logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować piec hutniczy o pojemności 20 kg i temperaturze 1300°C?

silacz89 06 Paź 2011 15:01 11340 6
REKLAMA
  • #1 9998699
    silacz89
    Poziom 9  
    Jestem tu nowy a to jest moj pierwszy post dlatego na poczatek wszystkich serdecznie witam i pozdrawiam. Co do mojego pytania to tyczy sie ono budowy pieca hutniczego. Wiem, ze jest juz podobny temat
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

ale jest juz ponad 5 lat nie prowadzony, a ja nie znalazlem w nim odpowiedzi dla siebie. Chce sie dowiedziec czy osoba nie majaca (jeszcze) wiedzy na temat hutnictwa (za to ambitna) moze zbudowac taki piec (tak zeby dzialal), jakie mniej wiecej byly by tego koszta i jakie sa koszta eksploatacji? Chodzi mi o bardzo ogolne zobrazowanie sytuacji, z gory dziekuje.
    A co do samego pieca to chcialbym aby mial ok. 20 kg wkladu (nie musi miec wiecej ale nie moze miec mniej), i osiagal temp. ok. 1300 oC. Krytyka i dobre rady mile widziane, w szczegolnosci od ekspertow w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #2 9999018
    GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 16
    Witam,

ekspertem nie jestem, ale trochę aluminium sobie przetapiałem na potrzeby własne.
    Na pewno masz szansę, przecież każdy w każdej dziedzinie zaczynał kiedyś od zera :wink:
    Ale... powinieneś zacząć od edukacji, przyswoić sobie teorię, praktyką zająć się później i z pewnością nie robić na początek tak dużego pieca - jak coś nie wyjdzie to albo będzie bardzo bolało albo w lepszym przypadku bardzo żal będzie (np. pękniętego tygla).
    Reasumując, najpierw rzetelnie się naucz (jest dużo książek z zakresu metalurgii/hutnictwa dostępnych w bibliotekach), a następnie zbuduj mały piecyk.

Pozdrawiam,
    GSM
  • REKLAMA
  • #3 10003000
    silacz89
    Poziom 9  
    Ok dzieki, napewno zastosuje sie do Twoich rad, a moze ktos poleci jakies dobre ksiazki na poczatek? Sam sprobuje tez poszukac czegos w necie
  • REKLAMA
  • #4 10656933
    tygrys_3000
    Poziom 2  
    hmm ja tez ostatno zanteresowalem sie sprawa recyklingu wiec zbudowalem maly pec do przetapiania metalu po skonczeniu przetestowaniu oraz obejzeniu setek filmow na yo tube usze go jednak zmodernizowac jak do te pory udzlo m sie stpc cyne , aluminiium .oraz prawie medz czesciowo sie stopila ale nie mialem zbyt wiele czasu na pruby wiec t byly tylko kilkunasto/minutowe pruby chodz dzis wytoplem swoja perwsza aluminowa sztabke 15mm na 40mm na 140mm ale chyba troche zaszybko odlewalem bo zaczelo m sie w forme gotowac i bable se porobily w raze zainteresowania posle fotki ...
    pozdr for all..

Proszę poprawić tragiczną pisownię!
    PW
    [_P_]
  • REKLAMA
  • #5 10678939
    tygrys_3000
    Poziom 2  

oto i wersja droga mojego piieca ten jest troche wiekszy i bez trudu radzi sobie z miedzia na filmie wdac aluminiowa listwe progowa pozdro for all...
  • #6 11010997
    tygrys_3000
    Poziom 2  
    i tu kolejna wersja pieca to juz trzecia ten nie ma tygla, cala komora jest tyglem, wsad moze byc duzo wiekszy, nie jest jeszcze skonczony ale zaczyna wygladac jak piec zalaczam pare fotek pozdra
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Moderowany przez _PREDATOR_:

O co ja tu prosiłem: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany ?
    Nie pisz posta pod postem!
    Regulamin, punkt 3.3 - upomnienie!

• #7 11344634
    tygrys_3000
    Poziom 2  
    jest kolejna wersja mojego pieca skonczona zrobilem maly test z olowiem i jest ok ale chyba za wysoko mam palnik powieszony i dno tygla jest troche za malo ogrzane jak beda zainteresowani to posle videa pierwszego topienia pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość zbudowania pieca hutniczego, mając ograniczoną wiedzę na temat hutnictwa. Otrzymuje porady, aby najpierw zdobyć teoretyczną wiedzę z zakresu metalurgii, zanim przystąpi do budowy dużego pieca. Wskazówki obejmują rozpoczęcie od mniejszych projektów oraz poszukiwanie literatury fachowej. Uczestnicy dzielą się doświadczeniami z budowy pieców do przetapiania metali, w tym aluminium i ołowiu, oraz omawiają różne wersje swoich konstrukcji, podkreślając znaczenie odpowiedniego umiejscowienia palnika i temperatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA