logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p: brak ładowania po 10 minutach jazdy, wymienione części

adi790 08 Lis 2006 11:59 1485 7
  • #1 3201025
    adi790
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Mam problem w maluchu, a nie moge nigdzie nic znalesc.
    Mianowicie rozwalilo mi sie ładowanie, obiaw byl świecąca kontrolka od ładowania, wiec wymieniłem po kolei regulator, diody, a potem alternator. i wszystko dziala Perfekt ale tylko przez pierwsze 10 min jazdy. potem nastepuje siwecenie kontrolki i brak ładowania? Czy moze ktos mi powiedziec co jest przyczyną? Akumulator jest ok, sprawdzałem na dwóch jeden o 34 drugi 45 ampery.
  • #2 3201051
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2161
    Pewnie nie masz zasilania na alternatorze-śruba M6 ,które przychodzi z rozrusznika. Jest to połączenie kabla od akumulatora z alternatorem-korozja.P
  • #3 3201059
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    a przewod z alternatora do rozrusznika i z rozrusznika do aku ok? i co sie dzieje na zacisku 30 alternatora w momencie kiedy nie laduje?
  • #4 3201336
    adi790
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    a co to jest zacisk 30 ?, Kabel od rozrusznika do altornatora jest w porządku, kable przy rozruszniki sa ok
  • #5 3201375
    ANDRZEJ R
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    30 to ta sroba o ktorej viper555 pisze
  • Pomocny post
    #6 3201469
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6172

Nie używaj "HELP" w tytule, tylko przedstaw swój problem

Sprawdź regler.
    To najprawdopodobniejsza usterka , która powoduje świecenie kontrolki ładowania.
    Czy jak wprowadzisz silnik "na obroty" napięcie na klemach jest w miarę stałe /nie zmienia się/ i wynosi ok. 14,5 V ?
  • Pomocny post
    #7 3202274
    damian-018
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Jeżeli znowu nie ładuje to na 90% padł regulator, a przyczyna to brak masy silnika z tylnią belką. Wyczyść połączenia.
  • #8 3206195
    Broda03
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    malca miałem pare lat temu miałem podobną usterke u mnie miałem problem z przewodem który idzie z akumulatora do rozrusznika taki gruby przez cały samochód jest puszczony upaliła się końcówka. pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Fiat 126p (maluch) występuje problem z ładowaniem akumulatora – kontrolka ładowania świeci po około 10 minutach jazdy, a następnie ładowanie zanika. Wymieniono regulator napięcia, diody oraz alternator, które początkowo działały poprawnie. Przyczyną może być brak zasilania na zacisku 30 alternatora, który jest połączony śrubą M6 z rozrusznikiem i akumulatorem, gdzie często występuje korozja lub uszkodzenie przewodu. Sprawdzenie połączeń masy silnika z tylną belką jest również zalecane, gdyż brak masy może powodować awarie regulatora. Dodatkowo wskazano na możliwość uszkodzenia grubego przewodu łączącego akumulator z rozrusznikiem, który może mieć przepaloną końcówkę. Pomiar napięcia na klemach akumulatora przy zwiększonych obrotach silnika powinien wynosić około 14,5 V i być stabilny, co potwierdza prawidłowe ładowanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA