logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - brak stereo, wskaźnik sygnału martwy, podejrzenie płytki PPCz

Lecho 07 Lis 2006 09:16 5724 13
  • #1 3196939
    Lecho
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam

Na temat Radmorów na Tym Forum napisano już chyba wszystko i jest to „Wielka Kopalnia Wiedzy” na ten właśnie temat i nie tylko. Bardzo dużo usterek w tym odbiorniku usunąłem sam. Za co WSZYSTKIM bardzo dziękuję (jestem amatorem w tym temacie). Ale mam problem z Radmorkiem 5102 i nie potrafię sam się z nim uporać, a wygląda on tak:

Odbiornik chodził długo i bez problemów i nagle znikło STEREO w mono odbiera czysto i bez problemów. Gdy się pojawił ten problem wskaźnik mocy sygnału odbioru stacji „leży” martwy. Problem wg. mnie tkwi w płytce PPCz dlatego, iż po podmianie w/w płytki (innej) problem znika. Wymieniłem w uszkodzonej płytce:
    dwa tranzystory BF-196 oraz jeden BF- 194 napięcia na układzie scalonym (TBA120S) są raczej prawidłowe podmieniłem nawet inny scalak jest to samo. Kondensatory elektrolityczne wymieniłem wszystkie na nowe o takich samych wartościach pojemności, zwracając uwagę na prawidłową polaryzację podczas lutowania. I co dalej, gdzie tkwi problem usterki bardzo proszę o wskazówki na ten temat.

Zostaje chyba Allegro i kupno innej płytki ale to zrobię w ostateczności (nie chodzi o kasę to nie wielkie pieniądze) ale o satysfakcję naprawy.

Dziękuję.
  • #2 3197146
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Sprawdż scalak stereodekodera.Który tam jest? UL1621?Może on nie dzieli sygnału.
  • #3 3197450
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Próbowałeś wymienić filtry piezoceramiczne 10, 7 MHz
  • #4 3197499
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    @Lecho jak być trochę przeanalizował schemat radmora to byż widział że układ scalony w pcz nie ma nic wspólnego z wskażnikem poziomu sygnału trzeba sprawdzić napięcia na t201 następnie t202 i t203 i okolice sygnał na wskażnik pobierany jest zaraz za filtrem FCH-10,7mhz z nogi W5
    uszkodzenie mogło by też być w głowicy ukf(słaby sygnał) co powoduje że nie ma odpowiedniego poziomu sygnału na wyjściu sygnału wskażnika i stereodekoder jest zatkany ,ale z racji podmiany pcz problem znika to sprawdził bym napięcia na tranzystorach i czy nie są przywarte kondensatory
  • #5 3197523
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,proponuje wstawic płytke sprawna i pomierzyć napięcia spisujac sobie na kartce i według tego porównywac z uszkodzoną gdzie się nie zgadza to tam tkwi problem
  • #6 3197767
    Lecho
    Poziom 16  
    Według instrukcji serwisowej oraz schematu w PPCz siedzi scalak UL 1242N (zamiennik to TBA 120S) w stereo-dekoderze siedzi układ UL 1601 nawiasem mówiąc jest to stereo do niczego. Podmieniałem obydwa układy i problem dalej pozostaje.

Filtry piezoceramiczne 10, 7 MHz nie wymieniałem nawet nie wiem dokładnie, który to jest (laik ze mnie) (ta dodatkowa pytka na pięciu nóżkach wlutowana do płytki PPCz czy to ten filtr?)

Napięcia przy tranzystorach t201, t202 i t203 są nieco mniejsze jak wskazane na schemacie. Spróbuję wymienić kondensatorki w ich okolicach. Wskaźnik poziomu mocy sygnału działa poprawnie po przełączeniu na AM czy można sądzić iż jego tor działa poprawnie?
    Głowice UKF mam dwie i obydwie pracowały poprawnie do chwili wystąpienia usterki po podmianie obecnie następnej nic się nie zmienia.

Pozostaje filtr piezoceramiczny 10,7 MHz czy jego można nabyć jako oddzielny element? ewentualnie co może być w nim uszkdzone.

Pomiar napiec i ich porównanie pomysł może dobry ale w tej chwili nie posiadam już drugiej płytki PPCz musiałem oddać koledze w obawie jego przed jej uszkodzeniem. Jeżeli się zgodzi pożyczyć to tak zrobię.

Dziękuję Wszystkim za zainteresowanie.
  • Pomocny post
    #7 3197883
    grzejab
    Poziom 23  
    Ocena: 19
    Polskie filtry miały kolor ciemnożółty trzy nóżki wymiary 8/6 mm grubość 3mm nazywały się FCM 10,7, jest to filtr z falą powierzchniową, jak pęknie to filtr traci selektywność. Filtry te lubiły pękać same bez powodu po jakimś czasie

Dodano po 11 [minuty]:

Fkatycznie sprawdziłem na schemacie w tym OR filtr to podzespół z 5 nóżkami prawdopodobnie wewnątrz tego filtru będą ftltry FCM10,7
    Załączniki:
    • Radmor 5102 - brak stereo, wskaźnik sygnału martwy, podejrzenie płytki PPCz fcm.JPG (1.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 3198080
    Lecho
    Poziom 16  
    Witam

Tak zgadza się Kol. Grzejab wylutowałem delikatnie ten podzespół z płytki PPCz i w nim są wlutowane dwa takie filtry a oznaczenia na nich to E10,7A z trzema nóżkami. Zmówiłem już w sklepie i wymienię te filtry.

I teraz mam następne pytanie jaką kolejność nóżek zachować, a może to nie ma znaczenia?
  • #9 3198102
    kjmek
    Poziom 11  
    zgadza się Kol. Grzejab wylutowałem delikatnie ten podzespół z płytki PPCz
  • #11 3198844
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Literatura zaleca SFE-10,7MS3. Poza tym bolączką Radmorów jest niestety
    rozstrajanie się obwodów dekodera związane ze starzeniem się elementów,
    oraz samym układem UL1601. Poprawne zestrojenie jest w warunkach
    amatorskich niemożliwe, toteż jedynym skutecznym rozwiązaniem jest
    wymiana płytek PSD na dekoder oparty na TCA4500A. Układ, opis, i druk
    były publikowane i powszechnie stosowane, więc może warto poszukać w
    serwisie. W zasadzie wykonanie druku to jedyny problem.
  • #12 3204635
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Stereodekoder można także wykonać bez nawijania i strojenia cewek na starym UL1621.Jakiś czas temu przerabiałem tak Radmora.Gra zadowalająco.
  • #14 3205202
    Lecho
    Poziom 16  
    Witam

Wracając do tematu w płytce PPCz były zwarte kondensatory C217 C206 C219 po ich wymianie stereo „ruszyło” i jest już prawie dobrze. Jeden problem pozostał mianowicie:
    po włączeniu odbiornika wskaźnik poziomu mocy sygnału „siedzi” w jednej pozycji (na najgrubszej kresce) i ani drgnie. Podejrzewam, iż przyczyna może być w filtrach ceramicznych (FCM 10,7) przymierzam się do wymiany ale jak dotąd to mam problem z ich zakupem.

Jeżeli chodzi o stereodekoder to wykonałem go Według schematu Trabiego Po uruchomieniu po prostu rewelacja Radmor przeżywa trzecią młodość.

Dziękuję Wszystkim za okazaną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku Radmor 5102 pojawił się problem z brakiem sygnału stereo oraz martwym wskaźnikiem poziomu mocy sygnału. Usterka została zlokalizowana w płytce PPCz, gdzie po wymianie tranzystorów BF-196 i BF-194 oraz układu scalonego TBA120S (UL1242N) problem nie ustąpił. Wskazano, że wskaźnik sygnału nie jest bezpośrednio powiązany z układem PPCz, a sygnał do wskaźnika pobierany jest za filtrem ceramicznym FCM 10,7 MHz (filtr z falą powierzchniową, często pękający). W płytce PPCz znajduje się podzespół z dwoma takimi filtrami ceramicznymi (oznaczenie E10,7A), które po wymianie przywróciły działanie stereo. Zalecane jest stosowanie filtrów ceramicznych SFE-10,7MS3. Problemy z rozstrajaniem obwodów dekodera stereo UL1601 są znane i w warunkach amatorskich trudne do naprawy, dlatego sugerowana jest wymiana płytek PSD na dekoder oparty na układzie TCA4500A. Po wymianie uszkodzonych kondensatorów C217, C206 i C219 stereo zaczęło działać prawidłowo, jednak wskaźnik poziomu sygnału nadal pozostaje na stałej pozycji, co może być związane z filtrami ceramicznymi. Wykonano również własny stereodekoder według schematu Trabiego, co znacząco poprawiło działanie Radmora 5102.
REKLAMA