logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał Wi-Fi z niezabezpieczonych sieci sąsiadów?

aldr1c 09 Lis 2006 22:51 2882 9
REKLAMA
  • #1 3207276
    aldr1c
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam!
    Moich kilku sasiadow ma neta i acces pointy i nie zabezpieczaja polaczenia :) odbieram ich sygnal ale jest za slaby ze moc w pelni korzystac z polaczenia, macie jakies pomysl jak mozna wzomocnic sygnal ale u mnie w domu zeby oni nie wiedzieli bo oni moim zdaniem nie wykorzystuja w pelni tego lacza co maja ;).Problemu moze by nie bylo ale mam laptopa z integrowana sieciowka i nie za bardzo sie da do niej podpiac jakas antene kierunkowa albo cos w tym stylu, myslalem moze kupic druga radiowke na pcmcia z i podlaczyc do niej antene kierunkowa?? Jesli macie jakies pomysly prosze o pomoc bede wdzieczny dodam ze jestem w Anglii i naprawde tym Turkom dokola takiszybki net nie jest potrzebny :).
  • REKLAMA
  • #2 3208046
    mpralat2
    Poziom 17  
    Generalnie rzecz biorac nie ladnie krasc komus neta, ale z drugiej strony mogles to tak napisac ,ze nikt by nie widzial o co chodzi. Sugeruje pomyslec o jakims access poincie zamiast pcmcia (lepszy i praktyczniejszy).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 3209248
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    A ja proponuje zamiast pcmcia karte usb. Taniej Cie to wyjdzie i mozesz antene kierunkowa bez problemu podlaczyc. Bo karta pcmcia, zeby miala wyjscie na antene troche kosztuje.
  • Pomocny post
    #4 3210784
    bucken
    Poziom 11  
    a ja proponuje kup sobie YAGA kup wzmacniacz sygnału np 600W :P i możesz gotować w locie ;] ... a tak na poważnie to proponuję YAGAextreme 20dbi, poczciwego RTL2400 w pc a jak nie to jak koledzy piszą jakiegoś dobrego AP. i hulaj dusza ;]
  • #5 3212950
    aldr1c
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Marian a mozesz mi doradzic jakas sieciowke z wyjsciem na ta antene kierunkowa bede bardzo wdzieczny pozdrawiam, a pozostali koledzy jakiegos acces pointa jakbym sie jednak na niego zdecydowal pozdrawiam ... i dziekuje z gory ....

Dodano po 8 [minuty]:

najlepiej jakbyscie jakies linki podali jak nie to same nazwy poszukam z gory dziekuje pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 3213335
    MacGyver.
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    NIE polecam jakichkolwiek anten z allegro. Kup coś markowego np. Interline czy Netus.
  • REKLAMA
  • #8 3214634
    VIRUS
    Poziom 15  
    "Interline" markowe??? Ci co widzieli panelówki 8dBi "Interline" w środku będą wiedzieli o co mi chodzi :)
  • #9 3214824
    greep
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    a ja radze pogrzebac w ustawieniach twojej bezprzewodowej karty sieciowej, bo mialem podobny przypadek, pozmienialem ustawienia karty sieciowej i... moc mojej karty jakby sie zwiekszyla i moglem sie polaczyc z siecia, z ktora wczeniej polaczyc sie nie moglem :)
    A zasieg byl jeszcze lepszy gdy laptop stal przy oknie :)

pzdr.
  • Pomocny post
    #10 3216346
    marian1977
    Poziom 17  
    Co do interline to niewiem jak ten panel 8dBi, ale inne anteny tej firmy sa wykonane bardzo profesjonalnie, jak dla mnie to interline,netus,cyberbajt - stad mozna bez problemu brac antenki. Co do kart, to wejdz sobie na allegro, jest ich cala masa. Jak chcesz to ja mam do sprzedania karte proxim b/g z wyjsciem na antene MCCard, no ale ze 300zł bym chcial za nia.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wzmocnienia sygnału Wi-Fi z niezabezpieczonych sieci sąsiadów, których sygnał jest zbyt słaby do komfortowego korzystania. Proponowane rozwiązania obejmują zakup zewnętrznej karty sieciowej USB z wyjściem na antenę kierunkową, co jest tańsze i bardziej praktyczne niż karta PCMCIA z anteną. Alternatywnie sugerowano użycie access pointa jako wzmacniacza sygnału. Wskazano na popularne anteny kierunkowe, takie jak YAGAextreme 20dBi z chipsetem RTL2400, oraz wzmacniacze sygnału o mocy do 600W. Dyskusja poruszała też kwestie jakości anten – zalecano unikanie tanich anten z aukcji internetowych na rzecz markowych produktów firm Interline, Netus i Cyberbajt, choć pojawiły się uwagi krytyczne dotyczące jakości niektórych modeli Interline. Dodatkowo zasugerowano optymalizację ustawień karty sieciowej w laptopie oraz umieszczenie urządzenia blisko okna dla lepszego odbioru sygnału. Wskazano również na możliwość samodzielnego wykonania anteny kierunkowej, np. typu biquad, korzystając z dostępnych w internecie instrukcji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA