logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV-X2931D - brak dźwięku po przestrojeniu fonii z płytką TABASCO F4K-SMD

piochut 04 Lis 2006 19:32 1734 11
REKLAMA
  • #1 3187848
    piochut
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Panowie, pomocy!!!
    Telewizor z Niemczech. Wstawiłem płytkę równoległą TABASCO F4K-SMD na układzie TDA 440. Poprawcie mnie jeśli źle podłączyłem:
    obwód głóówicy i p.cz jest na płycie wpinanej do płyty głównej.
    IN: do pinu IF głowicy (drugi pin głowicy od góry z opisem IF, pierwszy też ma opis IF, ale to chyba nie ma znaczenia do którego podłączę, co?),
    OUT: podłączyłem do filtra CF1 w bloku IFG - pierwszy pin(w puszeczce- module obok głowicy),
    +12V - wziąłem ze złącza A-13 na płycie wpinanej do płyty głównej,
    GND: wziąłem masę z blachy- obudowy obwodu p.cz.

Po włączeniu odbiornika brak dźwięku, tzn słychać tylko trzaski. Ten dźwięk to nie jest szum, raczej trzaski. Regulowałem trymerkami na płytce równoległej fonii, ale nie ma żadnych słyszalnych zmian. Bez płytki zresztą też jest taki sam dźwięk. Scalak na płytce foni jest ciepły, więc chyba jest zasilany poprawnie, bo mierzyłem 12 V dochodzi.
    Dlaczego nie moge dostroić dźwięku?
    Sprawdziłem na magnetowidzie poprzez euro - dźwięk jest poprawny. Zatem to kwestia płytki fonii? A może głowica?(obraz jest bez zakłóceń). Może podstawię płytkę REMI?
  • REKLAMA
  • #2 3187898
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Spróbuj podłączyć OUT do trzeciej nóżki filtra CF1. Sprawdź jednocześnie, czy jest to filtr 5,5 MHz...
  • #3 3187934
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    A nie masz przypadkeim nad modułem P.CZ modułu z dwoma układami?? i na brzegu są dwa filtry 5,5 i 5.74 ??
    Najprostszy obecnie sposób do przestorjenia ko konwerter z MJM FG4, podpinasz tylko IF i zasilanie 5 albo 12 V.
  • REKLAMA
  • #4 3187982
    piochut
    Poziom 15  
    POD 3 PIN TEŻ PODŁĄCZAŁEM - BEZ ZMIAN.
    oDNOŚNIE FILTRU NIE MAM PEWNOŚCI. pRZYNAJMNIEJ JUZ TERAZ
  • REKLAMA
  • #6 3189103
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Sprawdź jeszcze oryginalną fonię - magnetowid daj przez wejście antenowe. Przez EURO sprawdziłeś tylko m.cz.
  • #8 3189980
    J.Wiśniewicz
    Poziom 14  
    A może by tak generator 1MHz,jest tanio i spisuje się super.. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 3195212
    emma
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeżeli sa problemy to najpierw trzeba sprawdzić fonię oryginalną podłaczajac sygnał 5,5 MHz a potem inną płytkę bo podłaczenie wg opisu jest poprawne.
  • Pomocny post
    #10 3195659
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Hmmm... powiadacie, że podłaczenie OUT fonii równoległej jest poprawne?
    IFG w puszeczce metalowej obok głowicy?

Moze jednak do IFG SIF, do filtra SFT1, na module wyżej, tam gdzie jest TBA129 i TDA6600?
  • #11 3195712
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Podłączenie było złe - już kol. zorbek o tym pisał. Podobno jednak bez płytki też trzaski, a fonia z anteny nie była sprawdzona.
  • #12 3199816
    piochut
    Poziom 15  
    Mirex - jako że jesteś Wieeelki i pomogłeś mi rozwiąza problem serdeczne podziękowania!
    Faktycznie podłaczyłem się do złego filtra.
    A trzaski spowodowane były zimnymi lutami na złączu z płytką zawierającą min. ten filtr.
    Zamykam temat, dziękując wszystkim za dobre chęci i rady!

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Sony KV-X2931D z Niemiec zastosowano płytkę równoległą TABASCO F4K-SMD z układem TDA440 do przestrojenia fonii. Podłączenie płytki obejmowało wejście IN do pinu IF głowicy, wyjście OUT do filtra CF1 w module IFG oraz zasilanie +12V i masę z obudowy. Po włączeniu odbiornika pojawiały się trzaski zamiast dźwięku, a regulacja trymerów na płytce nie przynosiła efektu. Sprawdzono, że scalak na płytce jest zasilany poprawnie. Wskazano, że podłączenie OUT do pierwszego pinu filtra CF1 było błędne i zasugerowano podłączenie do trzeciego pinu filtra 5,5 MHz. Zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia oryginalnej fonii oraz filtra IF. Wskazano alternatywne rozwiązania, takie jak konwertery fonii RYMI lub MJM FG4. Ostatecznie problem z trzaskami wynikał z zimnych lutów na złączu płytki oraz błędnego podłączenia do filtra. Po poprawnym podłączeniu i usunięciu zimnych lutów dźwięk został przywrócony, a temat zamknięto.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA