logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon D50 czy Sony DSC-R1 do fotografii natury i rodziny – który lepszy?

Dariusz Goliński 02 Lis 2006 19:20 2316 13
REKLAMA
  • #1 3180628
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    Witam
    Napaliłem się na cyfrówkę i w zasadzie już wybrałem ale mam dylemat.
    Moimi tematami do fotografowania będzie natura i rodzina.
    Chcę robić ciekawe zdjęcia przyrody albo np: znicze na cmentarzu.
    Ale także fotografować roddzinkę, ale nie przy kotlecie tylko
    portrety albo tak zwane zdjęcia reportażowe.
    Napaliłem się w zasadzie na Sony R1 ale ostatnio widziałem
    zdjęcia mojego kolegi www.marcinbaczynski.pl z Nikona D50.
    Poczytałem sobie trochę materiałów na fotopolis.pl i w zasadzie tam też wychwalają soniaka, ale są próbki w porównaniu i jakoś D50 bardziej mi się ostry wydaje.
    Plisssss doradźcie mi proszę.
    Niestety nie znam nikogo kto by miał R1.
  • REKLAMA
  • #2 3181780
    leeonP.H.U
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Rozważ Canon 350D, miałem kiedyś podobny problem i kupiłem właśnie ten, teraz mam 2 sztuki Canon-a 350D i bym sie nie zamienił, chyba że na Canona 30D ale to już inna półka cenowa.
  • REKLAMA
  • #4 3183283
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    No to z tym Canonem to mi szyki popsuliście
    A wiecie gdzie można jakieś zdjęcie z tego canona obejrzeć ?
    I poproszę o więcej opini
  • #6 3184407
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    SP5IT napisał:
    Moim zdaniem jeśli aparat, to firmy z tradycjami w produkcji aparatów fotograficznych a nie producenta walkmanów.
    Michał

A jeżeli kupujesz urządzenie elektroniczne, to firmy z tradycją w elektronice. Sony ma optykę Carla Zeissa, więc warunek optyki jest spełniony.
    :D:D:D
    A tak poważnie, oba modele są niezłe. Tylko porównujmy własnie modele a nie osądzajmy marek handlowych.
  • #7 3184459
    music
    Poziom 28  
    Ocena: 263
    Na pewno do aparatów Canona czy też Nikona masz nieprzebrane ilości obiektywów. Nie wiem czy do Soniaka trafisz inne obiektywy niż Sony. Inna sprawa to ceny obiektywów i akcesorii do lustrzanek. Popatrz na ceny i zastanów się czy warto!!!!
    Ja mam EOS-a 300D. Zastanawiam się nad kupnem obiektywu z ogniskową do 135. Nie jest to obiektyw o dobrych parametrach optycznych, a kosztuje bez mała 1500PLN:/
  • REKLAMA
  • #8 3184703
    wroblewg
    Poziom 21  
    Ocena: 7
    Cytat:
    Nie wiem czy do Soniaka trafisz inne obiektywy niż Sony.

Nie trafisz żadnego obiektywu do R1-dynki, bo fizycznie jest on niewymienny..

Co do porównania, to R1 mimo że ciekawy w swojej klasie to nijak się ma do dSLR-a, w którym optykę wybierasz ty.

Cytat:
    Sony ma optykę Carla Zeissa, więc warunek optyki jest spełniony.

No nalepkę ma.. marketing górą :) Co do szkieł - nawet jeśli wyszły z fabryki CZ, to nie jest to górna półka - sprawdź ile kosztują obiektywy CZ i pomyśl ile kosztuje optyka (sama) w tym aparacie... ;)

Zatem jeśli masz $$, chcesz się rozwijać w tym temacie to nie ma wyboru - bierz dSLR (Nikona, czy Canona) do tego dobre szkiełka i już.
    Jeśli jednak ma to być "focenie do kotleta" to R1 wystarcza z górką.
  • #9 3184880
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Na stronie fotopolis.pl są obok siebie próbki Nikona 50D i Canona 350D
    i wiele przemawia na Nikona. Tylko ta aberacja chromatyczna.
    Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na zachody słońca i inne zdjęcia
    natury.
  • #10 3184999
    music
    Poziom 28  
    Dariusz Goliński napisał:
    Na stronie fotopolis.pl są obok siebie próbki Nikona 50D i Canona 350D
    i wiele przemawia na Nikona. Tylko ta aberacja chromatyczna.
    Nie wiem jaki to będzie miało wpływ na zachody słońca i inne zdjęcia
    natury.

Pamiętaj, że takie rzeczy jak aberacja chromatyczna zależą od obiektywu. Obiektywy które dotajesz w "kicie" do aparatu zostawiają niestety wiele do życzenia. Porównaj ceny i jakośc obiektywów dla Nikona i Canona. Nie spiesz się. To nie jest mały wydatek!!!!
  • #11 3236523
    impedancja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Mam nikona D50 i małpke Canona PS-A510 i powiem ci tylko że choć nikona mam juz ponad 0,5 już od 2 miesięcy go nie miałem w ręce, jeżeli potrzebujesz aparatu z którym pojedziesz na wycieczke, spacer to polecam rozbudowane (zaawansowane) kompakty. Kitowe (plastikowe) Nikkory strasznie aberuja, dystorsja w przypadku 18 - 55/70 jest również spora. Do mojego body mam jeszcze stałą 50 i 70-210 niestety ciemną co nie pomaga w robieniu zdjęć. Nikon jest naprawde dobrym aparatem i solidniejszym od Canona który niestety sprawia wrażenie zabawki mówie tu o modelu 350d.
    Decyzje pozostawiam tobie ale powiem ci jedno Lustro jest aparatem przy którym ty robisz zdjęcie nie aparat wiec czesto trzeba sie chwile zastanowic co tak naprawde chcesz uzyskać, ponad to zdjęcia z tego typu aparatów bezwzględnie nadają sie do obróbki w programach graf. To co zgrywasz z aparatu jest często mało nasycone (barwy) Co jest niewątpliwie zaleta ale z drugiej strony wadą przy zastosowaniach amatorskich.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 3239569
    Dariusz Goliński
    Poziom 22  
    Witam znowu
    Kórcze, każda wasza rada jest bezcenna.
    W zasadzie zdecydowałem się na Nikona i właśnie szukam jakiejś okazji
    do niedrogiego przejęcia.
    Wiem że obiektywy sigmy są tańsze ale o ile gorsze od Nikora ?
    Ile musze zapłacić za obiektyw który zredukował by efekt
    aberacji a jednocześnie był uniwersalny, dziś natura jutro makro ?
  • #13 3239588
    music
    Poziom 28  
    Wybierz sobie jakiś obiektyw. Taki który Cię najbardziej interesuje. I poszukaj go tutaj: http://www.optyczne.pl/
    Z większości testów wynika, że obiektywy Sigmy, nawet te droższe nie są zbyt dobrej jakości. Zaznaczam, że mówie o bagnecie do Canona. Do Nikona może być inaczej, ale nie sądze.

Pozdrawiam.
  • #14 3240452
    impedancja
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Przy zakupie lustra warto czasami kupić uzywane body. Wiem ze zawsze jest dużo wątpliwościa ale zapeniam ze sie opłaca. Ja kupilem nowke i teraz mysle ze drugm razem kupil bym juz uzywke. Odnośnie obiektywów najlepiej poszukac czegoś starszego ale z renomą . I tu uprzedzam ze niestety nie ma niczego uniwersalnego. Im wiekszy zakres ogniskowych tym wieksza dystorsja. Starsze szkla nikona nie aberuja az tak jak te tansze kitowe szkla niewiem jak w przypadku wyzszych modeli. najlepszym rozwiazaniem beda dwa szkla pokrywające zakes przez ciebie uzywany. Pamietaj ze skrajną ogniskową przy robieniu zdjec z reki jest max 200mm dalej nie obejdzie sie bez statywu. Zaznaczam ze nie mówie tu o lufach o stałej jasności rzedu f.2.8

Temat pozostawiam pod rozwage :)

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru aparatu cyfrowego do fotografii natury i rodzinnej, porównując Nikon D50 oraz Sony DSC-R1. Sony R1 jest modelem z niewymienną optyką Carl Zeiss, co ogranicza możliwość rozbudowy systemu obiektywów, natomiast Nikon D50 to lustrzanka cyfrowa z szerokim wyborem wymiennych obiektywów, co daje większe możliwości rozwoju i lepszą jakość zdjęć. Użytkownicy podkreślają, że jakość zdjęć zależy w dużej mierze od obiektywów, a tanie zestawy „kitowe” często mają problemy z aberracją chromatyczną i dystorsją. Wskazano, że obiektywy Sigmy są tańsze, ale mogą mieć gorszą jakość optyczną niż oryginalne Nikon lub Canon. Zaleca się rozważenie zakupu używanego body i dobrych, renomowanych obiektywów, najlepiej dwóch o różnych ogniskowych, aby pokryć różnorodne potrzeby fotograficzne. Canon 350D jest również wymieniany jako alternatywa, jednak dyskusja skupia się głównie na Nikonie i Sony. Podsumowując, do poważniejszej fotografii i rozwoju lepszym wyborem jest Nikon D50 z wymiennymi obiektywami, natomiast Sony R1 może wystarczyć do amatorskich zastosowań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA