logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką antenę TV wybrać 10 km na południe od Poznania? Słaby sygnał z Piątkowa

hunterhouse 06 Lis 2006 22:34 2156 8
REKLAMA
  • #1 3196117
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Ocena: 3
    Witam

wiec mam taki problem mieszkam w okolicach poznania, dokładnie z 10km na południe. mam duze problemy z optymalnym doborem instalacji od TV.
    podaje troche danych które może pomogą w rozwiązaniu mojego problemu

odbierane programy:
    199,25Mhz C09 TVP1 prawdopodobnie ze śremu
    519,25Mhz C27 TVP2 prawdopodobnie ze śremu
    567,25Mhz C33 TVP1 Prawdopodobnie ze śremu
    679,25Mhz C47 TVN nadajnik poznań piątkowo
    703,25Mhz C50 Polsat nadajnik ze śremu
    719,25Mhz C52 TVP3 Nadajnik poznan piątkowo

gdzies jest jeszcze jedna TVP2 prawdopodobnie koło 200Mhz ale aktualnie niemoge jej złapać.

dodam że sygnał ze sremu jest dość mocny, kiedyś na zwykłej szerokopasmowej(siatka) z wbudowanum wzmacniaczem wmiare chodziło
    sygnał z piątkowa jest słabiutki, aktualnie miałem "UFO" z dodatkowym wzmacniaczem i dopiero wtedy sygnał piątkowski był wystarczający ale reszta za to kiepska.

czyli ogólne założenia mam, na Śrem cokolwiek z wbudowanym wzmacniaczem (np siatka) na Piątkowo dobra kierunkowa z wbudowanym wzmacniaczem + ewentualnie dodatkowy wzmacniacz. i co teraz jakaś zwrotnica bo na tym to juz się całkiem nieznam.

acha i moze mi ktoś powiedzięc skąd nadawana jest TVP1 i 2??

pozdrawiam i mam nadzieje że pomimo że taki temat pojawia sie dość czesto ktoś mi pomoze bo juz trace siły.
  • REKLAMA
  • #2 3196861
    hunterhouse
    Poziom 26  
    widze że małe zainteresowanie tematem, no cuz rozumiem.

mam inne pytanie czy któryś z układów w tym dokumencie będzie działał poprawnie w moich warunkch??

na dole jest lista czestotliwości, więc moje dane są nie dokońca prawdziwe
    http://sklep.delta.poznan.pl/pdf/anteny.pdf
  • REKLAMA
  • #3 3199090
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    WItaj

Ciężko (a nawet jest niemożliwe) bez pomiaru sygnałów doradzić konkretne rozwiązanie.

Jeżeli jest potrzeba sumowania kilku kierunków, najlepszym rozwiązaniem są anteny kierunkowe na poszczególne kanały - nie siatka - ponieważ łapie wszystko i trudniej wykluczyć zakłócanie sie tych samych kanałów łapanych od "tyłu".

Tak więc każdy odebrany kanał powinien być zmierzony, dobrany symetryzator lub wzmacniacz, wprowadzony na zwrotnicę i następnie na wzmacniacz budynkowy. - to tak w skrócie :)
    Spróbuj zwrotnicę dobrać tutaj:

http://sklep.delta.poznan.pl/?page=shop/brows...8&ps_session=4d19c8235a3726450ac412db9952ee93

Pzdr
  • #4 3199134
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    Nie tak dawno był temat o antenach w poznaniu poszukaj sobie.

I tak jak koleega wyzej radzi!
  • REKLAMA
  • #5 3199322
    hunterhouse
    Poziom 26  
    w tym pdf'ie co podałem jest właśnie takie rozwiazanie ze zwrotnicą kanałową z dipola.
    najciekawsze(jakościowo bo cenowo to niebardzo) chyba jest to ostatnie rozwiazanie za zwrotnicą ZX-382
    i do tego 2 kierunkowe (jedna na Piątkowo do TVN, druga na śrem na UHF) i do tego antena VHF na srem do odebrania jedynki na 9 kanale.

rozumiem ze wzmacniacze czy symetryzatory należy dobrać pomiarami a w moim wykonaniu bez przyżadów doświadczalnie, piątkowo to napewno musi być wzmacniacz a śrem to niewiem, ale pewnie też. wyjdzie w praniu.

tamten temat o ile dobry poszukałem to faktycznie był z poznania ale bardziej w centrum a ja mieszkam 10km pod poznianiem i to na drógim końcu jak piątkowo więc sygnał z tamtą jest duzo słabszy
    zastanawiam sieczy nielepiej byłoby wynając jakąs firme do tego zadania, oni mają sprzęt pomiarowy i napewno lepiej im to pujdzie a ja to doswiadczalnie to tylko niepotrzebnych płytek nakupie i nic z tego nie wyjdze hehe.

albo moze telewizja cyfrowa??

kurde takie miasto jak poznań i takie kijowate warunki odbioru, jak by nimogli wyszstkiego ze sremu nadawać. no nic ja jeszcze będe myślał i siedokształcał a jak ktoś ma jeszze jakie pomocne spostrzeżenia to niech sie wypowie.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3199412
    Kryptoman
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    10 km na południe od Poznania?
    Czyli okolice Lubonia ;)
    Nic Ci nie doradzę, ale mam nadzieję, że jak już uzyskasz kryształowy odbiór wszystkich kanałów to się pochwalisz co zastosowałeś bo pewnie za jakiś czas będę tam musiał zrobić "wzorcową" instalację TV....
    A na razie się migam bo jeździć 500 km w jedną stronę, aby potestować swoje pomysły to mi sie nie chce, zwłaszcza że to będzie robota "non profit" :(
    Jak to mówią - z rodziną to tylko na zdjęciu się dobrze wychodzi....
  • #7 3199473
    hunterhouse
    Poziom 26  
    Kryptoman napisał:

Jak to mówią - z rodziną to tylko na zdjęciu się dobrze wychodzi....

hehe dokładnie ja to bym dawno TV przez okno wyżucił i spokuj by był. troche w necie , muzy posłuchać i starczy a rodzinka mnie męczy.

co do mojej lokalizacji to nie Luboń ale mniej wiecej te same uwarukowania, dokładnie Daszewice, po drógiej stronie Warty :P
  • #8 3199672
    Radeon 24
    Poziom 24  
    Ocena: 192
    Witam!!

Jesli wejdeziesz na dach i nie masz nic w poblizu (zadnej wyzszej przeszkody) a tym bardziej widzisz Poznan to sprawe masz wygrana.

Wsio procz TVN i jakiejs kiedys przyszlosciowej tv w okolicy 60CH odbierasz z Sremu (PTV przeniesli ok 2 lat temu na Srem).
    Pierwsza konfiguracja taka bardziej "amatorska" i najtansza to szerokopasmowka na Srem i antena na Ch 21-69 na Poznan. Przy dobrych wiatrach jak Poznan widzisz idealnie to obejdzie sie nawet bez wzmacniacza, a jesli wzmacniacz to najlepiej regulowany (drozszy a lepszy!)-jesli tanszy to ten na f-ki na CH45-60
    Do tego kupujesz zwrotnice ZX280 i dziala.
    Jesli masz duza ilosc kabla i rozdzialke na kilka TV polecam dac rozgaleznik aktywny.
    Jesli dajesz cos co ma miec zasilanie to do kompletu separator zasilania (najlepiej - mam wieksze zaufanie do niego, ten na f-ki).
    Do calosci kopletu daj lepszy kabelek.
    Jak masz mozliwosc wsadz wsio (tzn poza antenami zwrotnice itp.) na poddasze. Uchroni Cie to przed niszczacymi warunkami atmosferycznymi. Anten nie wieszaj na kominie dymnym (takim z ktorego sie dymi) bo i tak je bedziesz wymienial za pare lat. Wszystkie srobki smaruj przed przykreceniem smarem - bedzie latwiej w razie czego odkrecic.

Lepsza instalacja to na Srem antena na TVP1 plus druga na pozostale kanaly i na Poznan trzecia. Calosc sprzegasz zwrotnica ZX380 i reszta analogicznie jak pisalem wczesniej.

Na pocieszenie jak Ci nic nie zaslania to wyjdzie super- powinno sie udac bo sam kilka w Luboniu juz robilem (zreszta jestem tu na okraglo :) )

Jak cos nie wiesz to pisz. Postaram sie pomoc.

Powodzenia, pozdrawiam!!
  • #9 3277606
    hunterhouse
    Poziom 26  
    witam po dłuższej przerwie

problem juz rozwiązany, ale napisze co i jak moze komuś się przyda.

ostatecznie z braku czasu, nerwów, doświadczenia i oczywiście odpowiedniej drabiny prace zostały zlecone panu monterowi, któremu serdecznie dziękuję gdyz wybawił mnie z niezmiernej przyjemności łażenia po ścianach:D

cała instalacja to prawdopodobnie instalacja nr4 z http://sklep.delta.poznan.pl/pdf/anteny.pdf

czyli 2 kierunkowe i ta dziwna mała antenka na śrem. żwrotnica i wszystko.
    antena na srem to standardowa 19/21-60 a ta na piątkowo to niewiem dokładnie ale taka większa od tamtej. do jedynki dodatkowo 7/6-12

zwrotnica też niewiem dokładnie ale chyba ZX-382 (napewno kupowana w delcie) i całość bez zadnych dodatkowych wzmacniaczy tylko to co w antenach. zasilacz jeden 12V 100mA co by wskazywało że jest tylko jeden aktywny przedwzmaczniacz i to prawdopodobnie w tej na piątkowo. na dole standardowy rozdzielacz.

no i najważniejsze że śmiga pięknie :D

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył odbioru sygnału TV w okolicach 10 km na południe od Poznania (Daszewice), gdzie sygnał z nadajnika w Piątkowie był słaby, a ze Śremu stosunkowo mocny. Odbierane kanały pochodziły głównie ze Śremu (VHF i UHF) oraz z Piątkowa (kanały UHF, m.in. TVN i TVP3). Zalecano stosowanie anten kierunkowych na poszczególne nadajniki zamiast szerokopasmowych siatek, aby uniknąć zakłóceń i umożliwić sumowanie sygnałów za pomocą zwrotnicy kanałowej. Wskazano na konieczność pomiarów sygnału dla doboru odpowiednich wzmacniaczy i symetryzatorów, a także na użycie zwrotnicy ZX-382 lub ZX-280 oraz anten VHF i UHF dostosowanych do konkretnych kanałów. W praktyce ostateczne rozwiązanie stanowiła instalacja oparta na konfiguracji nr 4 z dokumentu delta.poznan.pl, obejmująca dwie anteny kierunkowe (na Piątkowo i Śrem), małą antenę VHF na Śrem, zwrotnicę ZX-382 oraz jeden aktywny przedwzmacniacz zasilany 12V 100mA. Całość działa bez dodatkowych wzmacniaczy, a sygnał jest stabilny i dobrej jakości. Zalecano także stosowanie wysokiej jakości kabli, rozgałęźników aktywnych oraz separatorów zasilania dla poprawy jakości instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA