logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 1.6 GLX '94 - zanikające wskaźniki i kontrolki, co robić?

Adek140 05 Lis 2006 09:01 4553 9
REKLAMA
  • #1 3189338
    Adek140
    Poziom 1  
    Jestem posiadaczem Seata Cordoby 1.6 GLX z roku 94". Problem sprawiają mi liczniki - od obrotów, temperatury i paliwa, a także kontrolka ostrzegawcza paliwa i kontrolka ciśnienia oleju; które raz są, a raz ich nie ma 50/50. Czy ktoś wie o co chodzi? Proszę o pomoc, z góry dziękuje za wszelkie sugestie...
  • REKLAMA
  • #2 3189388
    r_gustaw
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    to jest brak "plusa" na liczniku , najczęściej spowodowane nie umiejętną ingerencją mechanika-'ów (myślę tu o załamanej folii z naniesionym drukiem , możliwe jest też to ,że jest słaby kontakt stabilizatora napięcia (przykręconego na tylnej ściance licznika ... tak czy siak musisz wyłuskać ten licznik i go dokładnie "osłuchać". Mało prawdopodobne by powodem Twego problemy było zanikające zasilanie licznika po stronie instalacji. Nie mam skanera bo bym Ci wysłał skan schematu instalacji licznika , w tedy byś raz dwa rozwiązał zagadkę. Pozdrawiam
  • #3 4914538
    adie1989
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    u mnie padł stabilizator w liczniku i tak własnie było
  • REKLAMA
  • #4 4916393
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    Gdzie tam jest stabilizator??a tym bardziej folia??????????do temp, i paliwa jest tranzystor-ok.on pada -ale obroty?raczej zobacz z tyłuy kostki czy styki nie popękały.zasilanie 3i 5 masa 11 i 13 +12
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 4917250
    ARTURG14
    Poziom 19  
    opis kabla do motometer.exe i vdo.exe

zasilanie deski:

pin3 - masa
    pin5 - masa
    pin11 - +12V
    pin13 - +12V

połączenie deska - LPT

1-pin - 25pin
    2-pin - 2pin
    3-pin - nc
    4-pin - 3pin
  • #7 4917592
    adie1989
    Poziom 10  
    sorki pomyłka tranzystor ale to napewno to według mnie ja tak samo miałem a teraz jest ok i jeszcze jedno pytanie poza tematu czy kontrolka od oleju po przekreceniu kluczyka powinna mrygac??? po odpaleniu silnika gasnie chyba jak powinna bo ja tak mam moj samochod to cordoba 1.8 94
  • #8 4919186
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Nie pamiętam dokładnie bo taką usterkę miałem kilkanaście miesięcy temu, na płytce deski jest coś w obudowie TO220 (z tego co pamiętam to bodajże jakiś stabilizator, ale pewności nie mam), który zasila obrotomierz, wskaźnik paliwa i temperatury cieczy chłodzącej i może coś tam jeszcze. U mnie puściła jedna z jego nóżek i wskaźniki chodziły kiedy chciały (po walnięciu w deskę od góry zatrybiały na jakiś czas :D ).
  • #9 4919373
    adie1989
    Poziom 10  
    u mnie to samo po rozkreceniu zegarów znajduje sie w prawym górnym rogu
  • #10 4923690
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Do oleju są dwa czujniki jak jeden odłączysz(ten brązowy) kontrolka po przekręceniu miga ,a jak są dwa ok to świeci.

Podsumowanie tematu

✨ W Seacie Cordobie 1.6 GLX z 1994 roku problem z zanikiem wskaźników obrotów, temperatury, paliwa oraz kontrolek ostrzegawczych (paliwa i ciśnienia oleju) najczęściej wynika z uszkodzenia stabilizatora napięcia znajdującego się na płytce deski rozdzielczej, prawdopodobnie w obudowie TO220. Uszkodzenie to powoduje niestabilne zasilanie wskaźników, co objawia się ich losowym działaniem. Możliwe jest również uszkodzenie folii z naniesionym drukiem lub słabe styki na kostkach zasilających licznik. Zasilanie deski realizowane jest przez piny: masa na 3 i 5, +12V na 11 i 13. W przypadku kontrolki oleju, jej miganie po przekręceniu kluczyka może być spowodowane odłączeniem jednego z dwóch czujników (brązowego). Diagnostyka wymaga demontażu licznika i sprawdzenia stabilizatora oraz połączeń elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA