logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung 80GB - partycja C uszkodzona, jak odzyskać dane?

PAWLOO1989 06 Lis 2006 22:28 1380 11
  • #1 3196096
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    witam
    Użytkowałem dysk 80gb w pewnym momencie wyskoczyły błedy ze nie mozna zapisac czy coś więc zresetowalem komputer bo myslałem ze się wylaczyło zasilanie czy coś.. ale potem nie chciało sie właczyć pokazało dysk fail.. Sprawdzając pokazuje ze cała partycja C zamieniła sie w bady.. hdd recovery nie pomaga.. odpalajac z drugiego dysku dysk samusnga tzn partycje inne pozostały nienaruszone.. działają już jakieś 4 miesiace jako drugi dysk.. czemu tak sie stalo ze partycje wywaliło. .jak to naprawic?
  • #2 3196204
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    witam,
    spróbuj format z niskiego poziomu...
  • #3 3205463
    PAWLOO1989
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    nie daje rady
  • #4 3206733
    123456otras
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    spytam z ciekawosci , od czego powstają bady na dysku czy od starosci dysku i ile on pracowal czy tez sie przegrzewa ? :|
  • #5 3207767
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    nie jarzę jak to nie dajesz rady? sformatuj go z niskiego poziomu z dosu.

Dodano po 4 [minuty]:

hdd regenerator sprubój tym z windy.
  • #6 3207942
    Kamerzysta
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Najlepiej poradziłby sobie z tym problemem Partition Magic lub program Ontrack'a do odzyskiwania danych.. Spróbuj przeskanować jakimś programem do odzysku danych w trybie RAW..
    Jeśli nie zależy Ci na tej partycji ściągnij sobie wdclear.exe który usunie Ci wszystkie partycje jakie masz zainstalowane na tym dysku.. Musisz uważnie wybrać podczas tej operacji dysk żeby nie usunąć danych z innego.
    Program ten wpisuje w sektory wszędzie "0".. po jego użyciu będziesz musiał założyć nową partycję (lub partycje).
  • #7 3208101
    nietophez
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    mam identyczny dysk co ty i wlasnie od 3 tygodni mam to samo tylko ze sie mi komp sam restartuje i czesto lataja bledy programow ze brakuje im czegos w plikach systemowych
  • #8 3209850
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    PAWLOO1989 napisał:
    wyskczyły błedy ze nie mozna zapisac czy coś

ze sie wylaczył cos zasilanie czy coś

Kolega udzielił nam bardzo precyzyjnych i wartościowych informacji - "czy coś"
    PAWLOO1989 napisał:
    odpalajac z drugiego dysku dysk samusnga tzn partycje pozostałem nienaruszone.. działają już jakieś 4 miesiace jako drugi dysk

Czy kolega mógłby napisać jak należy to zdanie rozumieć?
    nietophez napisał:
    czesto lataja bledy programow ze brakuje im czegos

Równie wysoki poziom szczegółowości opisu błędu. Może koledze rzeczywiście czegoś brakuje w komputerze?
  • #9 3211742
    nietophez
    Poziom 16  
    jankolo napisał:
    Równie wyskoki
    a cóż to za wyrażenie??
    :D Krytykując innych pasuje dbać zwłaszcza o własne wypowiedzi :D

Ale wracajac do tematu, OK zgadzam sie napisałem niejednoznacznie opis błędów, ale skoro w temacie mówimy i błędach dysku, które objawiają się przy używaniu jakiegoś pliku, no to uważam, że mój opis był wystarczający.

No ale precyzując, zeby potem się ktoś znowu nie bulwersował -
    W programach występują błedy, wskazujące na fakt, iż brakuje im jakiegoś pliku niezbędnego do używania w danym momencie.
  • #10 3213969
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    nietophez napisał:
    W programach występują błedy, wskazujące na fakt, iż brakuje im jakiegoś pliku niezbędnego do używania w danym momencie.

Kolega najwyraźniej nie życzy sobie uzyskać pomocy od Forum.

PS. Dziękuję za zwrócenie mi uwagi na literówkę.
  • #11 3224887
    nietophez
    Poziom 16  
    jankolo napisał:

Kolega najwyraźniej nie życzy sobie uzyskać pomocy od Forum.

Jak tu można uzyskac pomoc, skoro zawsze znajdzie się ktoś, kto koniecznie chce być mądrzejszy wytykając innym błędy, a zaśmiecając przy tym forum i jednocześnie odciągając od faktycznego problemu.
    Za pomoc dziekuje, ale nie skorzystam dałem sobie radę sam.
  • #12 3228925
    arigato
    Poziom 28  
    Ocena: 85
    Witam!
    Tu nie chodzi o to, żeby ktoś był od kogoś mądrzejszy, tylko o to, aby problem był opisany zrozumiałym językiem. Czyli po polsku! Mamy sobie pomagać na odległość i, żeby to było możliwe, problem powinien być opisany przejrzystym i zrozumiałym językiem. W przeciwnym razie- szkoda twojej fatygi. Padnie sto pytań, zanim problem (często dosyć prosty) zostanie rozwiązany.
    Jeżeli Ci, szanowny kolego, to nie pasuje to nie korzystaj z tego forum. Ja na ten przykład bardzo sobie cenię pracę jankolo. Hasło „nie zaniżaj poziomu elektroda.pl” dla mnie jest jak najbardziej aktualne.
    nietophez napisał:
    dałem sobie rady sam.

Nie dałem sobie rady, ale dałem sobie radę :cry:
    To jak, żegnamy ozięble szanownego kolegę?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung o pojemności 80 GB, na którym partycja C uległa uszkodzeniu i została oznaczona jako bad sector (bady). Próby odzyskania danych za pomocą standardowego oprogramowania HDD Recovery nie przyniosły efektu. Dysk działa jako drugi w systemie, a pozostałe partycje są nienaruszone. W dyskusji sugerowano wykonanie formatu niskiego poziomu z poziomu DOS oraz użycie narzędzi takich jak HDD Regenerator czy programy do odzyskiwania danych w trybie RAW, np. Partition Magic lub oprogramowanie Ontrack. Wskazano również na możliwość użycia narzędzia wdclear.exe do usunięcia wszystkich partycji i ponownego utworzenia ich od nowa. Pojawiły się pytania o przyczyny powstawania bad sektorów, takie jak starzenie się dysku, przegrzewanie lub uszkodzenia mechaniczne. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące precyzji opisu problemu i komunikacji na forum, jednak nie wpłynęły one na merytoryczne rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA