logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz logarytmujący – interpretacja błędu <1% w wymaganiach projektowych

drol 10 Lis 2006 13:25 1461 8
REKLAMA
  • #1 3208616
    drol
    Poziom 11  
    Witam.
    Mam do zaprojektowania wzmacniacz logarytmujacy. Jednym z zalozen projektowych jest blad < 1% i tu zaczyna sie moj problem. Czy moglby mi ktos wyjasnic, czego to ma byc blad? Ja niestety za bardzo nie moge tego znalezc. Szukalem na google i w wykladach z ukl. elektronicznych i nic.. Nie wiem jak to ugryzc.
    Z gory dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam!
    Jacek Z.
  • REKLAMA
  • #2 3208695
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6165
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji...

Bląd odchyłki między charakterystyką TEORETECZNĄ a POMIERZONĄ w układzie wykonanym.
  • #3 3208810
    drol
    Poziom 11  
    A czy jest jakas inna mozliwosc interpretracji tego bledu? Poniewaz wykonanie tego ukladu jest juz nadprogramowe w tym projekcie. Jesli jest tak, jak napisales, to podczas samego projektowania nigdzie nie uwzgledniam tego bledu 1%, czy zle zrozumialem? (ten blad moge odczytac dopiero w momencie zlozenia zaprojektowanego ukladu i porownaniu pomiarow rzeczywistych z pomiarami np. w pspice. tak?)
  • REKLAMA
  • #4 3208856
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    drol napisał:
    Witam.
    Mam do zaprojektowania wzmacniacz logarytmujacy. Jednym z zalozen projektowych jest blad < 1% i tu zaczyna sie moj problem.

ano jest to problem, ponieważ również fabryczne wzmacniacze logarymujące mają z tym problem, by zmieścić się z poziomiem niepewności mniejszym od 1%, szczególnie dla małych wartości napięcia wyjściowego i w rozszerzonym zakresie temperatur.
    Polecam lekturę rozwiązań Firmy Burrn Brown (kiedyś wiodącego producenta takich funktorów analogowych), wchłoniętej parę lat temu przez TI (Texas Instruments), zobacz:
    http://www.google.pl/search?hl=pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=Burr+brown&spell=1

drol napisał:
    Czy moglby mi ktos wyjasnic, czego to ma byc blad? Ja niestety za bardzo nie moge tego znalezc. Szukalem na google i w wykladach z ukl. elektronicznych i nic.. Nie wiem jak to ugryzc.
    Z gory dzieki za pomoc.

Definicja błędu, bezwzględnego i względnego jest wszędzie, gdzie mamy do czynienia z sygnałami deterministycznymi, taka sama ... :D
    Natomiast moim, i prywatnym, zdaniem, najwyraźniej szukałeś źle ... :cry:

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3208870
    drol
    Poziom 11  
    zle szukalem, bo nie widzialem czego szukac :P definicje bledu znam, jednak jesli chodzi o sformulowanie "zaprojektuj wzmacniacz logarytmujacy w zakresie temp (0,50) deg i bledzie < 1%" nie wiem do czego odnosi sie ten blad i wlasnie o to pytalem, czego to ma byc blad (napiecie wyjsciowe, czy tez jakis inny parametr). nie mniej jednak dzieki Wam za pomoc ;)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3208991
    Quarz
    Poziom 43  
    drol napisał:

[ ... ]
    jednak jesli chodzi o sformulowanie "zaprojektuj wzmacniacz logarytmujacy w zakresie temp (0,50) deg i bledzie < 1%" nie wiem do czego odnosi sie ten blad i wlasnie o to pytalem, czego to ma byc blad (napiecie wyjsciowe, czy tez jakis inny parametr). nie mniej jednak dzieki Wam za pomoc ;)

ano je też nie wiem, skoro nie jest podany zakres dynamiki owego wzmacniacza, czyli minimalne i maksymalne napięcie wyjściowe, oraz współczynnik konwersji (Uo).
    Mogę tylko domyślać się iż tyczy to się błędu wynikającego z definicji funkcji jaką ten wzmacniacz realizuje, czyli:
    Uwy_spodziewane = lg(Uwe/Uo)
    Uwy_rzeczywiste(Uwe) - to jest napięcie jakie na wyjściu tego wzmacnia rzeczywiście występuje, kiedy na wejściu jest Uwe.
    Stąd niepewność (błąd) bezwględna napięcia wyjściowego:
    ΔUwy = Uwy_rzeczywiste(Uwe) - Uwy_spodziewane , oraz niepewność (błąd) względnia w procentach:
    δUwy = (ΔUwu/Uwy_spodziewane)•100%

Pozdrawiam
  • #7 3209043
    drol
    Poziom 11  
    Jeszcze raz wielkie dzieki :) Zakres napiec jest calkowicie dowolny (skoro prowadzacy nie podal, uwazam, ze jest dowolny ;) ) Teraz pozostaje mi tylko zaczac liczyc elementy i kombinowac z tym bledem ;]

Pozdrawiam

Jacek Z.
  • #8 3209126
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    drol napisał:
    Jeszcze raz wielkie dzieki :) Zakres napiec jest calkowicie dowolny (skoro prowadzacy nie podal, uwazam, ze jest dowolny ;) ) Teraz pozostaje mi tylko zaczac liczyc elementy i kombinowac z tym bledem ;]

błędy to tylko możesz mierzyć po zmontowaniu układu, wszelkie symulacje są nic nie warte... :D
    Polecam jeszcze książkę z Serii USE; Kulka, Z., Nadachowski, M.: "Wzmacniacze operacyjne i ich zastosowania cz.2 realizacje praktyczne", WN-T 1982

Pozdrawiam
  • #9 3209526
    drol
    Poziom 11  
    Mam inna ksiazke Nadachowskiego i Kulki, ale tam za wiele nie bylo.. bede musial w takim razie poszukac w bibliotece Twojej propozycji ;] a o bledzie, to spokojna glowa ;] pokombinuje jak zloze wzm. ;P
    No nic.. nie zawracam juz nikomu glowy..
    Trzymcie sie ;] i jak zwykle.. Pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy interpretacji wymaganego błędu mniejszego niż 1% w projekcie wzmacniacza logarytmującego. Błąd ten odnosi się do odchyłki między charakterystyką teoretyczną a pomierzoną napięcia wyjściowego układu. W praktyce oznacza to różnicę między spodziewanym napięciem wyjściowym, obliczonym na podstawie funkcji logarytmicznej, a rzeczywistym napięciem zmierzonym na wyjściu wzmacniacza dla danego napięcia wejściowego. Wskazano, że błąd względny wyraża się procentowo jako stosunek różnicy napięć do wartości spodziewanej. Problem jest szczególnie istotny przy małych wartościach napięcia wyjściowego oraz w szerokim zakresie temperatur. Wskazano, że błąd można ocenić dopiero po zmontowaniu układu i wykonaniu pomiarów, symulacje komputerowe mają ograniczoną wartość w tym zakresie. Polecono literaturę specjalistyczną oraz zwrócono uwagę na rozwiązania firmy Burr Brown, obecnie część Texas Instruments, jako przykład profesjonalnych wzmacniaczy logarytmujących. Brak podanego zakresu dynamiki i współczynnika konwersji w zadaniu projektowym sugeruje dowolność tych parametrów, co pozostawia pole do eksperymentów przy doborze elementów i optymalizacji błędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA