logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kenwood ka-4040r problem z powolnym załaczaniem się wzmacnac

marek1024 05 Lis 2006 11:37 2022 7
REKLAMA
  • #1 3189760
    marek1024
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam nie wiem czy to jest jakakolwiek wada ale wzmacnacz powoli mi się załącza. to znaczy jak przy duższym nie słuchaniu wzmacnacza (12H)wciskam przycisk on, to dioda nad tym przełacznikiem miga i miga bardzo długo. ale zazwyczaj jak np. włącze i pomiga 20sekund wyłącze i jeszcze raz włącze to zawsze sie odpala. ale jak włącze raz to nie chce się zalączyć za pierwszym włączeniem.

Czy to może być wina kondów w zasilaczu (2x 7500uf elna) ???
    czy może mostek prostowniczy ???

ps. ogólnie wzmacnacz jest wyśmienity tylko ta mała przygoda z tym włączaniem minie troche gnębi...
  • REKLAMA
  • #2 3190269
    loRet81
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam,
    Myślę,że to nie jest wina kondensatorów ani mostka a raczej jakiś brak styku. Możliwe, że sam wyłącznik nie działa . Spróbój zmierzyć omomierzem
    Pozdrawiam
    loRet81
  • REKLAMA
  • #3 3195229
    marek1024
    Poziom 16  
    Kurde źle mnie zrozumiałeś...! włącznik działa bez zarzutu załącza wzmacniacz ale dioda standby caly czas miga( dosyć długo, i pomaga jak WYŁACZE i włącze wzmaka reszcze raz) (jakby softstart czy układ opóźnionego załączania głośnikow był spaprany albo jakiś przekaźnik się spóźniał) nie wiem dlatego pytam przez rozebraniem.
    Aha jeszcze jedno w momęcie już załączenia kolumn przez wzmacniacz w lewym kanale słychać stukniecie i membrana niskotonowca wychyla się w moją stronę i tak pozostaje przez jakiś czas) ?????? jakby wzbudzenie ale nie wiem......

Jeszcze raz.!!!!!!! włączam i dioda miga i miga dłuuuugoooo i nie chce załaczyć jakby głośników (zaznaczam że wzmacnacz jest włączony i diody się palą (ale mruga ta nad stand by!!!!!!).

Bardzo proszę o pomoc :(((((
  • REKLAMA
  • #4 3225078
    marek1024
    Poziom 16  
    ktoś mi pomoże ??
  • #5 3919095
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Witam ja mam dokładnie taki sam problem.Ale mój tylko tak robi jak jest zimny.
  • #6 3922293
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    I co nikt nam nie potrafi pomóc w tej sprawie??
  • REKLAMA
  • #7 4069094
    W_marko
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Problemem w tym sprzęcie są kondensatory elektrolity 100uF przy układach scalonych uPC1298V . Albo wysychają albo wylewają . Trzeba umyć płytę. Jeżeli po wymianie tych kon. nic się nie zmieniło to jeszcze układy uPC1298V trzeba wymienić .
  • #8 20630060
    myszmysza1
    Poziom 1  
    W_marko miał 100% racji. Dziękuję, jesteś wielki!
    Objawy strasznie cicho grających kolumn z ledwością słyszalne dźwięki. Wymiana owych kondensatorów zaoszczędziła kupna tranzystorów parowanych. Co za kanał 2 szt. x 2 to koszt około 100 zł.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Kenwood KA-4040R wykazuje problem z powolnym załączaniem się – dioda standby miga długo po wciśnięciu przycisku ON, a urządzenie nie uruchamia się za pierwszym razem. Po ponownym wyłączeniu i włączeniu wzmacniacza działa poprawnie. Objawom towarzyszy stuknięcie w lewym kanale i wychylenie membrany niskotonowca. Przyczyną problemu mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne 100 µF przy układach scalonych uPC1298V, które mogą wysychać lub wyciekać, co wymaga ich wymiany i oczyszczenia płyty. W przypadku braku poprawy konieczna jest wymiana układów uPC1298V. Kondensatory w zasilaczu (2x 7500 µF Elna) oraz mostek prostowniczy raczej nie są przyczyną. Wymiana kondensatorów poprawia działanie i eliminuje ciche odtwarzanie dźwięku oraz problemy z opóźnionym startem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA