Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz ac/dc. Gdzie mogę kupić zasilacz o podanych parametrach?

christoffvan 05 Nov 2006 14:05 2106 10
    christoffvan
    Level 10  
    Witam.
    Spalił mi sie zasilacz do subbufera :/ ale cała alektronika w nim jest dobra, głosniki także dobre. Mam wiec pytanie gdzie moge kupic zasilacz o takich danych znamionowych:
    AC-DC ADAPTOR
    INPUT: 230V ~ 50Hz 200mA
    OUTPUT: 12V = 1500mA 18VA

Jakieś sklepy internetowe, napiary, nr. telefonu, itp.
    Niestety sam nie potrafie zrobic takiego :/
    Z góry dziekuje za pomoc.
    Balu
    Level 38  
    Ja bym się nie pchał w 'niestabilizowany badziew'

Często te stabilizowane są OMC. stabilizowane;)

Więc lepiej nie ryzykować takie niestabilizowany pewnie będzie miał trafo + mostek... A ciężko powiedzieć jak sie będzie zachowywać elektronika w subie po czymś takim:]
    music
    Level 28  
    Balu wrote:
    Ja bym się nie pchał w 'niestabilizowany badziew'

Często te stabilizowane są OMC. stabilizowane;)

Więc lepiej nie ryzykować takie niestabilizowany pewnie będzie miał trafo + mostek... A ciężko powiedzieć jak sie będzie zachowywać elektronika w subie po czymś takim:]

Elektronika w subie to jak się nie myle tylko końcówka mocy. Skąd wiesz, że oryginalny zasilacz był stabilizowany???

Każda końcówka mocy nawet w najdroższych wzmacniaczach jest zasilana przez "niestabilizowany badziew"

Pozdrawiam.
    Balu
    Level 38  
    Quote:
    Elektronika w subie to jak się nie myle tylko końcówka mocy. Skąd wiesz, że oryginalny zasilacz był stabilizowany???

No właśnie tego nie wiem.
    Zakładam, że może tam być coś, co może nie przeżyć skoków napięcia. Pewnie masz rację i pewnie tak ni jest...Ale... Lepiej dmuchać na zimne.

Może po prostu autor rozbierze stary zasilacz i zobaczy co jest w środku?

P.S. Moje Creativy mają stabilizowane napięcie.
    christoffvan
    Level 10  
    a po czym rozpoznac czy moj stary zasilacz jest stabilizowany czy niestabilizowany???
    Shanleaf
    Level 17  
    Jezeli jest niestabilizowany, to bedzie mial tylko trafo, mostek (lub 4 diody) oraz spore pojemnosci w srodku : p

A najlepiej zrob mu zdjecie, lub dwa, i pokaz na forum, moze wystarczy tylko wymienic jakis element?
    eP
    Level 27  
    christoffvan wrote:
    a po czym rozpoznac czy moj stary zasilacz jest stabilizowany czy niestabilizowany???

Obciąż go i zmierz napięcie wyjściowe -jeżeli spada w porównaniu do tego jakie ma bez obciążenia to jest niestabilizowany.
    Obciążyć go możesz żarówką w zależności od tego jakie ma napięcie wyjściowe i nominalny prąd obciążenia.
    Shanleaf
    Level 17  
    Ale kolega christoffvan napisal, ze ten zasilacz mu sie spalil, wiec chyba nie za bardzo moze nim cos zasilic...