logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz do anteny naziemnej 90 km od nadajnika Kołowo - co wybrać?

frigo 08 Wrz 2007 22:21 2596 6
REKLAMA
  • #1 4264010
    frigo
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    witam,
    jestem w temacie zielony. ojciec ma zamontowaną szerokopasmówkę w domu ale nie da się tego oglądać. obraz podzielony na pół, latają jakieś pasy... chyba sygnały sie nakładają. Dziwne że u sąsiadów szerokopasmówki działają jako tako a u nas lipa. Jeszcze ze 2 lata temu po wymianie płytki wzmacniacza jako tako to działało, ale po jakimś czasie sytuacja wróciła do normy. Nie pomogło ustawianie anteny, wymiana kabla. Nie odbiera należycie i już. Podłaczyłem bezpośrednio do telewizora z pominięciem całego rozprowadzenia po domu ale to efektu nie dało więc okablowanie domu nie ma tu nic do rzeczy - raczej antena.
    Wpadłem więc na pomysł aby zamiast szerokopasmówki zainwestować w trzy kierunkowe anteny. jedną radiówkę ukf, drugą VHF do TVP1 i UHF do reszty.
    Kłopot polega też na tym że mieszkam ok 90km od nadajnika pod szczecinem (w Kołowie) i nie wiem co dobrać na taką odległość. Stanęło na atx91, siedmioelementowa VHF i okrągłą radiówkę (choć nie zasmuciałby mnie wiadomość że mogę kupić coś tańszego)
    Nie wiem czy to zda egzamin. Programy telewizji wszystkie odbieram z kołowa. najśmieszniejsze jest to że jakiś kilometr od domu mam nadajnik rtv ale z niego mogę posłuchac rmf i radio maryja. No cóż. Pech. jak patrzę w tv to i jedynkę mam na uhf ale to szerokopasmówka więc nie mam pojęcia z którego nadajnika to ściąga więc zakładam że będę musiał mieć dodatkową do jedynki.
    Nie wiem jak podejść do tematu wzmacniacza który jest chyba przy tej odległosci chyba niezbędny. Planuję wszystkie 3 anteny podłaczyć do takiej zwrotnicy
    http://www.dipol.com.pl/zwrotnica_antenowa_za_4m_1-5-6-12-21-69-75_C0340.htm
    i kablem zjechać na strych. Nie mam pojęcia czy symetryzatory w tych antenach zamieniać na to coś co jest w szerokopasmówkach (przedwzmacniacz czy jakos tak z regulacją) czy zastosowac taki
    http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_hs-013a_terra_vhf-uhf_1we-2wy_R82020.htm
    czy jeszcze inny?
    Po prostu zakałapućkałem się w tym wszystkim a ze nie znam się na tym i nagła potrzeba sie zdarzyła to byłbym wdzięczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4264125
    szabla12
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Witam,piszesz o wszystkim ale nie piszesz jak to wygląda na samej antenie,na pojedynczej antenie,podłącz antene np.UHF ( oczywiście w antenie symetryzator )bezpośrednio do tv skieruj na ten nadajnik który interesuje Ciebie i na podstawie tego będziesz wiedzieć co można dalej zrobić,oczywiście mówie tu bez użycia specjalistycznego miernika do mierzenia poziomów.
    Bardzo ważne jest posiadanie dobrego kabla antenowego TRISET i raz jeszcze TRISET.
    Jeżeli po podłączeniu anteny do tv stwierdzisz że sygnał jest słaby dołóż przedwzmacniacz antenowy na dane pasmo.Jak będzie ok to pospinaj to wszystko razem czyli wszystkie antenki i dopiero można to podłączyć do tego wzmacniacza ,ale jedna uwaga ,abyś nie przesterował sygnał,ten wzmacniacz który podałeś jest dobry,ale on wzmocni to co dostanie,czyli dostanie szumy wzmocni szumy,taki wzmacniacz podłącza się dodatkowo jak masz bardziej rozbudowaną instalacje w domu kilka ,kilkanaście odbiorników
  • REKLAMA
  • #3 4264136
    tomekgryfice
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Z tego co przeczytałem to mieszkasz niedaleko mnie a ja zajmuje się antenami zawodowo. Proponuje 2 anteny 21-69 ATZ 19 z 2 kierunków i zwrotnice AZ-2 firmy KMB z wyciętymi kanałami 28,32,60 z jednego wyjścia. Powodzenia i służe pomocą.
  • REKLAMA
  • #4 4264202
    frigo
    Poziom 12  
    dzięki.
    Nie bardzo rozumiem jak mam sprawdzic na samej antenie. Sprawdzałem to co jest. W domu jest 5 gniazdek - po jednym w każdym pokoju. Wypiąłem więc główny kabel od anteny przed rozgałęziaczem i wpiłąłem bezpośrednio do telewizora. Poprawy zadnej nie było.
    Na gołej UHF nie mamjak sprawdzić bo jej po prostu jeszcze nie mam.
    Witam kolege z gryfic - ja nadaję z łobza i tutaj kłopoty z odbiorem są powszechne bo to dośc duża dolinka. Sugerujesz zakup dwóch takich anten i znalezienie jedynki w paśmie 21-60? Na co się kierować? I co z anteną ukf bo do tej zwrotnicy już chyba nie wepnę?
  • #5 4264251
    tomekgryfice
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    jedynka nadaje na 60 kanale ze Sławoborza i tam jest dwójka na 28 i tvn 32. Tani koszt zwrotnicy AZ-2 eliminuje drogi wzmacniacz WWK-861. Antena choć jedna musi być 21-69, bo niektóre 21-60 słabo przenoszą kanał 60. Też miałem problemy z odbiciami, KMB robi specjalnie dla mnie te zwrotnice i są już ogólniedostępne w sklepach. Jak sobie nie poradzisz to zajedź w tygodniu lub zadzwoń to pomogę www.tvsat.isx.pl
  • REKLAMA
  • #7 4264287
    frigo
    Poziom 12  
    ok. dzięki

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odbioru sygnału telewizji naziemnej z nadajnika w Kołowie oddalonego o około 90 km. Obecnie stosowana szerokopasmowa antena nie zapewnia stabilnego obrazu – występują zakłócenia i nakładanie się sygnałów. Próby poprawy poprzez wymianę kabla, ustawianie anteny oraz pominięcie domowej instalacji nie przyniosły efektu. Proponowane rozwiązanie to zastosowanie trzech anten kierunkowych: UKF (radiówka), VHF (np. siedmioelementowa) oraz UHF (np. ATX91). Zalecane jest testowanie każdej anteny osobno, podłączając ją bezpośrednio do telewizora z symetryzatorem, aby ocenić siłę sygnału bez użycia miernika. W przypadku słabego sygnału wskazane jest zastosowanie przedwzmacniacza antenowego dedykowanego do danego pasma. Do instalacji należy używać wysokiej jakości kabla antenowego TRISET. Dla odbioru kanałów VHF i UHF z różnych kierunków sugeruje się użycie dwóch anten ATZ 19 (21-69 kanał) oraz zwrotnicy AZ-2 firmy KMB z wyciętymi kanałami 28, 32 i 60, co pozwala uniknąć kosztownych wzmacniaczy i problemów z odbiciami. Kanał 60 (TVP1) nadaje ze Sławoborza, kanał 28 to TVP2, a 32 to TVN. Zwrotnica AZ-2 umożliwia łączenie sygnałów z dwóch anten kierunkowych. Wskazano również na konieczność wyboru anteny o paśmie 21-69, gdyż niektóre anteny 21-60 słabo przenoszą kanał 60. W razie trudności możliwa jest pomoc techniczna oferowana przez specjalistę z regionu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA