logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie folderu po reinstalacji Windows XP bez przenoszenia danych

krzysm 10 Lis 2006 16:55 3317 6
  • #1 3209303
    krzysm
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Witam. Ostatnio miałem problem ponieważ po przeinstalowaniu win(XP) zniknął mi jeden folder(fizycznie jest na dysku). Próbowałem różnymi programami odzyskać go ale cały problem polega na tym że trzeba dane przenieść na inny, a z tym mam problem. Znajomy powiedział żeby diskeditem dopisać brakującą część nazwy pliku ponieważ tak się najczęściej dzieje. Czy jest możliwość odzysku tych danych bez ich przenoszenia :?: Dzięki za pomoc.
  • #2 3209379
    Cichy666
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    easy recovery
    pozdrawiam
  • #3 3209527
    krzysm
    Poziom 13  
    Próbowałem, ale on też potrzebuje drugiego dysku na przeniesienie danych. Sprawdzałem też GetDataBack, DataRecovery. Dzięki za chęci :sm9:
  • #4 3209549
    arnoldk_20
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Podczas kasowania pliku lub folderu następuje zastąpienie pierwszej litery nazwy na ? (znak zapytania) .
    Można Diskeditem zastąpić "?" inną literą.
  • #5 3209651
    krzysm
    Poziom 13  
    arnoldk_20 mógłbyś powiedzieć jak to zrobić (jestem w tym ciemny :black: ). Znalazłem cluster z danymi (wyświetla numer clastra) i co dalej :?: THX
  • #6 3210387
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    nic trudnego poprostu kasowanie polega na tym (fat) ze system zmiena pierwsza litere nawy pliku co powoduje niewyswietlanie pliku.
    I dalej jesli zrobisz ttak jak napisal arnoldk_20 jesli zastapisza te litere plik powroci do zycia o ile nie zostal nadpisany. POzatem z katalogami jest niec mniej wesolo
    Jednak jesli nie za bardzo wieszco robisz to lepiej od diskedita trzymaj sie na pewna odleglosc bo rownie dobrze mozesz sobie skasowac partycje albo zamazac mbr. Pocwicz najpierw obsluge na jakims dysku niesystemowyym bo tutaj znajomosc struktury dysku to podstawa

A pozatem easy rec chyab potrafi zgrywac po sieci a nawet na ftp
  • #7 3211241
    krzysm
    Poziom 13  
    Trochę z innej beczki. Co się stanie jeżeli w PC Inspector File Recovery zmienię numer clastra na jakąś nazwę :?: Czy system zobaczy pliki :?:

Podsumowanie tematu

✨ Po reinstalacji systemu Windows XP użytkownik zauważył zniknięcie folderu, który fizycznie nadal znajduje się na dysku. Próby odzyskania danych za pomocą programów takich jak Easy Recovery, GetDataBack czy DataRecovery napotkały problem wymogu przeniesienia danych na inny nośnik, co było niemożliwe. W dyskusji wyjaśniono, że w systemie plików FAT podczas usuwania pliku lub folderu pierwsza litera nazwy jest zastępowana znakiem zapytania (?), co powoduje niewidoczność pliku. Możliwe jest użycie narzędzia DiskEdit do ręcznej edycji tej litery i przywrócenia oryginalnej nazwy, o ile dane nie zostały nadpisane. Jednak operacja ta wymaga dobrej znajomości struktury dysku i ostrożności, gdyż niewłaściwe użycie DiskEdit może uszkodzić partycję lub MBR. Wspomniano również, że Easy Recovery może umożliwiać zgrywanie danych przez sieć lub FTP. Pojawiło się pytanie o skutki zmiany numeru klastra w PC Inspector File Recovery, jednak nie udzielono jednoznacznej odpowiedzi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA