logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować piec hartowniczy do 1200°C i jakie są koszty?

Tępaczek 07 Lis 2006 05:26 4099 3
REKLAMA
  • #1 3196701
    Tępaczek
    Poziom 11  
    Witam chciał bym się dowiedziec czy moge zbudowac sam piec hartowniczy,jeżeli tak ,jak i jakie są koszty budowy ??
    Interesuje mnie też dzierżawa takiego pieca i pózniejsze kupienie gdy się spawdzi !!
    Ewentulanie inne sposoby rozgrznia metalu do 1200 stopni ??
    Proszę o pomoc !!
  • REKLAMA
  • #2 3197169
    K22222
    Poziom 2  
    Moim zdaniem budowa jest małoopłacalna lepiej poszukać jakiegoś pieca za jakieś rozsądne pieniądze i ewentualnie zrobić mały remont. Ja miałem do czynienia z piecem pok71 kostrukcja bardzo prosta metalowa skrzynia a w niej kilka warstw szamotowych cegieł i kształtki do spiral. I jakiej wielkości ma być ten piec bo jest to istotne
  • REKLAMA
  • #3 3198327
    Tępaczek
    Poziom 11  
    Dziękuje za zainteresowanie moim tematem !!
    Więc postanowiłem zbudowac taki piec Foto zamieszczam pod spodem,
    na allegro stoi po 1200 zł,jest to piec który nagrzewany jest ciepłem uzyskiwanym poprzez palenie koksu;),a ciepło nawiewane jest przez otwór na dole,wiatrak zastosuje z fiata 126 p :) ten z silnika metalowy!!
    Mam pomocnika,:) skocze na duży złom może coś wywalili z fabryki.
    Sprawdz ten temat zobacz foto
    Pozdrawiam..
    Załączniki:
    • 138693830.jpg (123.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 3199968
    K22222
    Poziom 2  
    O ile dobrze rozumiem koks znajduje sie na dole pieca a wentylator wtłacza powietrze powodując wzrost temperatury. Nie zauważyłem żadnego czujnika temperatury więc temperaturę ustala sie chyba "na oko"
REKLAMA