logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz Codegen 300W padł podczas normalnej eksploatacji!

flamer 02 Lis 2006 12:54 2360 14
REKLAMA
  • #1 3179172
    flamer
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Zasilacz Codegen 300W poprostu padł, siedziałem przed komputerem a tu nagle sie wyłączył tak jakby prądu brakło i juz sie nie chciał nijak włączyć, jak wcisne teraz power w komp. to tylko sie raz przekręci wiatraczek na procku i na tym koniec. Powiedzcie co tam mogło walnąć w tym zasilaczu, czy da sie go naprawić?
    pozdr.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu!

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3179212
    wapster89
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jak slysze Codegen to mi sie zle robi :/ Ja na twoim miejscu bym sie cieszyl ze spalil sie zasilacz a nie cos innego. Mojemu kumplowi taki zasilacz spalil 2 dyski i to dosc porzadne. Niewiem czy jest sens naprawiac, dobrze by bylo kupic jakis porzadny zasilacz ;)
    Pozdrawiam ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3179218
    GRIN
    Poziom 30  
    Ocena: 204
    Możliwe że poszedł zasilacz niekoniecznie ???????

Natomiast Objaw taki że po wciśnięciu Przycisku zasilania w PC (jak piszesz-to tylko się raz przekręci wiatraczek na procku.)
    z praktyki wiem iż może to sugierować uszkodzenie Procesora (pare dni temu miałem do naprawy PC z Duronem i obiaw był dokładnie taki sam.
    wyjmij Procesor i wtedy załącz komputer (wciśnij przycisk Zasilania bo wiadomo Komputera nie uruchomisz ale napięcie na wiatraczek musi iść) wiatraczek procesora powinien się kręcić jeżeli się nie kręci to znaczy poszedł zasilacz wymień go i lepij nienaprawiaj pozdr GRIN
  • REKLAMA
  • #4 3179245
    wapster89
    Poziom 15  
    Jesli poszedl procesor to mozliwe ze przez ten zasilacz, bywaja na nim czasami niezle skoki napiec. Wiec jak przyjdzie ci do kupna zasilacza to naprawde, kup jakis dobry ;)
  • REKLAMA
  • #5 3179282
    nawex
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    mozesz sprawdzic tez sam zasilacz na forum jest opisane jak to zrobic? nalezy tylko zewzec nozke sygnaly sterujacego z masa. aha najlepiej podlacz jakies obciazenie np stary Cd-Rom albo dysk i nic wiecej..
  • #6 3179325
    wapster89
    Poziom 15  
    Z tego co pamietam to kabelek zielony do czarnego i powinien odpalic jesli mu nic nie jest ;)
  • Pomocny post
    #7 3179340
    ravense
    Poziom 13  
    Z tego co piszesz to na 99% padla zasilka...
    Ja kiedys uzywalem codegena w jednej ze swoich pierwszych bud i jak zaczalem dorzucac mocno obciazajace elemnenty to zasilacz ledwo zipial i pewnego pieknego dnia jak nawalalem w Prince Of Persia wszystko zamarlo.

Objaw byl ten sam - wentyl na procu raz sie zakrecil, w zasilaczu jeszcze bylo slychac jakies spiecia.

Najszybciej sprawdzisz pozyczajac od kogos PSU...
    Wtedy sie wszystko wyjasni.
  • Pomocny post
    #8 3179379
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Nie naprawiaj Codegona! Wywal go czym prędzej. Pracowałem kiedyś w sklepie komputerowym i wiem jaki to badziew. Wszystkie zasilacze są dobre, ale nie codegon. Jeśli się zepsuł tylko zasilacz, to masz naprawdę duże szczęście. Pozdrawiam
  • #9 3179391
    telrad
    Poziom 21  
    Ocena: 47
    Moim skromnym zdaniem to nie zasilacze lecz płyta główna. Po pierwsze zobacz stan kondensatorów na płycie, po 2 sprawdź sam zasilacz czy działą zwierając kabelek zielony z czarnym na wtyku ATX, po 3 wyjmij podzespoły z płyty głównej i odkurz złącze AGP dokładnie, złącze pamięci oraz procesor dookoła, najlepiej odkurzaczem oraz pędzelkiem. Możesz jeszcze podczas tych czynności wyjąć baterie podtrzymującą bios. Jeśli kondki są spuchnięte to ich wymiana lub wymiana płyty głównej. Jeśli jest uszkodzony zasilacz to tylko wymiana na nowy! Zasilaczy się nie naprawia !!!
  • #10 3179393
    flamer
    Poziom 15  
    GRIN mówie że padł zsilacz bo wszystko sprawdzałem wcześniej bez proca sie też tylko raz przekręcił wiatraczek,
    bardzo ptrzebny jest mi komp. powiedzcie czy nie da sie tego naprawde naprawić?? skoro sie nie da naprawić to powiedzcie jaki polecacie - jaki mam zakupić??
    co powiecie na ten??:
    Ultra-Media P4 ATX-450W-PIV PFC
    Zasilacz Codegen 300W padł podczas normalnej eksploatacji!
    :arrow: TONI_2003 :D Kliknij aby powiększyć :!:
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę nie podawać linków do Allegro tylko zamieszczać fotki!
    Akcja się z kończy czy coś w tym stylu i już nic nie zostaje dla potomnych....
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich.

• Pomocny post
    #11 3179509
    Lewho
    Poziom 15  
    Bez proca Ci kompter nie wystartuje. Musi być minimum płyta główna procesor i RAM inaczej wiatraczek przekręci się tylko raz :D Najlepiej pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź czy to o niego chodzi. Jeśli chodzi o zasilacze, to polecam firmę Feel, bo nie mięliśmy na nie ani jednej reklamacji i były naprawdę bardzo ciche.
  • Pomocny post
    #12 3179537
    jakubbilski
    Poziom 17  
    ten zasilacz z aukcji wyglada na klon codegena czy tez innych "megabajtow". prawda jest taka, ze w miare normalne zasilacze zaczynaja sie od 80-100zl.
    ja uzywam modecom (pewnie o modecoma chodzilo koledze lewho, bo niektore ich modele maja w nazwie "feel"). nie kupowalbym raczej zasilacza przez allegro, przeszedlbym sie do sklepu.
    a to link do stronki modecoma z zasilaczami.
    http://www.modecom.pl/products.php?pageNr=1&categoryId=6
  • #13 3179776
    Lewho
    Poziom 15  
    jakubbilski napisał:
    ten zasilacz z aukcji wyglada na klon codegena czy tez innych "megabajtow". prawda jest taka, ze w miare normalne zasilacze zaczynaja sie od 80-100zl.
    ja uzywam modecom (pewnie o modecoma chodzilo koledze lewho, bo niektore ich modele maja w nazwie "feel"). nie kupowalbym raczej zasilacza przez allegro, przeszedlbym sie do sklepu.
    a to link do stronki modecoma z zasilaczami.
    http://www.modecom.pl/products.php?pageNr=1&categoryId=6

Zgadza się. Modecom
  • Pomocny post
    #14 3182139
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    W miare normalny zasilacz można dostać za 50 zł. Wystarczy na allegro poszukać fortrona lub delty.
  • #15 3197528
    flamer
    Poziom 15  
    kupiłem nowy zasilacz i komputer działa
    Temat Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Zasilacz Codegen 300W uległ awarii podczas normalnej pracy komputera, objawiając się natychmiastowym wyłączeniem i brakiem ponownego uruchomienia, przy czym wentylator procesora kręci się tylko raz. Dyskusja wskazuje, że najprawdopodobniej uszkodzony jest sam zasilacz, a naprawa tego modelu jest niewskazana ze względu na niską jakość i ryzyko uszkodzenia innych podzespołów, takich jak dyski twarde czy procesor. Zaleca się wymianę zasilacza na nowy, lepszej jakości, a do testów sugeruje się pożyczenie sprawnego zasilacza. Wskazano metody testowania zasilacza, m.in. zwarcie zielonego i czarnego przewodu na wtyczce ATX oraz podłączenie obciążenia. Wśród rekomendowanych marek wymieniono Feel, Modecom, Fortron i Delta, a także model Ultra-Media P4 ATX-450W-PIV PFC, choć ten ostatni może być klonem Codegena. Ostatecznie autor zakupił nowy zasilacz i potwierdził poprawne działanie komputera, zamykając temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA