logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie PS2 do głośników 5.1 bez DIGITAL IN - jaki konwerter?

marcinasss 09 Lis 2006 00:35 4331 3
REKLAMA
  • #1 3203889
    marcinasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Chciałbym podłączyć Playstation2 do głóśników 5.1 i użyć przy tym wyjścia DIGITAL OUT w konsoli. Głośniki oczywiście nie maja wejścia DIGITAL IN więc musze zastosować jakiś konwerter.
    Czy jest mi ktoś w stanie zapodać schemat takiego urządzenia, a może widział ktoś taki patent w sprzedaży?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 3204129
    zebros16
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    proste idziesz do pierwszego lepszego sklepu elektronicznego w twoim mieście...lub zamawiasz na stronie allegro czy gdzieś indziej i kupujesz adapter końcówke taka jaka ci odpowiada w tym przypadku bedzie to DIGITAL na JACKA chyba tak o ile sie niemylę...poszukaj a znajdziesz na pewno wiem że kumpel miał ten sam problem tylko on chciał podłączyc TUBE aktywną i kupił takowy adaptorek końcówka....PzDr
  • REKLAMA
  • #3 3204615
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Zebros16 - zdaje się, że czegoś nie zrozumiałeś. Tu trzeba przekonwertować sygnał cyfrowy na analogowy 5.1 - tego przecież nie załatwia zwykła przejściówka między różnymi standratami gniazd (RCA/Jack)

Marcinasss - moim zdaniem musisz poszukać schematu dekodera Dolby Digital. Jaki to koszt i stopień skomplikowania układu - niestety nie mam pojęcia.
  • #4 3752776
    marcinasss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Znalazłem konwerter sygnału optycznego na coaxial ( kit AVT-514OC ).
    http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=45482
    Jest to już mały sukces, bo jest przejście z połączenia optycznego na koncentryczne. Pierwszym problemem jest to, że po konwersji jest to nadal sygnał cyfrowy, a ja potrzebuję analogowy. Po drugie sygnał wychodzi na jedno RCA, a ja do głóśników podłączam 3 x JACK.

Konkretnie chce podłączyć konsole do głóśników Creative Inspire T6060.

Może ktoś będzie wiedział jak przejść z RCA na małe JACK'i ?
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 9 [minuty]:

A co do tego adaptera co napisał zebros16 to stosuje sie to w tedy gdy ktoś ma w swoim sprzęcie wyjście lub wejście optyczne umiejscowione w gnieździe JACK.

REKLAMA