logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Haier B828TX - brak reakcji na wybrany program

witeczek 03 Lis 2006 22:03 4473 9
REKLAMA
  • #1 3184835
    witeczek
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Pralka ładowana od góry.
    Problem polega na tym,że po wybraniu programu piorącego pralka pobiera wodę+detergent i zaczyna sie pranie (np.temp 40°).
    Niestety program pomimo nagrzania się wsadu nie postepuje do przodu (około 1 godz. stoi w miejscu), dopiero po ręcznym przestawieniu programatora o 2 zatrzaski coś zaczyna się dziać tj. ruchy rewersyjne ale brak przesuwu programatora. Po kolejnym recznym przestawieniu programatora o 2 zatrzaski pralka dokańcza "wybrany program".
    Bardzo proszę o pomoc kolegów w zdiagnozowaniu tej usterki!
  • REKLAMA
  • #2 3185668
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    Sprawdz czy silniczek programatora dostaje napiecie i jak dostaje to czy sie kreci
  • #3 3185812
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Do sprawdzenia czujnik temperatury. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 3189026
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    sprawdż termostat -
    grzałkę-
    ewętualnie do wymiany silnik programatora
  • #5 3245292
    witeczek
    Poziom 12  
    staszekf napisał:
    Do sprawdzenia czujnik temperatury. Pozdrawiam.

Witam kolege staszekf dopiero teraz udalo sie podejsc do tego tematu czyli pralki
    Mam pytanie : czujniki sa dwa tj.1 bimetaliczny (dziala: po ogrzaniu- rozlancza styki; po ochlodzeniu-
    zwiera )
    2 najprawdopodobniej termistor zalany w plastiku "termo" nie wiem przy jakiej temp. jaka ma byc rezystancja?

Jan.dg napisał:
    Sprawdz czy silniczek programatora dostaje napiecie i jak dostaje to czy sie kreci

Witam mam pytanko jakim napieciem jest zasilany ten silnik? Czy jest to 220V~ lub inne i jesli tak to jakie? czy jest to silnik krokowy?
    Czy spotkal sie kolega kiedys z uszkodzeniem elektroniki w ww. pralce?
    Bardzo wdzieczny bede za jakas rozpiske kabli ew .jakie sygnaly dochodza na jaki pin elektroniki
    (Firma REMCO Typ 5153/TP nr REF. 156.100.042) do wyboru trzy predkosci obrotowe,wybrana 800 RPM
    Pozdrawiam i czekam na jakies wiadomosci.
  • REKLAMA
  • #6 3246102
    Parol
    Poziom 17  
    Ocena: 32
    Silniczek programatora jest zasilany z modułu podczas grzania.Czujnik NTC,który przesyła inf.o temperaturze powinien mieć ok.200kom przy 20 st.C.Należy sprawdzic ten czujnik.Jeżeli czujnik jest prawidłowy to pierwszą rzeczą,która należy zrobic to przeczyścić styki modułu(najlepiej płynem do czyszczenie styków).Jeżeli dodatkowo przy wirowaniu pralka nie wchodzi na duże obroty to uszkodzony jest moduł elektroniczny.
  • #7 3246499
    witeczek
    Poziom 12  
    Witam kolege Parol w poście napisane zostało że silnik programatora jest zasilany z modułu podczas grzania to znaczy że jednak jest zasilany jakimś innym napięciem niż 220V~
    Czujka NTC ma 275kom przy około 20 stopniach czy to znaczy że jest uszkodzony?
    Pozdrawiam i czekam na jakieś wieści.
  • #8 3247058
    Parol
    Poziom 17  
    Czujnik może miec 275kom.Silniczek jest zasilany przez triaka z 230V.

Dodano po 3 [minuty]:

NTC moze miec ok.275kom.Silniczek programatora jest zasilany poprzez tiak z 230V.
  • REKLAMA
  • #9 3252201
    witeczek
    Poziom 12  
    Witam wszystkich
    Z mozołem udało się poskręcać wszystko do kupy ,jeszcze raz sprawdzić
    wszystkie połączenia! Test na sucho wypadł pomyślnie (:idea: zamiast grzałki zastosowałem żarówke 25W220V ),termistor został przylepiony do szkiełka,temperatura wybrana 30°
    Hydrostat ustawiony na pierwszy poziom wody,no i zaczęło wszystko działać.
    Program szedł sobie tak jak potrzeba,wirowanie,pompowanie wody wszystko ok.:D
    Tylko teraz zastanawiam się co było przyczyną tego zamieszania?,jakis zły kontakt bo przecież nic samo się nie naprawia:)
    Dziękuje wszystkim za pomoc temat naprawy zamknięty
    jaka jest przyczyna?
    Pozdrawiam
  • #10 3253464
    Parol
    Poziom 17  
    Już miałem taki przypadek z tym modułem.Wyjąłem i włożyłem i zaczął dobrze chodzić.Po 2 tygodniach znowu było źle.Dopiero czyszczenie styków specjalnym preparatem pomogło na dłużej.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka ładowana od góry Haier B828TX ma problem z zatrzymywaniem się programu piorącego po pobraniu wody i detergentu oraz nagrzaniu wsadu. Program nie postępuje, dopóki programator nie zostanie ręcznie przesunięty o kilka zatrzasków, co powoduje ruchy rewersyjne, ale bez automatycznego przesuwu programatora. Wskazano konieczność sprawdzenia silniczka programatora pod kątem zasilania i działania, czujnika temperatury NTC (rezystancja około 200-275 kΩ przy 20°C), termostatu oraz grzałki. Silnik programatora jest zasilany przez triak z napięcia 230V i sterowany z modułu elektronicznego. Zalecane jest także czyszczenie styków modułu specjalnym preparatem, co w jednym przypadku przywróciło prawidłową pracę pralki na dłuższy czas. Testy z zastąpieniem grzałki żarówką 25W/220V oraz poprawne ustawienie hydrostatu potwierdziły, że problem może wynikać z niepewnych połączeń lub zabrudzonych styków modułu. Ostatecznie przyczyną usterki był najprawdopodobniej zły kontakt w module sterującym, który po wyczyszczeniu i ponownym złożeniu pralka działała poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA