logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Epox 8RDA+ - wymiana kondensatorów, wyświetlacz FF, możliwa awaria BIOSu?

qtch 07 Lis 2006 13:04 2145 8
REKLAMA
  • #1 3197563
    qtch
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam, padl mi ostatnio epox 8rda+, okazalo sie, ze jest 13 uszkodzonych kondensatorow (tyle wyglada na uszkodzone). Wymienilem je, ale nic to nie dalo, od razu po wlaczeniu swieci sie na wyswietlaczu FF i nic wiecej sie nie dzieje. Zaprogramowalem bios na willemie od nowa ale to tez nie pomoglo. Czy mozliwe, ze padla kosc biosu, albo, ze jeszcze jakis kond. jest do wymiany ? Komputer zachowuje sie tak
    samo bez kosci biosu. Procesor jest sprawny, zasilacz tez, wiatraki sie kreca. Z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 3197644
    tomcioel
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    A przed wymianą kondensatorów także było na wyświetlaczu FF?
  • REKLAMA
  • #3 3200689
    qtch
    Poziom 12  
    tak, grzeje sie mocno SB (mam na nim radiator)
  • REKLAMA
  • #4 3785332
    aqfa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Mam tę samą płytę główną też po wymianie kondensatorów. Wymienilem prawie wszystkie. Po tej wymianie komputer potrzebowal trochę czasu aby dojść do siebie (szczególnie po wymianie kondensatorów obok pamięci RAM) U mnie pomogły resety kompa oraz biosu.

Z tym, że u mnie nie dochodził wtedy do FF - zatrzymywał się nieco wcześniej. "FF" świadczy o tym że cały bios się poprawnie załadował. Jak tobie pojawia sie FF i nadal komp nie działa to może być coś z BIOSEM.

A czy wymieniłeś całą grupę (cały rząd kondensatorów - tam chyba są po 4 w rzędzie)?
  • REKLAMA
  • #5 3823274
    elvis921
    Poziom 11  
    Witam
    ja rónież mam problem w tej płycie: wymieniłem 13 kondensatorów ( pewnie te same co i u innych były padniete) i po wymianie nie chce mi sie załadować bios: błąd 1d : Initial EARLY_PM_INIT switch. nie mam pojącia o co chodzi.
    przed wymiana komp ładował się do biosu, z tym że:
    - gdy nie podłączałem dysków, to klawiatura była ok,
    - jak podłączyłem dyski/napędy ATA, to po wczytaniu się biosu, klawiatura przestawała działać :/

o co chodzi z tym blądem 1d? można to jakoś 'obejsć'/naprawić?
  • #6 3827763
    apple_rom
    Poziom 12  
    Cytat:
    co chodzi z tym blądem 1d? można to jakoś 'obejsć'/naprawić?

POST 1D:
    1. Transistor zasilania AGP.
    2. MIO.
    3. Skłućeny procesor.
  • #7 3856589
    elvis921
    Poziom 11  
    apple_rom napisał:

2. MIO.

a co to jest? mógłbyś napisać o tym coś więcej? :)
  • #8 3856673
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    a co to jest?

Multi I/O
  • #9 3856820
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Epox 8RDA+ miała uszkodzone 13 kondensatorów, które zostały wymienione, jednak po włączeniu na wyświetlaczu pojawia się kod FF i komputer nie uruchamia się dalej. Próba ponownego zaprogramowania BIOS-u nie przyniosła efektu. Występuje silne nagrzewanie mostka południowego (SB). Kod FF wskazuje na poprawne załadowanie BIOS-u, ale brak dalszej reakcji sugeruje możliwą awarię kości BIOS lub inne uszkodzenia. Zaleca się wymianę całej gałęzi kondensatorów, nie tylko uszkodzonych pojedynczo. W innym przypadku pojawia się błąd POST 1D, który może oznaczać uszkodzenie tranzystora zasilania AGP, układu Multi I/O (MIO) lub procesora. Problemy z klawiaturą po podłączeniu dysków ATA mogą być związane z tym błędem. Reset BIOS-u i komputera może pomóc w niektórych przypadkach, a wymiana kondensatorów obok pamięci RAM wymaga czasu na stabilizację działania płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA