logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wgrać BIOS na kartę graficzną AGP z uwalonym BIOS-em?

Grucha1982 05 Lis 2006 01:38 2216 5
REKLAMA
  • #1 3189137
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich czytałem inne posty ale nie do końca mi to wszystko wyjasniły, więc pisze nowego posta.

Problem mam z tym ze padla mi karta grafiki oddalem ja do serwisu i powiedzieli mi ze bios jest uwalony.

I teraz mam pytanie czy jak komp nie odpala sie z tą karta graficzną (czyli piszczy i nie idzie dalej) to jak wsadze karte na pci albo odpale kompa z karty na płycie głównej (równocześnie z wsadzoną kartą na AGP) będe mógł wgrać biosa na karte która jest w AGP?? Czy bios z płyty głównej odpalająć kompa z karty na PCI nie blokuje dostępu do AGP??
  • REKLAMA
  • #2 3189141
    Interesant
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Witam, Co do wykorzystania zintegrowanej grafiki odradzam, bo powłorzeniu Karty w slot AGP automatycznie jest wyłączana grafika zintegrowana.
    Co do wykorzystania kart na PCI w ten sposób reanimuje się karty na AGP (i nie tylko).
    ps To ze bios jest uwalony brzmi dwojako, tzn. może karta być żle sflashowana (programowo) lub uszkodzenie kości biosu (sprzętowo).
  • REKLAMA
  • #3 3189203
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Właśnie nie wiem czy bios jest uwalony czyli spalony czy sie wygumował. W serwisie tego nie określili. Bede próbował dzieki za pomoc.

Czyli mam włożyć karte na PCI i tą uwaloną na AGP windowsa odpalic na karcie PCI i wgrać biosa na karte na AGP. Zna ktoś jakieś linki skąd sciągnne taki program? I jakąś stronke z biosami do grafik czy bedą na stronie producenta?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 3191685
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    jak próba włożenia dwóch kart (sprawnej do której podłączony jest monitor i tej uszkodzonej) ? - co się dzieje w menedżerze urządzeń ?
  • #6 3196334
    Grucha1982
    Poziom 18  
    Cytat:
    jak próba włożenia dwóch kart (sprawnej do której podłączony jest monitor i tej uszkodzonej) ? - co się dzieje w menedżerze urządzeń ?

Jeszcze nie wiem ale dzisiaj sprawdze na dwóch kartach a potem napisze czy mi sie cos udało zrobic. Dodam że w serwisie powiedzieli ze jest uwalony bios bo ktoś wyciągał karte z AGP pod napięciem. Nie wiem czy to jest mozliwe ale te AGP na płycie głównej czasami źle kontaktowało. Mam nadzieje ze mi sie uda a jak nie to czy istnieje możliwość wymiany kostki biosu na karcie?? jutro wrzuce zdięcie i jakby ktoś mi mół powiedzieć gdzie sie ona znajduje.

Okej ide działać jakby co to napisze Pozdrowienia

Dodam jeszcze ze to karta NVidia GeForce 4 128MB GPU (całą nazwe podam póżniej bo nie mam jej przy sobie

Niestety z dwoma kartami komputer mi sie nie odpala :cry: w biosie ustawiłem first graphic PCI bez karty na AGP dziala jak ja wsadze to nie odpala z inną sprawną kartą tez odpala z tej PCI.

Ma ktoś jakiś pomysł??
    Jakieś programatory albo cos innego??
    Bo jak wsadze po odpaleniu kompa na PCI karte na AGP pod napięciem to chyba nic nie da?? Zly pomysł??

Jescze spróbuje na innym kompie ale wątpie zeby śmigało. Pozdrowienia

A więć karte udało mi sie odpalić :D, ale mam inny problem jak chce zainstalować orginalne sterowniki to wywala komunikat ze to nie jest leadtek albo ze GPU jest nieprawidłowy. Jakny ktoś mogł mi podać link do oryginalnego biosu to bylbym wdzięczny i to bardzo, albo jak ktoś ma identyczną karte i mógłby programem NVFLASH zgrac mi obraz biosu i przesłać ma maila. Czekam na posty z góry serdecznie DZIĘKUJE.
REKLAMA