logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 6311STP - niestabilna ostrość i brak regulacji obrazu po wymianie trafa

fezoj 09 Gru 2007 22:11 1794 5
REKLAMA
  • #1 4571085
    fezoj
    Poziom 11  
    Witam

Po koniecznej wymianie trafopowielacza WN (był HR 72 na TVL201) oraz BU508AF, a także innych niezbędników zgodnie z radami Fachowców w temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic508567.html
    mam jeszcze następujący problem:
    - niestabilna ostrość obrazu
    - brak możliwości regulacji szerokości i trapezu obrazu

Proszę o praktyczne podpowiedzi

ps.
    w załączniku serwisówka dla wymiany trafa, może się komuś jeszcze przyda :)
    Elemis 6311STP - niestabilna ostrość i brak regulacji obrazu po wymianie trafa
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4571662
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Co do ostrości - warto podmienić podstawkę kineskopu - może wewnątrz lekko przebija.
    Podobne objawy, chociaż głównie związane ze zbyt mocną i rozlewającą się bielą (czy nawet płomykami koloru w prawo od białych elementów), mogą dać usterki dwóch obwodów - US1 kineskopu (głównie rezystorów) oraz ograniczania I kineskopu (z n.7 trafopowielacza. Ten drugi obwód (do scalaka na module włącznie) warto sprawdzić, bo jego usterka przy awarii trafo jest typowa.
    Schemat na pewno masz (a jak nie, to pobierz :) ), więc sprawdzenie i naprawa obwodów korekcji nie powinna być problemem. Były już tematy o korekcji na Forum, poszukaj.
  • REKLAMA
  • #3 4602305
    fezoj
    Poziom 11  
    Witam
    Prześledziłem zgodnie z zaleceniami i okazało się, że mam zwarty dławik DL508. Potwierdziło się to przy przewijaniu - uzwojenie było spieczone i posklejane tak mocno, że wtopiło się trochę w karkas. Wymieniłem także profilaktycznie C573 i C574. Po uruchomieniu i wyregulowaniu napięć zasilacza mogłem wyregulować także ostrość, jasność oraz geometrię obrazu. Dawno już nie oglądałem tak dobrego obrazu na moim telewizorku:) Troszkę tylko przeszkadzało to smużenie bielą próbowałem wyregulować "I" KIN na R606 ale bez rezultatu. Następnego dnia chciałem się temu dokładniej przyjrzeć, lecz nie zdążyłem: po kilkugodzinnym w miarę dobrym działaniu telewizora padł z objawami jak z przed wymiany trafopowielacza - ciemny obraz, brak dźwięku i popiskiwanie przetwornicy.

Dziękuję za dotychczasowe rady i proszę o odpowiedź na pytanie: co robię nie tak?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4602732
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    Pewno nie wymieniłeś C 542 , 547 , 551 , 594 , sprawdzenie elementów w kolektorze T 509 i w obwodzie cewek H , sterowanie tego tranzystora .
    Przerwy i zimne luty w tym rejonie i w obwodzie cewek .
    Pomiar napięć wychodzących z przetwornicy .

Jak to sprawdzisz i napiszesz co jest to będą następne sugestie .
  • REKLAMA
  • #5 4605169
    fezoj
    Poziom 11  
    C 542 , 547 , 551 , 594 - te elementy sprawdziłem "całościowo" po wymianie trafa, otóż napięcia po przetwornicy były wzorcowe i bardzo łatwo dało się ustawić 142V dla punktu A. Więc jak już zadziałał po przewinięciu dławika to chyba z radości nie pomierzyłem czy napięcia się zgadzają. Natomiast pozostałe elementy w torze kolektora BU508 szczególnie dolną odnogę właściwie pominołem i tu masz rację w najbliższym czasie to sprawdzę.

P.S. brakuje mi kondensatorów wysokonapięciowych z tego toru, czy ktoś wie gdzie takie można nabyć ?

Pozdrawiam
    Józef
  • #6 5923246
    fezoj
    Poziom 11  
    Ten post to tylko dla zamknięcia tematu i jakby się jeszcze to mogło do czegoś przydać.
    Telewizor już utylizowany - mam nowy LCD
    Wracając do tematu:
    próbowałem jeszcze sprawdzić podstawkę kineskopu i to był gwóźć do trumny tego tv, ponieważ podstawka była przyklejona na silikon do głowicy kineskopu (może w fabryce, może wcześniej w serwisie na naprawie gwarancyjnej) i w momencie zdejmowania jej zniszczyłem to co ktoś misternie przede mną przykleił - nóżkę kineskopu i co podejrzewam było ustawicznym problemem (awaryjnością) tego aparatu.
    Kineskopu nie opłacało mi się zmieniać.
    Tyle na ten temat.

Pozdrawiam
REKLAMA