logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD 80G Samsung. Po zakończeniu formatowania nadal są na nim pliki.

Krzysielp27 02 Gru 2006 16:15 1572 11
  • #1 3286439
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Mam problem z w/w dyskiem.polega on na tym ze gdy chce go formatowac to niby jest wszystko ok ale po zakonczeniu formatowania na dysku wciaz sa pliki których chce sie pozbyc nie moge ich wykasowac z poziomu windows ani z pod dos.
    Próbowałem tez programem partition menager i to samo. gdy np wykasuje wszystkie partycje to przez jakie 5 minut system ich nie widzi i znów wracaja. Wyglada to tak jakby dysk był zablokowany przed tymi czynnosciami. Z pod dos równiez fdisk niby kasuje a one dalej sa na dysku nie naruszone. Jak mam go wyczyscic by nie uszkodzic dysku ????
    Pomocy koledzy oczywiscie za wynagrodzeniem.
    Pozdrawiam
    Krzysiek.
  • #2 3286509
    rumcajsy
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Spróbuj ściągnąć sobie program o nazwie: HUTIL.
    Utwórz dyskietke startową, wypakuj wszystkie pliki
    programu hutil na tę dyskietkę. Wystartuj komputer
    z dyskietki.
    W programie jest opcja czyszczenia dysków.
    Przy okazji możesz przyspieszyć sobie dysk.
  • #3 3286651
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    nie widze tam opcj czyszczenia dysku. Możesz mnie nakierowac?
    Widze tam opcje auto detection i nic innego nie wchodzi no poza informacja o hdd czyli nr seryjny rozmiar dysku itp.
  • #4 3286731
    rumcajsy
    Poziom 12  
    Na ekranie powitalnym klikasz "Y" lub "Z" zależnie od wersji programu.
    Następnie wybierasz z listy dysk. Na następnym ekranie: TOOL > ERASE HDD.
    Napisz jeszcze czy ten dysk jest ze złączem IDE.
  • #5 3286733
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    ok juz mam ta opcje moje niedociagniecie bo nagrałem ten program na cd a nie przeszedłem na naped cdromu.
  • #6 3288500
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    Wutam
    Wyczysciłem dysk tym programem i dalej to samo nic sie nie zmieniło.
    Nawet go formatowałem po tym czyszczeniu i tak samo. Dane w dalszym ciagu sa na dysku nie tkniete.
    Moze ktos miał juz taki przypadek??
  • #7 3288527
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    jest jeszcze program vtools, v32T505A, działa pod windowsem.
    niestety nie ma do niego dokumentacji.
    ten program moze pomóc przy odczycie modułow z tego dysku i określeniu poprawności ich lub nie.
    prawdopodobnie należy zrobić Burn Test dla tego dysku, czyli takie "formatowanie z zerowaniem dysku".
  • #8 3288859
    rumcajsy
    Poziom 12  
    Napisz jaki system plików masz na dysku, ile partycji.
    Jeśli masz winXP możesz spróbować uruchomić Konsole odzyskiwania z płyty instalacyjnej.
    Wpisujesz fixmbr [nazwa_urządzenia]. Powinieneś utracić tabele partycji a co za tym idzie wszystkie dane.
    Ja miałem problemy z odczytem danych z dysku Samsung SP0802N (80Gb), po wybraniu fixmbr utraciłem wszystkie dane. Dysk wyglądał jak nowy, śmiga bez problemów.
  • #9 3289068
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    Na dysky jest FAT32 i mam 3 partycje na partycji C nie ma nic dało sie bez problemu usunac dane a na pozostałych nie moge wykasowac danych.
    zobacze jaki skutek przyniosa te programy.
    narazie dzieki za sugestje.

Dodano po 5 [godziny] 34 [minuty]:

W dalszym ciagu nic nie pomaga moze to wina biosu HDD wyglada to tak jakby dysk miał załozoa blokade przed wykasowaniem danych juz sie zastanawiam czy czasem nie zobaczyc co sie stanie jak potraktuje go jakims silnym magnesem ale troche szkoda bo to wkoncu 80giga jak by to była 20 to juz by siedziała w koszu mam jeszcze samsunga 160 G i tam jest podobna elektronika tylko ten bios. Moze ktos wie jakim programem podstawic nowy i jakis link do tego zna jak tylko za dział odrazu sle punkciki.

Dodano po 4 [godziny] 37 [minuty]:

no ostatnia deska ratunku niski format programem Sutil ze strony producenta jak nie pomoze to dysk chyba wyladuje w smietniku.
  • #10 3292307
    Krzysielp27
    Poziom 12  
    Niski format i nic dane i partycje nienaruszone co jest z tym dyskim jak go ruszyc???
  • #11 3292702
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6562
    Obawiam się, że padł wzmaczniacz zapisu. Dysk jest raczej do wyrzucenia :(

P.S.
    bubu321 ten twój v32T505A to jakiś bardzo zagadkowy program, google na pytanie o niego zwraca tylko link do elektrody :/
    To ten VTOOL v.4.31i:
    http://www.griol.com/downloads.html
  • #12 3293752
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    to jest całkiem realny program, jak miałem dostep do serwisu samsunga to nic nie sciagałem , no bo po co , wszystko było pod reką.
    jak zmieniłem prace to mi teraz brakuje dokumentacji, programów , binari do Burn Testu.

:?:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy dysku twardego Samsung o pojemności 80 GB, na którym po formatowaniu nadal pozostają pliki niemożliwe do usunięcia zarówno z poziomu Windows, jak i DOS. Próby usunięcia partycji i formatowania za pomocą standardowych narzędzi oraz programów takich jak Partition Manager, HUTIL (z opcją ERASE HDD uruchamianą z dyskietki startowej) oraz vtools (v32T505A) nie przyniosły efektu. Dysk posiada system plików FAT32 i trzy partycje, z czego na dwóch nie można usunąć danych. Próby niskiego formatu programem Sutil również nie usunęły danych ani partycji. Sugerowano wykonanie Burn Testu (formatowanie z zerowaniem dysku) oraz użycie narzędzia fixmbr z konsoli odzyskiwania Windows XP, co w innych przypadkach usuwało tabelę partycji i dane. Podejrzewa się uszkodzenie wzmacniacza zapisu w dysku, co może powodować blokadę zapisu i niemożność usunięcia danych. Dysk może być uszkodzony i kwalifikować się do wymiany. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące problemów z BIOS-em dysku oraz poszukiwania oprogramowania serwisowego Samsunga do programowania firmware.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA