logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR910 nie łączy się z AVRprog w AVR Studio 4 - brak wykrycia płytki

Piniu_mały 09 Lis 2006 22:22 1640 2
REKLAMA
  • #1 3207116
    Piniu_mały
    Poziom 11  
    Witam

wykonałem programator avr910 zgodnie ze wskazówkami ze strony http://radzio.dxp.pl/avr910.htm. soft do attiny2313 pobrałem również z tej stronki i wgrałem za pomocą sprawdzonego stk200. Problem polega na tym, że przy próbie właczenia AVRproga w AVR studio 4 otrzymuje komunikat "No supported board found! AVRprog version 1.40" w załączniku dołączam wybrane przezemnie nastawy FUSEbitów i konfigóracje prędkości portu szeregowego. Z przeprowadzonych testów uzyskałem jeszcze informacje następującą: działa transmisja od stony rs'a -> PC wysyła coś do programatora i on cos odpowiada (sygnalizują to diody led na liniach Rx i Tx)

Układ który próbuje zaprogramować to ATmega8, jest sprawny, ponieważ daje się programować przy pomocy stk200.

Proszę o jakiś pomysł... oczym mogłem jeszcze zapomnieć ??
    Załączniki:
    • Nastawy.rar (518.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 3209972
    Piniu_mały
    Poziom 11  
    Witam
    To juz mój 4 dzień walki z wykonanym przeze mnie programatorem avr910 z ATtiny2313. W dalszym ciągu mi nie działa :( tzn nie zgłasza się w AVRprog. Ustaliłem następujące rzeczy:
    [1] podłączyłem programator(do programatora była podpięta ATmega8) do PC i obserwowałem w terminalu (nastawionym na 115200 a reszta standardowo) co wysyła programator w chwili włączenia, uzyskałem 0xFF.
    [2] sprawdziłem ATtiny2313 umieszczone w programatorze innym programem - jest dobry, ale w chwili kiedy jest podłączony do ATmega8 na liniach SCK, MOSI, MISO i RESET jest cały czas stan wysoki(w ATmega8 pamięć jest wykasowana a kość jest dobra).
    [3] do testów używam przejściówki USB->COM

Czy mógłby ktos napisać jak on sie powinien zachować oraz jakie dokładnie powinny być nastawy portu szeregowego w PC
  • #3 3579350
    Piniu_mały
    Poziom 11  
    Witam
    Przedstawiony problem udało sie rozwiązać czyli udało mi sie uruchomic AVR910 :). Oczywiście wczesniejsze kłopoty wynikały z nie dostatecznej wiedzy o budowie avr'ów. Osobiście popełniłem błąd z ustawianiem FuseBitów w PonyProgu gdy ładowałem do niego soft do osługi AVR910. W tym programie postawienie "ptaszka" przy wybranym FuseBicie znaczy że w pisujemy do nie go zero a nie JEDEN. Po uwzgednieniu tego faktu programator zaczął sie zgłaszać w AVRstudio. Poraz kolejny sprawdziła sie prawda, że po pewnym czasie wszystko sie da uruchomić.
    Pozdrawiam.
REKLAMA