logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Ipaq PD1040 C500/810e - problem z bootowaniem po przeniesieniu sprzętu

remikson 01 Lis 2006 21:25 1485 3
REKLAMA
  • #1 3177588
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Mam problem z komputerem firmy Compaq model Ipaq PD1040 na stronie HP oznaczony jako C500/810e. Komputer ma być wykorzystany jako stacja robocza w domowej sieci LAN i służyć ma tylko do obsługi jednego programu kontrolującego kamerę video. Komputer nie posiada monitora , obsługa ma być zdalna. Sprzęt nie posiada napędu CD ma tylko złącza USB i LAN .
    Zabrałem sprzęt do domu , podłączyłem monitor.
    Zainstalowałem Windowsa 2000 podłączając zewnętrzny napęd , następnie wszelkie potrzebne oprogramowanie do zdalnej kontroli sprzętu .Kiedy wszystko było już ok. wyłączyłem komputer ,odpięłem CD i monitor.
    Uruchomiłem go laptopem przez opcję WOL , kiedy wszystko się załadowało, bez problemu mogłem nim sterować przez sieć (pcanywhere).Sprawdzałem kilkakrotnie zarówno włączanie jak i wyłączanie przez sieć. Wszystko chodziło jak należy.
    Zapakowałem więc sprzęt do auta i zawiozłem go na miejsce. Podłączyłem i uruchomiłem komputer jednak system się nie bootował. Ponieważ na miejscu nie ma monitora musiałem zabrać go z powrotem do domu.
    Podczas startu kompa wywala się komunikat „non system disk, replace…” lub coś w tym rodzaju. Sprawdziłem dysk w innym kompie partycja była aktywna a na dysku nie było żadnych błędów. Wywaliłem partycje i powtórzyłem cały proces instalacji. Póżniej przez dwa dni komputer był sprawdzany i testowany na wszelkie sposoby.
    Zawiozłem ponownie sprzęt i kiedy go włączyłem znowu nie startował.
    Znowu więc go zabrałem do domu .Po włączeniu ten sam komunikat co wtedy, z CD startuje od razu. Wygląda na to , że kiedy wyciągnę wtyczkę z zasilacza na godzinę to system nie startuje z dysku, sprawdziłem baterie od biosu jest ok.
    Czy ktoś miał już podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • #2 3178142
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Sprawdź, czy inne ustawienia są podtrzymywane przez bateryjkę w setupie. Jeśli tak to odpuśc Setupowi. Podejrzewam słąbe połączenie kabla sygnałowego, albo problem z zasilaniem dysku.
  • REKLAMA
  • #3 3185428
    remikson
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Zawiozłem ponownie i zadziałał !!Sprawa zamknięta ale niewyjaśniona
    pozdrawiam
  • #4 3185531
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    miałem kiedyś dawno coś takiego zpowodowanego kiepskiej marki zasilaczem. Za duże (chyba bo nie mierzyłem, może za małe?)napięcie powodowało, że się nie bootował z dysky, choć dysk działał poprawnie...
REKLAMA