logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszty robocizny okablowania i montażu 16 kamer w zakładzie przemysłowym

kacha36 08 Lis 2006 13:51 1842 7
  • #1 3201326
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam serdecznie.
    Jestem zainteresowana wykonaniem okablowania do monitoringu w pewnym zakładzie przemysłowym. Mam określić jakie będą koszty robocizny ułożenia kabli zasilania, sygnałowych (zakładana długość przewodów wizyjnych to 1400 metrów) oraz montażu kamer
    (szesnastu). Czy ktoś wie, jakie teraz "obowiązują" ceny umowne na takie usługi? Chodzi mi o to, abym miała chociaż mgliste pojęcie o odpłatności za taką pracę. Czy jest podobnie jak w przypadku instalacji elektrycznych - czyli od punktu? Może ktoś podpowie mi czerpiąc wiedzę ze swojego doświadczenia? Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.
  • #2 3201717
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Wszystko zależy od tego jakie kamery, co mają widzieć, i od samego obiektu.
    Bez oględzin raczej nikt tego nie wyceni, a jeśli już to rozbieżność będzie dość duża.
  • #3 3202639
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam ponownie.
    Kamery zasilane dwoma przewodami - sygnałowy i zasilanie 230 V. Myślę jednak, że to nie jest ważne, w tej chwli potrzebuję określić jaka będzie cena za usługę. A co do obiektu to dość rozległy obszar, kilka hal produkcyjnych, sama długość kabli mówi za siebie.

Szukam raczej informacji, jak wycenić ogólnie taką pracę, przecież ktoś ma cennik, jaki to może być rząd wielkości - mając na uwadze długość przewodów, typowe wiercenie w ścianach, montaż uchwytów na kamerki itp. Czy to może być powiedzmy 2 tys. może 5 tys. a może 8 tys.? Oczywiście złotych. :D
  • #4 3203190
    pkhenr
    Poziom 32  
    Ocena: 199
    trzeba raz zapłacić za wycene i przy okazji posłuchać jaki pomysł .Przewodów nie może poprowadzić w/g własnego uznania elektryk który nigdy nie miał do czynienia z kamerami,jest ograniczona długość przewodów do przesyłu w określonej technice podaj gabaryty hali a nie długość przewodu,co to znaczy ułożenie ? ??? korytka ,wkuwanie a jak tak to w co w beton?/
    a może to konstr stalow ajeśli tak to jaka wysoka itd......itd może jakieś zdjecie do tego jeszcze 20 pytn i mozna mgliście mówić , no i co z tego ktoś Ci powie niską cene a nawet nie będzie zamierzał tego robić ,a poza wszystkim to kablowanie jest najczarniejsza robota więc jak ktoś w to idzie to po to żeby całość zrobić ,więc radze poszukac oferty na całość i dać zarobić bo to nie jest mała robótka --ale wzsystko można sobie uprościc lub skąplikowac zależy od wiedzy .na mój gust na całość trzeba wydać koło 30 tyś na przyzwoitym sprzęcie nie z allegro
  • #5 3203237
    dzakel
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam,

Proponuje program do kosztorysowania Zuzia , Norma lub kupić sobie katalog nakładów rzeczowych AL-O1 i liczyć na piechotę.[/code]
  • #6 3203240
    faradcik
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Niestety za mało podałaś specyfikacji tej instalacji aby coś konkretnego Ci podpowiedzieć kazda instalacja tego typu jest inna i nie powtarzalna
    i nie da się tu określić ceny od punktu może KNR ale wtedy to nic nie zarobisz , a 1400 metrów kabla to trzeba jakoś powiesić ,samonośki,setki metrów krytek....
    Andrzej
  • #7 3203316
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    A jak kable pójdą 10m nad posadzką to też w tydzień się tego nie skończy. Każdy punky tylko zwiększa koszty. Jeśli hale są od siebie oddalone, to może trzeba będzie kopać, rozebrać pozbruk itd.itd.
    Po obejżeniu obiektu to przynajmniej dzień gadania co i jak. I dlaczego tak a nie inaczej.
    Tak samo sprzęt, jedna obudowa kosztuje 100 zł , a druga niby taka sama 300.
    Kabel można kupić za 1zł i za 5 zł
    Na moje to nie licz w tysiącach tylko w dziesiątkach tysięcy
    moge ci napisać 30-50 tyś zł a i to może nie starczyć

Dodano po 7 [minuty]:

Jak mi wyślesz pełną specyfikacje sprzętu i okablowania to moge zrobić taką wycene "na oko"
    Ile kabla, ile kucia, ile listew, rurek, ile kopania, ile kamer do poweszenia itd.
  • #8 3204996
    wowerman
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Koledzy dobrze mówią.Najlepiej dokładnie wszystkie etapy instalacji sobie w głowie"wyobrazić".
    W takich halach powinny być juz jakieś drogi przewodów.Tu nastepny problem,jakie przewody ida tam.Może nastepowac interferencja.Moze trzeba zrobic nowe.To juz pierwszy koszt.Na jakiej wysokosci przewody zawisną?Jeśli wysoko to juz koszt wynajmu rusztowania na kołach lub platformy.To juz następny koszt.
    Czy będą kamery zewnętrzne i czy na słupach?
    Nastepne pytania jakie kamery,jakie założenia systemu.Jaki rejestrator,ile monitorów i gdzie będą stać,jakie zasilacze i czy z podtrzymaniem).Materiały montazowe to tez nie będzie 25zł .
    Ja proponuje wziąc pod uwagę rozmowe z usługobiorcą tak.Kasuje pan za materiał( prosze pomyslec o znizce w hurtowni która może zniwelować jakies straty),ustala pan koszty wynajmu rusztowania(platformy na dzień),.Nastepnie liczy pan sobie od punktu kamerowego cenę,cene za metr połozonych kabli do kamery,ustawienie systemu oraz ewentualne prace ziemne.Koszty nieprzewidzianych prac nalezy dodac na końcu po uprzednim dogadaniu się z właścicielem firmy.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Koszty robocizny związane z okablowaniem i montażem 16 kamer w zakładzie przemysłowym są trudne do jednoznacznego określenia bez szczegółowej analizy obiektu i specyfikacji sprzętu. Kluczowe czynniki wpływające na wycenę to rodzaj kamer, długość i sposób prowadzenia kabli (zasilających i sygnałowych), warunki montażowe (np. wiercenie w betonie, prowadzenie kabli w korytkach, konstrukcje stalowe), a także konieczność prac ziemnych czy wynajmu rusztowań. Kosztorysowanie można wykonać za pomocą programów takich jak Zuzia, Norma lub na podstawie katalogów nakładów rzeczowych (np. AL-O1). W praktyce ceny mogą się wahać od kilku do kilkudziesięciu tysięcy złotych, często przekraczając 30 tys. zł, zwłaszcza przy rozległych halach i skomplikowanych instalacjach. Wycena powinna uwzględniać nie tylko robociznę, ale także materiały montażowe, sprzęt, ewentualne prace ziemne oraz specyfikę instalacji (np. interferencje sygnału, wysokość montażu, typ kamer i rejestratorów). Zaleca się wykonanie szczegółowej wizji lokalnej i konsultacji z wykonawcą, który uwzględni wszystkie etapy instalacji i specyfikę obiektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA