logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostałem kartę graficzną Radeon 9800Pro po nie udanym flashu

Crazy ahmed 26 Kwi 2007 22:56 1091 7
REKLAMA
  • #1 3825199
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Dostałem kartę graficzną Radeon 9800pro po nie udanym flashu, został wgrany zły bios.
    Chciałbym teraz wgrać prawidłowy, mam taki jaki powinien być do tej karty.
    Po załączeniu komputera brak obrazu na grafie.
    Potrzebuje informacji jak teraz sobie z tym poradzić aby wgrać bios do niej.
    Mam kartę PCI, utworzona dyskietka startowa wraz z programem FlashROM.v2.40 i właściwym plikiem biosu.
    Na razie jadę na karcie PCI po włożeniu do slotu karty AGP komputer nie chce iść z karty PCI jak mam to ustawić ?
    Czekam na pomoc.
    Moderowany przez TONI_2003:

Zmieniłem i poprawiłem temat postu oraz sam post!

:arrow: ... stosowanie slangu:!:
  • REKLAMA
  • #2 3825271
    electro_Nick
    Poziom 33  
    Ocena: 203
    trzeba w biosie ustawic primary graphics adapter na PCI, trzebaby to zrobic na jakiejs sprawnej karcie na agp...
  • REKLAMA
  • #3 3825298
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    mam dwie agp jedna z dobrym biosem druga z tym do bani, więc zaraz sprawdze.
  • #4 3825329
    micro
    Poziom 20  
    Ocena: 47
    Kiedyś odpaliłem kompa z grafą na PCI, a następnie na pracującym wcisnąłem AGP.
    Dość to ryzykowne, ale jeśli nie masz programatora, to ... może się powiedzie.
  • #5 3825339
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    no niestety nie daje rady z opcją PCI/AGP na sprawnej idzie ale z tą kaszanką już nie. A jaki programator do tego potrzeba ?
    Chyba że spróbować na innej płycie, aktualnie mam MSI 865 neo2 P
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 3825705
    Hik
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    micro napisał:

po takim zabiegu na 99,9% port agp zostanie uszkodzony.

Jeśli komputer botuje z tą uszkodzoną grafiką ale nic nie widać, to napisz sobie odpowiednią linijkę w autoexec.bat
    pozdrawiam
  • #8 3828179
    Crazy ahmed
    Poziom 13  
    Hik napisał:
    micro napisał:

po takim zabiegu na 99,9% port agp zostanie uszkodzony.

Jeśli komputer botuje z tą uszkodzoną grafiką ale nic nie widać, to napisz sobie odpowiednią linijkę w autoexec.bat
    pozdrawiam

Czy możesz mi powiedzieć jak ma brzmieć mniej więcej ta linijka w autoexec.bat ? nie znam się zbytnio na takich sprawach.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz karty graficznej Radeon 9800 Pro po nieudanym flashu BIOS-u, który spowodował brak obrazu, chce wgrać poprawny BIOS. Karta jest na złączu AGP, a obecnie działa karta PCI, jednak komputer nie przełącza się automatycznie na AGP. Konieczne jest ustawienie w BIOS-ie płyty głównej MSI 865 Neo2 opcji primary graphics adapter na PCI, aby umożliwić uruchomienie systemu z karty PCI i wgranie BIOS-u do karty AGP. Próby przełączania między PCI a AGP na działającej karcie są ryzykowne i często nieskuteczne. Wskazano możliwość użycia programatora sprzętowego, np. Willem lub PonyProg, w zależności od typu pamięci flash na karcie. Istnieje ryzyko uszkodzenia portu AGP po nieudanym flashu. Zaproponowano także modyfikację pliku autoexec.bat w celu wymuszenia flashowania, jednak wymaga to znajomości odpowiedniej komendy. Wskazano, że bez programatora lub innej płyty głównej z działającym AGP może być trudno przywrócić kartę do działania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA