logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alfa Romeo 145 1.4ie '97 - gaśnie na niskich obrotach, problem z LPG i świecami

Sezarm 09 Lis 2006 13:24 3102 7
REKLAMA
  • #1 3204947
    Sezarm
    Poziom 11  
    Witam wszystkich forumowiczów,
    Mam problem z samochodem może nie duże i bardzo denerwujący, chodzi oto że podczas jazdy samochód mi przerywa delikatnie ale na niskich obrotach tak poniżej 2000 obr/min potrafi nagle zgasnąć po czym bez problemy odpala . Czasami zdarza się że jak zgaśnie to przy próbie odpalenie załapuje na 2 sek i gaśnie i tak dopóki nie odłączę klemy z akumulatora na jakieś kilka minut. Ciekawą rzeczą którą zauważyłem jest to że podczas jazdy na LPG (sekwencja) potrafi przerwać na tyle że przełącza się na benzynę, następnym objawem jest że przy dodaniu gazu dość szybkim dusi się odpuszczenie gazu powoduje załapanie i normalna prace, a wymieniając na nowe świece NGK z Golden Lodge 4 elektrodowych objawy się nasiliły.
    Dane autka:
    Alfa Romeo 145 1.4ie (boxer) ‘97
    ECU Magneti Mirelli
    125 000 przelotu
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3205109
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    co z diagnostyką ?
  • REKLAMA
  • #3 3205312
    Sezarm
    Poziom 11  
    Witam,
    po podłączeniu do kompa wywaliło
    - Błąd microprocesora
    - Błąd ram
    ale dowiedziałem się żę może to być spowodowane zanikiem zasilania do ECU lub masą ECU- sprawdziłem jest Git

Wymienione zostały:swiece,przewody, wszystkie płyny, filry czujnik położenia wału, Sonda lambda

Gaz KME DIEGO
    Objawy na benzynie są może miniejsze niż na gazie
    Pozdrawiam
    [/youtube]
  • #4 3205874
    klosek87
    Poziom 24  
    Ocena: 17
    Hmm. Ja bym proponował sprawdzić stan świec w silniku...Ile już przejechały ??
  • #5 3205962
    Sezarm
    Poziom 11  
    Jak już napisałem wyminiłem na nowe NGK V-line miesiąc temu, to przejechałem może 500 km
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3206264
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 3206599
    Sezarm
    Poziom 11  
    Tak też podejrzewałem, ale nie miałem pewności. Niestety w tym miesiącu nie mam już funduszy na Autko i muszę poczekać do pierwszego na zakup 2 cewek. Oczywiście jak tylko wymienię to od razu napisze czy pomogło. Nie mniej jednak mam prośbę, jeżeli ktoś podejrzewa coś innego lub faktycznie cewki to bardzo proszę o informację.

Pozdrawiam
  • #8 3282919
    Sezarm
    Poziom 11  
    Dakładnie padły cewki , po wymianie śmiga jak ta lala.
    Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedzi
    :D

Podsumowanie tematu

✨ Alfa Romeo 145 1.4ie z 1997 roku z silnikiem boxer i ECU Magneti Marelli doświadcza problemów z gaśnięciem na niskich obrotach poniżej 2000 obr./min, szczególnie podczas jazdy na LPG (sekwencja). Objawy obejmują przerywanie pracy silnika, przełączanie się na benzynę, duszenie przy szybkim dodaniu gazu oraz konieczność odłączania klemy akumulatora, by ponownie uruchomić silnik. Po diagnostyce komputerowej wykryto błędy microprocesora i RAM, które mogą wynikać z zaniku zasilania ECU, jednak masa i zasilanie ECU zostały sprawdzone i są prawidłowe. Wymieniono świece zapłonowe na nowe NGK V-line 4-elektrodowe, przewody, filtry, czujnik położenia wału oraz sondę lambda. Gaz stosowany to KME Diego. Objawy na benzynie są mniej nasilone niż na LPG. Podejrzenie padło na uszkodzenie cewek zapłonowych, co potwierdziło się po wymianie dwóch cewek – problem z gaśnięciem ustąpił, a silnik pracuje prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA