logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Roadstar CD-942 DVD - brak dźwięku w głośnikach, tylko sygnały bip bip

twimpex 01 Lis 2006 20:55 2408 6
REKLAMA
  • #1 3177431
    twimpex
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    Witam , mam coś takiego na stole operacyjnym , objawy są takie że nawet przy ustawieniu regulacji głosu na maxa nic nie słychac w głośnikach tylko przy naciskaniu guzikow jakieś bip , bip , napiecia na wyjsciach końcówki po 6 volt - wyczytałem ze dobrze , jak dotykam paluchem do końcówwki to chrupie w glośnikach -końcówka raczej sprawna , schematu do tego chyba sie nie dostanie chyba że macie jakiś namiar to prosze , od czego tu zaczać , poradżcie coś , w radyjkach siedze sporadycznie a to jeszcze jest mojego kumpla -ma w samochodzie cały zestaw z kinem , trzeba mu pomóc , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3177469
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Wygląda na pad toru audio gdzieś w procesorze. On sam, jak piszesz, generuje bipy. Sprawdź dla pewności napięcie wzbudzenia końcówek mocy (STBY).
  • REKLAMA
  • #3 3177486
    twimpex
    Poziom 20  
    Witam , znalazłem aplikacje tej końcowki na elenocie chyba , wszystkie funkcje razem z mute zmieniaja napięcia , wydaje mi się ze to wina przedwzmacniacza tylko jeszcze nie wiem co to za ,, ptica " - takie to szukanie po ścieżkach , może macie jakis namiar na schemat do tego wynalazku , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3178700
    twimpex
    Poziom 20  
    Witam , heh , dzięki SCHEMA99 , okazuje sie że pod latarnia zawsze jest najciemniej , wszędzie szukałem tylko nie w bazie forum , jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam
  • #6 3181616
    twimpex
    Poziom 20  
    Witam , no papier juz mam , posprawdzałem chyba wszystko co mozna , napiecia w miare normalne i kupa , dalej to ustrojstwo nie gra , podmieniłem nawet końcówkę dla pewnosci i tez nic , cenne wskazówki mile widziane , pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 3182690
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jak radio stroi normalnie i odtwarza normalnie, to uruchom jakieś źródło dźwięku (radio/cd) i sprawdź, co się dzieje na procku (we/wy)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy urządzenia Roadstar CD-942 DVD, które nie generuje dźwięku w głośnikach, a jedynie sygnały "bip bip" przy naciskaniu przycisków. Pomimo maksymalnej regulacji głośności, nie słychać dźwięku, a na wyjściach końcówki mocy zmierzono napięcie około 6 V, co wskazuje na prawidłowe działanie końcówki. Po dotknięciu końcówki palcem słychać zakłócenia w głośnikach, co potwierdza sprawność końcówki. Podejrzenie padło na uszkodzenie toru audio w procesorze lub przedwzmacniacza. Użytkownik poszukiwał schematu urządzenia, który został udostępniony na forum elektroda.pl. Po analizie schematu i sprawdzeniu napięć, problem nadal występuje, a podmiana końcówki mocy nie przyniosła efektu. Zalecane jest uruchomienie źródła dźwięku (radio/CD) i monitorowanie sygnałów wejściowych i wyjściowych procesora w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA