez użycia mikrokontrolera także jest możliwe, ale może być "karkołomne".
REKLAMA