Witam!
Czy kolega nie ma instrukcji do płyty?
Sądzę że znalezienie instrukcji (ewentualnie na stronie producenta) rozwiąże sprawę ...
Podpis Proszę o niepisanie na PW i SW jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, do tego jest tylko forum. Obowiązuje od dnia 29.03.2014
WG instrukcji producenta kod błedu 90 oznacza "Complete uGuru initial process. AWARD BIOS take over booting job" czyli moim zdaniem, uGuru sie zainicjowala i BIOS przejął kontrole nad startem systemu... spróbuj zresetować bios jeśli nie strartuje... to nowa płyta ? czy dotychczas działała i nagle przestała ?
reset zrobiłem ale nic nie dało.
jestem drugim właścicielem,dotychczas działała ok dopóki nie bawiłem sie w biosie,czy z tego poziomu mozna uszkodzić płyte?
Jeśli poszalałeś z opcjami overclocking to mogłeś coś uszkodzić.
Reset robiłeś zworką CCMOS (clear CMOS)? Reset powinieneś zrobić przy wyłączonym komputerze i odłączonym kablu zasilającym. Następnie przestawić zworkę na clear na ok 1 minutę. Po tym czasie przestawić zworkę w pierwotne położenie i próbować uruchomić komputer.
reset robiłem chyba wszystkimi sporobami. zworką,wyjmowałem baterie i zostawiałem na jakis czas.nic niestety nie pomogło. ciągle jest 90 czy z baterią czy nawet bez kości biosu też jest komunikat 90.
✨ Płyta główna A-Bit AN7 uGURU podczas uruchamiania wyświetla kod "90", który według instrukcji producenta oznacza zakończenie inicjalizacji uGuru i przejęcie startu przez BIOS AWARD. Problem pojawił się po zmianach w BIOS-ie, a standardowe metody resetu BIOS-u (zworka Clear CMOS, wyjęcie baterii) nie przyniosły efektu. Brak reakcji na urządzenia peryferyjne, brak obrazu na ekranie oraz utrzymujący się kod 90 wskazują na uszkodzenie BIOS-u. Możliwe, że nieprawidłowe ustawienia overclockingu uszkodziły płytę. Sugerowana jest próba reanimacji BIOS-u, jeśli płyta reaguje na napęd dyskietek, jednak w tym przypadku brak jest jakiejkolwiek reakcji systemu po wyświetleniu kodu. Wygenerowane przez model językowy.