logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5615 - zakłócenia obrazu i dźwięku po wymianie trafa TVL201

kazikb1 02 Lis 2006 20:55 1904 11
REKLAMA
  • #1 3181083
    kazikb1
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Objawy:
    - z lewej strony na obrazie 5cm od brzegu pionowy pasek zakłucenia jakby iskrzenie gdzieś na WN.
    - obraz lekko zwężony w pionie,
    - brak koloru
    - zakłucenie na tyle silne że pojawiają się na ekranie telewizora w sąsiednim pokoju
    - nie czysty głos z szumem,
    Objawy te ustąpiły po wymianie trafa TVL201 w zamian wstawyłem jakiegoś HG. Telewizor wrocił do mnie po 2 tygodniach na to samo.
    Napięcia dobre (nie wspomnę że zakłucenia potrafią wpłynąć na pracę tranzystorka sterującego LM317 - załączanie +12V )odłączałem przewody trafa: WN, S2, ostrość, ciągle to samo.
    Oczywiście po odłączeniu WN nie ma obrazu ale gŁos nadal z szumem.
    Czy to padł trafopowielacz a może BU... ?
    Czy ktoś miał podobny przypadek?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3181202
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Czy napiecia z zasilacza sa OK? i sterowanie klucza WN dobre?sprawdz.Tymczasem.
  • #3 3182011
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 183
    Czy "odłączenie WN" oznacza onieruchomienie stopnia odchylania poziomego? Jeśli tak, a identyczne zakócenia nadal występują, to prawdopodobnie iskrzy jakis element w przetwornicy.

Remeknapr
  • #4 3182213
    kazikb1
    Poziom 17  
    Odłączenie WN - miałem na myśli przewód 25kV idący do anody kineskopu.
    Przetwornica nie jest synchroniczna i zakłócenia od niej nie będą w postaci pionowego paska.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 3182359
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Odłączenie WN - miałem na myśli przewód 25kV idący do anody kineskopu.

Tego nie powinno się robić, ale pewnie chciałeś wykluczyć kineskop.

> Przetwornica nie jest synchroniczna i zakłócenia od niej nie będą w postaci pionowego paska.

Też prawda. Nie pomyslałem o tym, a miałem na myśli ew. zakłócenia w sąsiednim pokoju. W takim razie pozostaje stopień H. Ja stosuję dwie metody - obserwację ulotu po ciemku (czasem coś się ujawni), lub osłuchanie elementów przy pomocy "stetoskopu" w postaci plastikowej koszulki. Dziwne, że po wymianie trafa usterka zniknęła i pojawiła się po krótkim czasie. Jeśli to znów trafo, to przyczyną może być zbyt wysokie WN spowodowane np. zmiejszeniem pojemności w kolektorze HOT'a, zakładając, że z przetwornicy napięcia wychodzą prawidłowe.

Remeknapr
  • REKLAMA
  • #6 3183008
    kazikb1
    Poziom 17  
    Zwiększyłem pojemność w kolektorze HOTA było 12n dałem 13.6n i zakłócenia zniknęły. Napięcie zasilające stopień odchylania ma wartość 145V.
    Nie wiem czy to prawidłowe może za wysokie. Wnioskuję że przyczyną zakłóceń jest za wysokie napięcie anodowe. Powoduje to wewnętrzne iskrzenia. Niestety nie posiadam przyrządu aby to sprawdzić.
  • Pomocny post
    #7 3197051
    Remeknapr
    Poziom 33  
    > Zwiększyłem pojemność w kolektorze HOTA było 12n dałem 13.6n

Masz schemat tego telewizora? W kolektorze są dwa kondensatory - C573 8,2 nF i C574 18nF lub 22nF w zależności od kineskopu.

Jeśli to jest 22" to napięcie +B powinno wynosić w zależności od typu kineskopu 142V do 150V.

> Wnioskuję że przyczyną zakłóceń jest za wysokie napięcie anodowe.

Bez sondy WN ani rusz. Pośrednio można ocenić prawidłowość EHT przez pomiar zakresu Us2 i Uż, bo one również tak jak WN zależą od warunków pracy trafa.

Remeknapr
  • Pomocny post
    #8 3197104
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Wymieniałeś elka w przetwornicy? Zasilanie +B dla kineskopu 20-21" powinno wynosić 116V.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 3197126
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Witam!
    Elemis monitor 5615 = 22"
    Remeknapr napisał:
    22" to napięcie +B powinno wynosić w zależności od typu kineskopu 142V do 150V
  • #10 3200737
    kazikb1
    Poziom 17  
    Niestety telewizor naprawiałem bez schematu i nie jestem pewien co do wartości kondensatorów w kolektorze HOT-a. 22n jest a 8.2n nie przypominam sobie.
    Po paru dniach grania u mnie, pasek ponownie zaczynał się pojawiać. Przypomnę o kondensatorze 13.6n - po jego wymianie.
    Sugerowałem się pomiarem napięcia 200V zasilającego wzmacniacze wizyjne. Iskrzenia pojawiały się po przekroczeniu 212V. W tym czasie miałem zasilanie +B 156V. Tak obniżyłem to napięcie aby otrzymać 200V.Wyszło to przy +B coś ponad 140V.
    Teraz jest dobrze.
    W przetwornicy wymieniłem 1\63 i 100\25. Filtrującego sieć nie wymienałem.

Wcześniej pisałem że mam +B 145V. Teraz że 156V. Może przyczuną calej tej jazdy jest PR w zasilaczu.
    Telewizor już wydalem klientowi.
  • Pomocny post
    #11 3201286
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Od tego trzeba było zacząć. Tzn. od sprawdzenia przetwornicy, której nieprawidłowa praca to przyczyna 90% uszkodzeń w OTV.

Remeknapr
  • #12 3568641
    kazikb1
    Poziom 17  
    Podsumowując, to przyczyną zakłóceń było za duże wysokie napięcie anodowe spowodowane za wysokim +B i nie odpowiednim kondensatorem w kolektorze BU. Powodowało to iskrzenia w trafopowielaczu.
    Telewizor nie wrócił .

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Elemis 5615 pojawiły się zakłócenia obrazu i dźwięku po wymianie transformatora TVL201 na inny typ (HG). Objawy to pionowy pasek zakłóceń 5 cm od lewej krawędzi ekranu, zwężenie obrazu w pionie, brak koloru oraz silne zakłócenia słyszalne nawet w sąsiednim pokoju, a także szumy w dźwięku. Pomimo prawidłowych napięć zasilających i odłączenia przewodu wysokiego napięcia (WN) do anody kineskopu, zakłócenia nie ustępowały. Przyczyną okazało się zbyt wysokie napięcie anodowe (+B) w stopniu odchylania poziomego (HOT), które powodowało iskrzenia w trafopowielaczu i uszkodzenia kondensatorów w kolektorze tranzystora BU. Po zwiększeniu pojemności kondensatora w kolektorze HOT z 12nF do około 13,6nF oraz obniżeniu napięcia +B do wartości około 140-145V zakłócenia ustąpiły. Wymiana kondensatorów w przetwornicy i kontrola napięć zasilających były kluczowe dla rozwiązania problemu. Ostatecznie telewizor działał poprawnie i nie wrócił do naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA