logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica PA550B421. Można prać tylko na programie 3.

techman77 08 Mar 2006 01:10 2206 8
REKLAMA
  • #1 2388411
    techman77
    Poziom 11  
    Witam..Mam pralke Amica i ostatnio zaczeły sie problemy a mianowicie moge tylko prac na programie nr 3 (60 stopni) na reszcie programów prawie na wszystkich chociaz wszystkich nie sprawdzałem pralka włącza sie ale pochodzi chwile i zaczyna zaciagac wode tylko w tym problem ze bez konca w pojemniku tam gdzie proszek leci cały czas na niektórych programach pochodzi chwile i sie wyłaczy.Na programie nr 1 i 2 zauwazyłem jakby grzałka nie działała ale byc moze sie myle .
    Z góry dziekuje za wszelkie mozliwe podpowiedzi i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2388488
    misiekmisiek
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Dość mętny zrobiłeś opis.
    Jak się wyłączy to podaje jakiś kod błedu?
    lub
    Jak się wyłączy to jest zupełnie martwa i nic nie świeci?
    W pierwszym przypadku może być przyblokowany zawór od jeta (wyczyścić) w następnym uszkodzony wyłącznik na płycie (podkleić i solidnie wlutowć)
    Jeśli to soś innego to opisz dokładniej
  • #3 2390995
    techman77
    Poziom 11  
    Moje obserwacje...
    -wrzucam pranie ustawiam na prog.2 (40 stopni) przypomne ze na 60 stopni prog.3 pralka chodzi bez problemu.
    -pralka zaczyna pracowac
    -po chwili zaczyna pobierac wode i nie przestaje ja pobierac woda przelatuje przez zbiorniczek do proszku (kod błędu ..mruga 2 razy)
    czyli wg instrucji z problem z doprowadzeniem ,ale dlaczego na programie nr 3 pralka działa bez zarzutu :?:
  • REKLAMA
  • #4 2391014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2391566
    danyx
    Poziom 20  
    Ocena: 147
    Prawdopodobnie uszkodzony moduł sterujący.Musisz go dokładnie pooglądać najczęściej wypala się triak sterujący zaworem przesterowania, .Jeżeli nie będzie widocznych śladów uszkodzenia na module to sprawdź zawór przesterowania może coś do niego wpadło i go zabloowało.
  • REKLAMA
  • #6 2391835
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    jesli pierze na 3 dobrze tzn. że elektronika jest prawie ok.
    Wybór programy odbywa się w ten sposób że gałka wyboru programu działa jak potecjometr zbudowany z dzielnika rezystorowego procesor mierzy napięcie na wyjściu dzielnika i na tej podstawie wie który wybrać program.
    Dobra - prawdopodobnie zle kontaktuje suwak na gałce wyboru progr. rozebrać ,oczyścić,
  • #7 2479532
    techman77
    Poziom 11  
    Nadal sobie nie poradziłem ... gdzie sie znajduje ten zawór od jeta ?
  • #8 2479563
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2479814
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Moim zdaniem należy przeczyścić wężyk który łączy chydrostat ze zbiornikiem w szczegulnośćidolną część poszerzoną w kształcie fajki, która wchodzi do zbirnika.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Amica PA550B421 ma problem z działaniem na wszystkich programach oprócz programu nr 3 (60 stopni), który działa poprawnie. Na innych programach pralka włącza się, zaczyna pobierać wodę, która nieustannie przepływa przez pojemnik na proszek, a następnie pralka się wyłącza, często sygnalizując kod błędu (mruganie 2 razy) wskazujący na problem z doprowadzeniem wody. Możliwe przyczyny to uszkodzony moduł sterujący, w szczególności triak sterujący zaworem przesterowania, lub zablokowany zawór od jeta. Również wskazano na potencjalny problem z gałką wyboru programu, która działa jako potencjometr z dzielnikiem rezystorowym – zły kontakt suwaka może powodować błędny wybór programu. Zalecane jest dokładne oczyszczenie zaworu, wężyka łączącego hydrostat ze zbiornikiem, zwłaszcza poszerzonej części w kształcie fajki, oraz sprawdzenie i ewentualne naprawienie modułu sterującego i gałki wyboru programu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA