logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna A-Bit AN7 uGURU - komunikat 90 przy uruchamianiu, co oznacza?

Redss307 17 Maj 2006 08:03 1089 7
REKLAMA
  • #1 2633619
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Witam.Posiadam takowa płytę jednak sie nie odpala.Na wyświetlaczu płyty jest komunikat "90". Czy to wina biosu???? ma ktos ta płyte???
  • REKLAMA
  • #2 2633694
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Witam!
    Czy kolega nie ma instrukcji do płyty?
    Sądzę że znalezienie instrukcji (ewentualnie na stronie producenta) rozwiąże sprawę ...
  • REKLAMA
  • #3 2633734
    trampki
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    WG instrukcji producenta kod błedu 90 oznacza "Complete uGuru initial process. AWARD BIOS take over booting job" czyli moim zdaniem, uGuru sie zainicjowala i BIOS przejął kontrole nad startem systemu... spróbuj zresetować bios jeśli nie strartuje... to nowa płyta ? czy dotychczas działała i nagle przestała ?
  • #4 2639775
    Redss307
    Poziom 20  
    witam.dokladnie jak napisane wyzej.

reset zrobiłem ale nic nie dało.
    jestem drugim właścicielem,dotychczas działała ok dopóki nie bawiłem sie w biosie,czy z tego poziomu mozna uszkodzić płyte?
  • REKLAMA
  • #5 2640088
    slawecki
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Jeśli poszalałeś z opcjami overclocking to mogłeś coś uszkodzić.
    Reset robiłeś zworką CCMOS (clear CMOS)? Reset powinieneś zrobić przy wyłączonym komputerze i odłączonym kablu zasilającym. Następnie przestawić zworkę na clear na ok 1 minutę. Po tym czasie przestawić zworkę w pierwotne położenie i próbować uruchomić komputer.
  • REKLAMA
  • #6 2642389
    Redss307
    Poziom 20  
    reset robiłem chyba wszystkimi sporobami. zworką,wyjmowałem baterie i zostawiałem na jakis czas.nic niestety nie pomogło. ciągle jest 90 czy z baterią czy nawet bez kości biosu też jest komunikat 90.
  • #7 2642532
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Z tego wniosek że bios padnięty.Sprawdź czy reaguje flopy,wtedy mozna ewentualnie reanimować.
  • #8 2642671
    Redss307
    Poziom 20  
    niestety nic nie idzie :( na ekranie jest ciemność tylko. komunikat wyskakuje po chwili i jesszcze niec nie zdąża sie odpalać.

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna A-Bit AN7 uGURU podczas uruchamiania wyświetla kod "90", który według instrukcji producenta oznacza zakończenie inicjalizacji uGuru i przejęcie startu przez BIOS AWARD. Problem pojawił się po zmianach w BIOS-ie, a standardowe metody resetu BIOS-u (zworka Clear CMOS, wyjęcie baterii) nie przyniosły efektu. Brak reakcji na urządzenia peryferyjne, brak obrazu na ekranie oraz utrzymujący się kod 90 wskazują na uszkodzenie BIOS-u. Możliwe, że nieprawidłowe ustawienia overclockingu uszkodziły płytę. Sugerowana jest próba reanimacji BIOS-u, jeśli płyta reaguje na napęd dyskietek, jednak w tym przypadku brak jest jakiejkolwiek reakcji systemu po wyświetleniu kodu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA