logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Abit AN7 - brak obrazu, kod POST 90, jak wymusić działanie BootBlock'a?

krzys315 02 Lis 2006 16:16 1515 5
REKLAMA
  • #1 3179935
    krzys315
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam.

Mam problem z Abitem AN7. Pewnego dnia komp sie nie włączył, tzn, wentyle się kręcą ale nie ma nic na ekranie. Na wyświetlaczu kodów POST jest 90 a więc:
    "Complete uGuru initial process
    AWARD BIOS take over booting job"

Sądze że padł bios.
    Po włączeniu kompa stacja dyskietek nie działa. Czytałem że jest jakiś sposób żeby wymusic działanie BootBlock'a - trzeba złączyc odpowiednie nóżki kości ale nie wiem które.

Dane z kosci:
    W39V040AP
    234268001
    408GGAA

Sprawdzałem pozostałe podzespoły komputera i wszystko jest sprawne.
    Gdzie w okolicach Rzeszowa bądź Łańcuta można zaprogramowac taką kość?

Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3180130
    rado_
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    jaka to jest kostka? taka podluzna 1cm x 2,5 cm czy 1cm x 1cm? zobacz czy ktos ze znajomych ma plyte z taka sama koscia. Wyjmij swoja z kompa idz do kolegi uruchom kompa z dyskietki startowej z wczesniej nagranym na niej biosem do swojej plyty oraz uniflashem (www.uniflas.org) i jak sie uruchomi z dyskietki wyjmij kostke kolegi wloz swoja i uruchom uniflasha nastepnie wybierz opcje odswiezania w uniflashu wtedy wykryje nowa kostke i mozesz przystapic do flashowania jak sflashujesz wylaczas kompa wkladasz spowrotem kostke kolegi i masz juz zaprogramowana kosc
  • REKLAMA
  • #3 3180864
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Przestawiłeś za w uGuru bardzo parametry procka, pamięci itd. Gdy uGuru je wczytuje (kod post nr90) komp idzie w maliny.
    Zresetuj ustawienia cmos zworką, lub poszukaj w manualu czy istnieje jakiś "magiczny" klawisz który powodujw uruchomienie kompa na domyślnych parametrach
  • REKLAMA
  • #4 3180985
    krzys315
    Poziom 10  
    czytałem już troche i robiłem resety, wyciągałem baterie na pól dnia ale to i tak nic nie zmienia,
    hot flash nie bardzo wchodzi w gre gdyż nie znam osoby u której mógłbym go wykonać (albo mają zaplombowane kompy albo się boją :D)

Zostaje chyba tylko programator.

Orientuje się ktoś ile może kosztowac zaprogramowanie kości?
    Poszukaj gościa na Allegro on to robi (TJT)

A może jest ktoś z okolic Rzeszowa albo Łancuta kto posiada programator i by mi pomógł??
  • REKLAMA
  • #5 3182117
    Jaroff
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Poszukaj karty graficznej na pci. Przy takiej karcie, bios wchodzi do trybu serwisowego i szuka nowego biosa na stacji dyskietek. (bez zwierania czegokolwiek)
  • #6 3182325
    krzys315
    Poziom 10  
    z kartą pci juz próbowałem wcześniej, nic to nie dało
REKLAMA