logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różowa poświata, cien wokol jasnych k na ekranie. TV Samsung

sAdamo 10 Lis 2006 16:35 2435 4
REKLAMA
  • #1 3209214
    sAdamo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam taki problem i moze ktos mi tu na forum pomoze. Otoz w talewizorze Samsung (dokladna nazwe podam pozniej bo narazie nie mam jak sprawdzic) rok po kupnie na ekranie zaczela pojawiac sie taka rozowa poswiata. Nie wim jak to dokladnie opisac. Chodzi o taki jakby rozowy cien wokol jasnych kolorow. Problem sie corac bardziej nasila im dluzej wlaczony jest TV, az wkoncu wogule nie da sie ogladac. Problem znika gdy odrazu po wlaczeniu TV zmieni sie format obrazu na 16:9, wtedy jest wszystko ok. Przyszdl do mnie kiedys jakis fachowiec i powiedzial ze to wina kineskopa i nie ma co sie brac za naprawe. Jednak chcialbym sie jeszcze tutaj upewnic czy moze jednak da sie jakos to tanio naprawic bo zabardzo nie ufam temu fachowcowi. Od razu z gory dziekuje za jakies odpowiedz.
  • REKLAMA
  • #2 3209461
    ZbigniewII
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Na odległość jeszcze trudniej postawić diagnozę.
    Trudno uwierzyć,że już po roku,ale gdy Samsung z tych promocyjnych to bywa.
    Przy formacie16/9 kineskop mniej obciążony i dlatego usterka jeszcze nie występuje.
  • REKLAMA
  • #3 3210014
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1987
    Faktycznie wygląda na kineskop, ale....
    Z reguły im dłużej się kineskop wygrzewa, tym lepszy obraz - u ciebie jest odwrotnie.
    Co się dzieje, gdy przełączysz format po pewnym czasie, też poświata znika?
    Jaki wpływ ma regulacja jaskrawości i kontrastu na ten efekt?

Czy sam chcesz grzebać w tym tv?
  • REKLAMA
  • #4 3210226
    marcin_211
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Kineskop-owszem ale wziąłbym pod uwagę również trafopowielacz(wartość SCREEN może się zmienia) i jego otoczenie.Sprubój zmienić wart. screenu.
  • #5 3214439
    sAdamo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Gdy ta poswiata juz sie pojawi to zmiana formatu juz nie pomaga, ale wystarczy wylaczyc i od razu wlaczyc TV i obraz znowu jest ok. Bo to wogule wyglada tak, ze od razu po wlaczeniu obraz jest dobry i na normalnym formacie, ale z czasem sie pogarsza (teraz to juz nawet po 1 minucie), a w 16:9 nic sie nie zmienia, tzn. obraz caly czas jest dobry. Obnizenie jasnosci i kontrastu troche spowalnia i zmniejsza pojawienie sie tej poswiaty. Naprawiac absolutnie nie mam zamiaru tego sam. Chcialem sie tylko dowiedziec czy warto wezwac jeszcze kogos do obejrzenia tego TV, bo mialem nadzieje ze okaze sie to jakas typowa i tania w naprawie usterka. Jednak chyba sie mylilem...
REKLAMA