logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzona płyta główna Epox 8rda3i brak oznak spalenia

hqkoval 06 Sie 2007 17:59 6867 23
REKLAMA
  • #1 4151725
    hqkoval
    Poziom 11  
    Witam

Posiadalem do przed wczoraj sprawna plyte Epox 8rda3i.
    Podczas pracy w windows wyskoczyl niebieski ekran (niestety nie przeczytalem komunikatu).
    Wylacznik i reset także nie dzialaly, pomogl jedynie wylacznik na zasilaczu.
    Po probie ponownego wlaczenia, wlaczyly sie jedynie wiatraczki a na wyswietlaczu ktory jest na plycie glownej pokazal sie wynik FF oznaczajacy probe uruchomienia systemu (po wlaczeniu komputera powinno sie cos innego pokazac -FF dopiero kiedy plyta wykona wszystkie testy i wtedy zaczyna ladowac windows)

Zasilacz (Modecom MC-350) jest sprawny, tak samo jak pamieci i karta graficzna ktore wlozylem do nowej plyty glownej (8rda3+).

Co probowalem zrobic:
    1.podpiecie do innego zasilacza
    2.reset biosu
    3.przedmuchanie plytki

Czy ma ktos moze pomysl co sie z nia mogło stac? i czy da sie ja jeszcze naprawic? czy w ogole warto probowac?

PS.
    Kondensatory nie sa napuchniete.
    Plyta nie wydaje zadnych dzwiekow i nie pali sie lampka power ani HDD
  • REKLAMA
  • #2 4151898
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Bez procesora też nie świeci się dioda Power ?
  • #3 4151964
    hqkoval
    Poziom 11  
    Nie pamietam czy to sprawdzalem, sprawdze to dzis jesli to wazne.
  • REKLAMA
  • #4 4152017
    tronic1
    Spec od komputerów
    No o tyle ważne że sama płyta może mieć zwarcie na którymś napięciu.Uruchom "gołą" płytę tylko z podpiętym wentylatorem.
  • #5 4153320
    skow29
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Jeśli płyta miała by zwarcie na którymś napięciu to na 90% by się nie uruchomiła - przetwornice to takie mądre urządzenia....
  • #6 4154916
    hqkoval
    Poziom 11  
    No wiec ma ktos jakies inne sugestie co zrobic z ta plyta skoro najprawdopodobniej nie ma spiecia?
  • #7 4154921
    tronic1
    Spec od komputerów
    Uruchom płytę z samym procesorem i głośniczkiem.Wszystkie karty,pamięć,paski napędów odłączone.
  • #8 4154925
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Niech kolega weźmie miernik i sprawdzi czy w gniazdku ATX na płycie nic nie zwiera do masy.
  • #9 4156731
    skow29
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    reset cmos i sprawdzenie bez wszystkich gratów - tylko pamięci procesor i pcbzyczek
  • REKLAMA
  • #10 4157428
    tronic1
    Spec od komputerów
    A po co pamięć ?
  • #11 4158800
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam!
    W tych płytach Epox-a, często padają kości bios tudzież wysypany jest soft biosu, tyczy się to szczególnie modelu 8RDA3+, moja poprzednia 8RDA3+ padła w podobny sposób niestety nie miałem i nie mam czasu zdiagnozować usterki w swoim egzemplarzu. Jedno co udało mi się stwierdzić to, to że bios nie jest na pewno padnięty, czyli jak widać nie jest to regułą, lecz częstą przyczyną. W około 90% przy naprawie Epox-ów tej linii (oczywiście w moim przypadku) to właśnie padnięty bios był przyczyną kłopotów, Choć ja z reguły nie bawię się w ponowne programowanie starego chipa tylko wstawiam nowy.
  • #12 4163825
    hqkoval
    Poziom 11  
    Troche bylem zajety ale udalo mi sie wreszcie sprawdzic gola plytke (bez procka jak radzil tronic1) i nie swieci sie dioda power, przycisk power nie reaguje po wlaczeniu a pc speaker milczy.

Wczoraj nie mialem dostepu do miernika i nie moglem sprawdzic czy w gniazdku atx nic nie zwiera masy (moze dzis wieczorem uda sie to sprawdzic)

marun
    Myslisz ze wlozenie biosa z "nowej" plytki (8rda3+) do tej uszkodzonej (8rda3i) moze cos dac i jest bezpieczne (nie uszkodzi mi biosu)? Z tego co widzialem na stronce do obu plytek pasuje ten sam bios.
    Mam tez pytanie skad bierzesz nowe zaprogramowane juz kostki biosu bo z tego co widzialem na allegro trzeba wyslac swoja kostke biosu zeby mogli na niej zaprogramowac nowy bios.
    Moze posiadasz tez ten zmodowany przez merlina bios do epoxa (stronka hslab.pl niestety nie dziala i nie moge sam go sciagnac)
  • #13 4163912
    K!lleR
    Poziom 39  
    Ocena: 131
    Aby mieć 100% pewności, musi kolega mieć kość BIOS'u z dokładnie takiej samej płyty, lub dać komuś swoją kość do przeprogramowania lub zrobić to samemu. Niemniej jednak BIOS to już jest ostateczność, ale warto spróbować. Moim zdaniem płyta jest martwa. Obym się mylił.
  • #15 4164002
    hqkoval
    Poziom 11  
    @killer
    Gdyby stronka epoxa sie troszke szybciej ladowala to bym ci udowodnil ze do obydwu plyt sa dokladnie te same biosy. Zreszta nawet na forum do ktorego link podal tronic1 jakis czlowiek opisuje ze wgral do 8rda3i bios z 8rda3+ i wyciagnal 257mhz fsb
    EDIT:
    2004-07-29 04.07.29 8rd34729.zip EP-8RDA3+
    2004-08-30 04.07.29 rda34729.zip EP-8RDA3I
    W sumie racja ze to nie do konca te same biosy.
    @tronic1
    Wielkie dzieki za tego linka :)
    Szukalem na google ale znalazlem tylko mase dyskusji o tym jakie to swietne biosy ale zero dzialajacych linkow do plikow.
    Jeszcze raz dzieki i masz piwo jak wpadniesz nad morze :)
    A tak btw. myslisz ze jest szansa ze wstanie z nowym biosem?

A teraz cos dla robaczkow googla i innych ktorzy beda szukali: dzialajacego biosu merlina.
    BIOS MERLIN DZIAŁAJĄCY LINK EPOX 8RDA3+ 8RDA3I http://www.aoaforums.com/forum/epox-motherboards/30822-merlin-bios-mod-new-link.html
  • #16 4164072
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jeżeli przyczyną jest bios to wstanie.Myślę że warto zaryzykować parę zł.
  • #17 4164130
    marun
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Epox 8RDA3I to jedna z prostszych płyt Epox opartych na Nforce2 400 Ultra, od wersji Pro różni się tym że ma 2 nie 3 fazowe zasilanie, (to samo tyczy się 8RDA3+ i 8RDA3+Pro) oraz różni się wyposażeniem brak SATA. Słyszałem że stosują ludzie do tych płyt bios z 8RDA3+ ale sam osobiście tego nie próbowałem, problemem jest też to że w tych płytach pada układ zasilania bios. Człowiek u którego zamawiam kości jest też na Allegro wystarczy do niego zadzwonić i powiedzieć że chce się nową zaprogramowaną kość, a nie programowanie starej, wychodzi w sumie taniej jak nie to samo (wysłanie starej to też koszt i czas razy 2) jak będę przy kompie za jakąś godzinę podam namiar na człowieka, programuje on też modowane biosy do Epox-a. W sumie koszt takiej operacji nie jest wielki i wyklucza jedną z możliwych przyczyn awarii.

To namiary na wspomnianego człowieka:

biosserwis(_at_)poczta.fm
    biosserwis(_at_)wp.pl
    GG: 1435340
    tel. 692-304-331
  • #18 4164620
    hqkoval
    Poziom 11  
    Dzieki, skontaktowalem sie juz z tym czlowiekiem.

Ale przed zamowieniem biosu chcialbym jeszcze sprobowac poprzekladac biosy pomiedzy plytami skoro mam taka mozliwosc.
    I chcialbym wiedziec czy istnieje mozliwosc uszkodzenia czegos w takim wypadku.
  • REKLAMA
  • #19 6032430
    dexterhouse
    Poziom 13  
    Ocena: 219
    Witam.
    Szkoda żę temat nie zakończył się rozwiązaniem problemu.

Mam dokładnie tę samą płytę i dokładnie ten sam problem.

Komputer zawiesił się i po resecie już nie wstał. Nie świeci się lampka od zasilania, za to ta od dysku. Na kontrolnym wyświetlaczu FF.
    Grzeje się mostek południowy, kręcą się wiatraki, poza tym nie dzieje się nic, bez względu na to co aktualnie siedzi na płycie łącznie z zasilaczem.

pomierzyłem gniazdo ATX jak sugerował K!lleR ale nie wydaje się mieć zwarć.
  • #20 7388933
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    ja również mam ten sam problem :) kupię nową kość, a konkretnie W39V040AP, zaprogramuje i dam znać
  • #21 7390054
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6507
    Widzę pewną nieścisłość w opisie zachowania wyświetlacza POST - on wyświetla FF zaraz po włączeniu, dopiero w fazie POST zaczyna wyświetlać kolejne kody i kończy na FF. Tak więc po włączeniu jest FF i nic się nie dzieje, czy "zlicza" do FF i dopiero się zawiesza?
  • #22 7401998
    modrih
    Poziom 20  
    Ocena: 29
    cały czas jest FF, nic innego się nie pojawia, żadnych dźwięków, nawet jak wyjmę procesor, albo sam ram. u mnie FF jest nawet jak wymieniłem na nową kość BIOSU, zaprogramowaną.

Podgrzewałem mostek północny lutownicą HotAir. Też nic.

macie może pomysły by ratować jeszcze płytę główną? :)
  • #23 8170205
    anek1414
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    witam!! chciałem dodać temat ale wykoczył komunikat że tylko moderatorzy mogą dodawać ok więc mam tą płyte i po wduszeniu guzika power komputer nie startuje a na wyświetlaczu znajdującym się na płycie głównej przeskakuje błąd z C1 na FF i tak w kółko bez oznak życia prosze o pomoc!!!
  • #24 8253180
    Jorg28
    Poziom 2  
    Witam miałem podobny problem,tzn: wiatraki pracowały, ff , zero reakcjii usterką okazał się padnięty mosfet , oj kiepska ta 2-fazówka na tej płycie...

Podsumowanie tematu

✨ Płyta główna Epox 8RDA3I przestała się uruchamiać po wystąpieniu niebieskiego ekranu w systemie Windows. Po włączeniu wentylatory działają, a na wyświetlaczu pojawia się kod FF, co wskazuje na próbę startu systemu, jednak płyta nie przechodzi testów POST, nie świeci dioda power ani lampka HDD, a PC speaker milczy. Zasilacz Modecom MC-350, pamięci RAM oraz karta graficzna zostały przetestowane na innej płycie (8RDA3+) i działają poprawnie. Próby resetu BIOS, podłączenia innego zasilacza oraz sprawdzenia zwarć w gnieździe ATX nie przyniosły efektu. W dyskusji wskazano, że częstą przyczyną awarii w płytach Epox z serii 8RDA3/8RDA3I jest uszkodzony BIOS lub układ zasilania BIOS, zwłaszcza mosfety w 2-fazowym zasilaniu. Możliwe rozwiązania to wymiana lub przeprogramowanie kości BIOS, przy czym BIOS z modelu 8RDA3+ jest często kompatybilny z 8RDA3I, choć nie jest to gwarantowane. Użytkownicy sugerują uruchomienie płyty w trybie minimalnym (tylko procesor i głośniczek) oraz pomiary miernikiem w celu wykrycia zwarć. W niektórych przypadkach problemem okazał się uszkodzony mosfet w układzie zasilania. Próby podgrzewania mostka północnego nie przyniosły poprawy. Wymiana kości BIOS na nową, zaprogramowaną, jest rekomendowana jako opłacalna metoda diagnostyczna i naprawcza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA