logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk WD200EB-11CSF0 - jak odzyskać dane, gdy BIOS długo wykrywa?

lelekx 02 Lis 2006 08:50 5465 17
  • #1 3178536
    lelekx
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Zdechł mi jeden z dysków. Nie było na nim krytycznych danych, ale chciałbym się pokusić o odzyskanie czegoś z niego:

WD200EB-11CSF0
    WD Portege, 20GB, 5400RPM.

Objawy:
    - dysk kręci się, nie stuka
    - wykrywany jest przez BIOS dopiero po dłuższym czasie lub po restarcie
    - nie można odczytać nic, nawet MBR
    - XP przy próbie wypełnienia listy woluminów krzyczy, że "Nie można odnaleźć informacji o woluminie dla tego dysku"

Dysk raczej nie mógł być uszkodzony mechanicznie - w momencie śmierci system wystawił niebieski ekran, a po restarcie już dysk nie działał.

Pytania:
    - gdzie szukać problemu - mechanika, elektronika czy "coś" elektronicznego wewnątrz obudowy dysku
    - czy podmiana elektroniki może pomóc - jeżeli tak, to jakie parametry (wersja firmware, P/N) muszą pasować od dawcy?
  • #2 3178786
    michald
    Poziom 34  
    Ocena: 437
    Czy testowales go programem do diagnozy dyskow ?
  • Pomocny post
    #3 3178812
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3178894
    lelekx
    Poziom 30  
    Cytat:

to jest sprobuj zapuscic mhdd scan jezeli beda sami S id not found, to raczej masz problem z transliatorem , moduly 20 , 25 dla tego zeby go naprawic musisz posiadac pc3000 albo hrt za pomoca ktorych obliczysz transliatora na podstawie 43 modula P-lista jezeli ten modul nie uszkodzony .

Jestem zielony jak stówka - co to jest:
    - transliator
    - pc3000
    - hrt

i jak się to je? Na to wygląda, że zabrałem się za robotę jak z motyką na słońce, ale spróbuję podjąć wyzwanie. Wieczorem będę w domu, jutro postaram się napisać o efektach.[/quote]
  • #5 3179167
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 3179187
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    program Check_WD sprawdzi poprawnośc SA ( Service Area)
    potem archiwizujemy moduły z przestrzeni SA
    za pomoca karty pc3000 pci.
    uszkodzone moduły wgrywamy ponownie lub naprawiamy.
    a na końcu uruchamiamy translator , naturalnie z poziomu pc 3000 pci.
    wersja pc3000 pci może być dowolna nawet lepsza będzie ta bez DE ( data extractor).
    tylko czy masz w domu pc 3000 pci lub HRT ?
  • #7 3179228
    lelekx
    Poziom 30  
    Nie mam takiego sprzętu, dlatego poczułem, że zadałem głupie pytanie - wniosek z tego, że jeżeli chcę odzyskać dane, powinienem oddać dysk specjalistom.

Z tego co pamiętam, zainstalowałem program ze strony WD, już przy pierwszym teście wykrzyczał (coś w ten deseń): Niepowodzenie testu okablowania - nie można odczytać sektora konfiguracji.

Nie będę inwestował w ten dysk, bo dane z niego nie są warte pieniędzy, które musiałbym wyłożyć na odzyskanie.

Pozdrawiam
    lelekx
  • #8 3179243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3179344
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    @okzo
    chcesz w domu zrobic sobie karte pc 3000pci, bo z softem to nie problem.
    problemem jest zaprogramowanie xc9572xl a tam numer seryjny.
    prawda jest taka że soft do tej karty jest ale tylko do okreslonym numerów, np. 000820.

@lelekx
    dysk sprawdz softem Check_WD, to tak z ciekawości.
    ten program obsługuje tylko procesory Wd70C lub Marvel, ciągle mi się to myli.
    a jak wygląda procedura naprawy takiego dysku to wyślij zapytanie na PM, to podeslę dokumentację.

:cry:
  • #10 3179548
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 3179958
    lelekx
    Poziom 30  
    Dzięki za rady. Wieczorem zabiorę się za dysk, jutro w razie porażki podłożę mu jeszcze elektronikę od drugiego takiego sprawnego dysku.

------------------------

W załączniku log z Check_wd
    Załączniki:
    • WDCHK.TXT (13.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 3182221
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 3197177
    lelekx
    Poziom 30  
    Mam jeszcze jeden identyczny dysk, tylko że sprawny. Czy jest możliwość, aby część z uszkodzonych danych przekopiować ze sprawnego do zepsutego? A może da się stworzyć dane naprawcze ze sprawnych danych na działającym dysku?

lelekx
  • Pomocny post
    #14 3197321
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 3201206
    lelekx
    Poziom 30  
    Cytat:

program WD.EXE dla przeliczania translatora http://yura.puslapiai.lt/archiv/index1.html

Dzięki śliczne. Jak pomoże, to oddam chyba wszystkie swoje punkty ;)

Mam problem z jeszcze jednym dyskiem - tym razem WD600BB. Zdradza objawy jak tamten z tematu, ale jeszcze działa. Odczytuje potwornie wolno, prędkość waha się od kilkudziesięciu kB/s do kilku MB/s. Robię ostatnią kopię zapasową, ale szkoda mi go wyrzucić do kosza. Czy jest szansa jeszcze postawić go na nogi, czy lepiej sobie darować?
  • #16 3203483
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 3203786
    lelekx
    Poziom 30  
    @okzo: Dzięki za podrzucenie linka do programu - spisał się na medal, dane odzyskałem. Jak narazie połowę punkcików oddałem.

Co do drugiego dysku:
    model WDC WD600BB-00CAA1 (odczytane z menedżera urządzeń), ma około 3 lata. Log podrzucę jak tylko będę miał do niego fizyczny dostęp.
    ----------------------------
    Dysk WD200EB-11CSF0 - jak odzyskać dane, gdy BIOS długo wykrywa?

załączyłem log i zrzut SMART z WinDLG
    Załączniki:
    • WD600BB.TXT (14.02 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 3231124
    lelekx
    Poziom 30  
    Dysk pójdzie dosłownie pod młotek - 7 kilowy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk WD200EB-11CSF0 wykazuje problemy z długim wykrywaniem przez BIOS, brakiem dostępu do MBR oraz błędami odczytu woluminów w systemie Windows XP. Objawy wskazują na uszkodzenie elektroniczne, a dokładniej na problem z translatorem (moduł 20, 25) w obszarze Service Area (SA). Diagnostyka za pomocą programu Check_WD ujawniła błędy w odczycie modułów RBBList (ReloBadBlockList) i Glist (Grown Defect List), co potwierdza uszkodzenie translatora. Naprawa wymaga specjalistycznego sprzętu, takiego jak PC3000 lub HRT, które umożliwiają archiwizację i naprawę modułów SA oraz przeliczenie translatora. Próba podmiany elektroniki dysku może pomóc, ale wymaga zgodności wersji firmware i numeru części (P/N). Użytkownik nie posiada takiego sprzętu, więc rekomendowane jest oddanie dysku do profesjonalnego serwisu. Dodatkowo, istnieje możliwość wykorzystania sprawnego dysku tego samego modelu do stworzenia danych naprawczych lub kopiowania modułów. W dyskusji pojawił się także problem z modelem WD600BB, który wykazuje wolny odczyt i niestabilną pracę, co może wymagać podobnej diagnostyki i ewentualnej wymiany. Ostatecznie uszkodzony WD200EB-11CSF0 został uznany za nie do naprawy przez użytkownika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA