logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST320014A - zwarcia zasilania 5V i 12V, naprawa elektroniki?

psychoarti 07 Lis 2006 23:18 3110 6
REKLAMA
  • #1 3200073
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam!

Mam dysk Seagate ST320014A w którym schrzaniła się elektronika. Wprawdzie nie widać gołym okiem aby jakikolwiek element był upalony/zniszczony, ale generalnie gdy sprawdzi się dysk multimetrem to widać że zasilanie 5V jest zwarte z masą no i efelt taki, że po podłączeniu dysku pecet w ogóle nie startuje.

Stwierdziłem więc że kupie sobie na allegro identyczny, uszkodzony model, podmienię elektroniki i z 2 trupów wyczaruję jednego sprawnego. No i wypatrzyłem, kupiłem egzemplarz z wygladu w idealnym stanie ... a tu się okazuje że z bardzo podobnym problemem :-(. Tylko tamten zamiast 5V, ma 12V z zasilania zwarte do masy :-(.

Moje pytasnie brzmi: wiecie może czemu akurat w tych modelach dysków tak się dzieje, że na elektronice następują zwarcia? To chyba jakies "ulubione" zniszczenia tego modelu :/
    I jaki element z elektroniki moze byc za to odpowiedzialny? Da się taką elektronikę naprawić za pomocą lutownicy, czy lepiej od razu wywalić na śmieci? Ma ktoś może jakiś pomysł jak to ugryźć?

Wrzucam na wszelki wypadek zdjęcie elektroniki z jednego z dysków:
  • REKLAMA
  • #2 3200099
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Dyski twarde są z reguły zabezpieczane przez elementy, który w przypadku przekroczenia określonego napięcia zwierają daną linię zasilającą do masy. Element taki można wymienić (zalecane) lub w ogóle wylutować (tracimy przez to zabezpieczenie) i dysk prawdopodobnie ponownie "ruszy". Jest to częste uszkodzenie, szczególnie w przypadku kiepskich zasilaczy. Możliwe, że także u kolegi jest to jedyny problem (oby :!:).
    Magiczne hasło do wyszukiwarki lub Google, będące zarazem nazwą tego elementu, to "transil".
  • REKLAMA
  • #3 3200191
    psychoarti
    Poziom 15  
    Dzięki za podpowiedź, tylko pojawia się problem, gdyż na sieci nie znalazłem nigdzie schematu do elektroniki z tego dysku (pewnie to tajemnica prodycenta :/ ) i nie wiem który z elementów to ten magiczny transil. "Na oko" ocenić nie umiem :-(
  • Pomocny post
    #4 3200222
    Figi
    Poziom 37  
    O schemacie, jak sam kolega zauważył, można raczej zapomnieć, natomiast jak wygląda transil, można dowiedzieć się z wyszukiwarki, bo był już gdzieś temat z dość dokładnym zdjęciem.
    Biorąc pod uwagę, że ma kolega zwarcie na linii +5V, najbardziej podejrzany jest dla mnie element zaznaczony na czerwono. Zdjęcie jest niestety kiepskiej jakości, wiec pewności nie mam.
  • REKLAMA
  • #5 3200262
    psychoarti
    Poziom 15  
    Serdeczne dzięki!
    Zdjęcie niestety robiłem przed chwilą a że w pokoju jest ciemno to i zdjęcie średnio wyszło.
    P.S. A co do tego dysku ze zwarciem 12V-masa, to rozumiem że szukac jakiegoś innego transila? Może to ten w prawej strony na górzem, pod śrubką?
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 3200265
    Figi
    Poziom 37  
    Prawdopodobnie tak. Wystarczy wylutować i sprawdzić miernikiem czy ma zwarcie w obie strony. Jeśli tak - do wymiany.
  • #7 3202530
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ponizej z dokumentacji serwisowej od tego dysku

:cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST320014A ma problem z zwarciem linii zasilania 5V lub 12V do masy, co powoduje, że komputer nie uruchamia się po podłączeniu dysku. Uszkodzenie elektroniki najczęściej wynika z uszkodzenia elementu zabezpieczającego linie zasilania, którym jest transil. Transil w przypadku przekroczenia napięcia zwarciem łączy linię zasilania z masą, chroniąc dalsze obwody. Wymiana lub wylutowanie transila może przywrócić działanie dysku, choć usunięcie zabezpieczenia niesie ryzyko dalszych uszkodzeń. Schematy elektroniki tego modelu są niedostępne, ale zdjęcia i opisy transila można znaleźć w sieci. W przypadku zwarcia 5V lub 12V należy zlokalizować transil na płytce, sprawdzić go miernikiem i wymienić, jeśli jest uszkodzony. W dysku ze zwarciem 12V transil może znajdować się pod śrubką na górze elektroniki. Dołączone zostały fragmenty dokumentacji serwisowej, które mogą pomóc w identyfikacji elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA