logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig T70-640OIRT CUC6310 - brak foni, trzeszczenie, chwilowe poprawy po zmianie systemu

tomaszdaw 07 Lis 2006 12:17 1611 5
REKLAMA
  • #1 3197438
    tomaszdaw
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Mam problem telewizor przyszedł do naprawy - brak foni, a raczej po zgłośnieniu na max jest ledwo słyszalna, klient twierdzi ze to już czwarty raz, poprzednio w innym warsztacie, widzę wymieniony TDA5940 , po naslinieniu palcem układ fonia jakby się odtykała na chwilę, podstawiłem układ od innego tv sprawny i dalej to samo. Dziwna sprawa ze po wejsciu w menu i zmianie systemu z BG na DK fonia przez chwile robi się prawie dobra na 2 3 sekundy, potem trzeszczenie i znowu ledwo słychać, raz sie zdarzyło po podłączeniu generatora i zmianie systemów foni że za którymś razem zaskoczyła i tv działał bez zarzutu , po wyłączeniu znowu usterka wystąpiła. Prośba o pomoc moze ktoś miał taki przypadek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3197511
    tomaszdaw
    Poziom 17  
    Nie to nie to, znam tą usterkę wyłącznik dałem nowy, ta fonia działa tak jak pisałem przełączam systemy i wtedy na chwilę działa, dzięki za podpowiedz ale to nie to
  • REKLAMA
  • #4 3200390
    waco
    Poziom 28  
    Ocena: 92
    Mimo usterki proponuje wstawić fonię równoległą jak przy klasycznym przestrojeniu. Może to trochę nie fachowe, ale często pomagają w zaoszczędzeniu prezde wszystkim czasu takie metody.
  • REKLAMA
  • #5 3200867
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Witam.
    Niedawno miałem chyba identyczne uszkodzenie.
    Wymieniłem wszyskie układy od fonii, włącznik też i nic dalej to samo.
    U mnie winna była głowica (taka typowa dla grundiga-duża) w.cz. z której wychodziło jakieś napięcie do układu p.cz. fonii i wyłączało jego wyciszenie. ( ale wymyślili )
    Nie miałem schematu, ale doszedłem do tego w/g aplikacji układu scalonego p.cz. fonii. Nie wymieniałem głowicy tylko dałem na odpowiednią nóżkę 5V przez diodę i telewizor gra jak trzeba.

Przepraszam że tak pobieżnie napisałem, ale niepamiętam dokładnie modelu TV jaki to był, 21" a pilot TP760, grafika na ekranie.

Przeanalizuj aplikację układu fonii i napewno dojdziesz co jest nie tak.
    Ja z moim męczyłem się tydzień.
    Pozdrawiam.
  • #6 3201837
    tomaszdaw
    Poziom 17  
    Dzięki Marek09 ale to nie głowica, podmieniłem z innego który mi się trafił dzisiaj i to samo, jutro go bede meczył i dam znać.
REKLAMA