logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orcad Pspice 9.2. Czy ma ktoś kurs do tego programu?

jareks91 03 Lis 2006 13:25 9548 8
REKLAMA
  • #1 3182973
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Ma moze ktoś kurs do programu Orcad Pspice 9.2 jak zacząć przygode z tym programem?? Prosze o pomoc.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3185543
    Przem188
    Specjalista EDA
    Ocena: 156
    Może być ciężko z takim kursem. Są i mam do wersji 8.0 jeszcze Microsima( przed przejęciem go przez Orcada). Do ściągnięcia z działu download Elektrody.
  • #3 3187017
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    a czy mogbym mnie poprawić dlaczego nie mogę zasymulować obwodu RC włączone na stale źrodlo napięciowe i chce zasymulować od t=0 do t=10ms i cos mi to nie wychodzi dlaczego?? pomocy.
    Dołączam to co juz wykonalem

edit:
    Juz sobie z tym poradzilem, jednak jesli ktosby mial jakieś kursy do Orcada to mile widziane. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 3203997
    veiovis
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    jako takich kursów do OrCada raczej nie znajdziesz... ten program znajduje zastosowanie głównie jako program studencki, służący do symulowania układów i to raczej niskonapięciowych - a nie jako narzędzie inżynierskie.

Chyba jedyna pozycja na rynku: Jacek Izydorczyk - "Pspice. Komputerowa symulacja układów elektronicznych" - wyd. Helion. Wydaje mi się, że nie ma nowszej publikacji na rynku.

Znajdziesz w niej dużo praktycznych informacji np. jak definiować poszczególne elementy, źródła, przeprowadzać analizy i symulacje...oraz w moim mniemaniu - dużo więcej na temat struktury algorytmów wykorzystywanych przez PSpice'a - zupełnie nieprzydatnych dla zwykłego użytkownika. Książka ta porusza zagadnienia dotyczące PSpice AD - czyli trybu tekstowego, a nic na temat schematicsa.

Lokalnie mogą występować jeszcze skrypty uczelniane, np. jest taki na Politechnice Krakowskiej - ale to stare wydanie.

Pozostaje więc uczyć się w praktyce...pytać, błądzić i dochodzić do rozwiązania :)

Pozdrawiam, veiovis
  • #5 3204867
    Przem188
    Specjalista EDA
    Istnieje jeszcze jedna pozycja książkowa: taka żółta wydawnictwa Nakom z roku 1999: Symulacja i Optymalizacja układów elektronicznych Artura Króla i Joanny MOczko. Dotyczy wersji Pspice 8.0. Jest w niej nawet płytka z wersja ograniczona tego softu dla Win 98/NT. Program oczywiscie pracujący w środowisku okieniek, a więc graficzny interfejs. Poleacam koledze jareks91. Posiadam t a książkę, i dzięki niej właśnie przeniosłem się z symulacjami do Pspica, o ile te sa mi potrzebne. Czasami to i PCB zaprojektowałem. Firma MIcrosim została przed 99 rokiem wykupiona (przejeta) przez OrCada, a ten zaprzestał kontynuowania linii Pspice, i w rezultacie wersja 8.0 była ostatnim kawałkiem porządnej roboty Microsima. Orcad wypuścił własnie wersję studencka Pspice 9.1. A potem zupełnie zarzucił tą linię a fragmenty kodu i moduły programu Microsima do dziś zresztą z powodzeniem stosuje w swoich produktach. Znalazłem je w m. inn. Orcadzie. Z tym że firma Orcad sama już nie istnieje, bo została wykupiona przez potentata: konsorcjum Cadence, które Orcad wypuszcza nadal, a moduły z Microsima wykorzystuje w swoim sztandarowym produkcie: Cadence Allegro. Wersja Microsima 8.0 do zdobycia na osiołku w pełnej wersji, lub moge koledze pomóc i pzesłac pocztą.
  • #6 4391941
    BrightShadow
    Poziom 2  
    Ja będę bardzo wdzięczny, bo nie mogę tego dorwać.... :)

brightshadow86(_at_)gmail.com
  • REKLAMA
  • #7 4392325
    Przem188
    Specjalista EDA
    haha, miałem na myśli tradycyjna poczŧę. Niestety nie mam na tyle dobrego łacza aby to przesłac e-mailem.
  • REKLAMA
  • #8 7206945
    huabm111121
    Poziom 11  
    ma ktoś serial do Orcad Pspice 9.2, albo niech ktoś powie jak zainstalować go
  • #9 7209726
    Przem188
    Specjalista EDA
    Proszę o kontakt na PW kolegę.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano kursu do programu Orcad Pspice 9.2, zwłaszcza dla początkujących użytkowników. W odpowiedziach wskazano, że trudno znaleźć dedykowane kursy do tej wersji, dostępne są natomiast materiały do wersji 8.0, w tym Microsim przed przejęciem przez Orcada. Polecono literaturę: "Pspice. Komputerowa symulacja układów elektronicznych" Jacka Izydorczyka (wyd. Helion) oraz książkę "Symulacja i Optymalizacja układów elektronicznych" Artura Króla i Joanny Moczko (wyd. Nakom, 1999), które omawiają Pspice 8.0 i zawierają praktyczne informacje o definiowaniu elementów, źródeł oraz przeprowadzaniu symulacji. Zwrócono uwagę, że Orcad Pspice jest głównie narzędziem studenckim do symulacji niskonapięciowych układów, a nowsze wersje Orcada (9.1, 9.2) nie mają szerokiego wsparcia kursowego. Wspomniano również o problemach z symulacją obwodu RC w czasie od 0 do 10 ms, które zostały rozwiązane przez autora. Pojawiły się pytania o serial do wersji 9.2 oraz instalację programu, jednak bez szczegółowych rozwiązań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA