logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odzyskiwanie danych po przypadkowym usunięciu partycji D na Windows XP

psychodelik442 25 Mar 2008 17:10 18455 22
REKLAMA
  • #1 4952757
    psychodelik442
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam chcialem zainstalowac xp z autostartu plyty mialem 2 partycje C:SYSTEM i D:DANE i przez przypadek zamiast usunac partycje C i na nowo ja stworzyc to usunelem D i na nowo ja utworzylem nic nie bylo formatowane jak odzyskac dane z tej partycji D? szukalem w postach ale takiej sytuacji nie znalazlem
  • REKLAMA
  • #2 4952842
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Użyj programu do odzyskiwania danych np. Recover4all, EasyRecovery itp.
    Albo jakiś darmowy program z tej strony.

Poprawiłem link
    Przemcio
  • REKLAMA
  • #3 4952984
    psychodelik442
    Poziom 14  
    Takimi programami mozna odzyskac 100% danych???
  • #4 4953009
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Przeniosłem z komputery software.
  • #5 4953495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4954076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4955374
    psychodelik442
    Poziom 14  
    Uruchamiam ten plik DMDEENG_.BAT i co dalej zaznaczam dysk na kturym utracilem dane?? co dalej? jak mam odzyskac dane co zaznaczam?
  • REKLAMA
  • #8 4955532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4955621
    psychodelik442
    Poziom 14  
    wogole w menu nie mam tego podswietlonego recovery Ctrl + U
  • #10 4955706
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4955780
    psychodelik442
    Poziom 14  
    ale gdzie sa te pliki utracone?? wlaczam program i wyskakuje "select drive/device i co mam zaznaczyc physical Media czy Logical Disks? w logical disks sie zaznacza dysk gdzie sa utracone dane??

26 Mar 2008 14:09
    Proponuję zapoznać się z regulaminem tego forum.
    Regulamin p. 11.2 i 15.
    Przypominam również, że zdanie rozpoczynamy z wielkiej litery.
    Proszę edytować ten post przyciskiem: Odzyskiwanie danych po przypadkowym usunięciu partycji D na Windows XP i dokonać stosownych zmian.
    Mikippp
  • #12 4955881
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Trzeba wybrać dysk gdzie znajdowały się dane utracone (Fizyczny dysk to dysk ,który jest jako całość bez logicznego podziału) Logiczny dysk to dysk ,który (przepraszam specjalistów) logicznie ustawiasz - partycja. np.
    Jeśli dysk A (przykładowy) podzielisz na 3 partycje AA BB CC ,to wybór fizycznego dysku to wybór dysku A a wybór logicznego dysku to wybór np. BB (druga partycja) . Wybór obejmuje miejsce na dysku z którego chcemy odzyskać dane . Wybór Fizycznego dysku pozwoli na przeskanowanie i poszukiwanie plików na całej powierzchni dysku.

To tak trochę łopatologicznie żeby łatwiej było zrozumieć.

Myślę że nie potrzebnie zaplątaliśmy się w odzyskiwanie programami może by tak w końcu podać LBA 0-100 ? Może by tak przywrócić partycje i wszystkie dane powinny się pokazać.

Darmowy program do odzysku danych to PC Inspector File Recovery http://www.pcinspector.de/
  • #13 4959313
    max972
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Bardzo dobre są Bad Copy Pro i Get Data Back. Uratowały mi cenne dane po "zawale" systemu. Do dziś nie wiem co było tego przyczyną - czy jakiś błąd dysku czy atak wirusa, ale z dysku znikło wszystko łącznie z 3 partycjami, a system widział go jako zupełnie świeży, niezformatowany dysk. Moje postępowanie było następujące: podpiełem dysk do drugiego kompa - system widzi go jako "świeży". Podłubałem w internecie na temat odzysku danych i spróbowałem Get Data Back. Program jest bardzo dobry - wszystko odzyskał w kilka godzin - polecam! Najważniejsze to nie wpadać w panikę, zorganizować sobie drugi dysk do zapisu odzyskiwanych danych i w żadnym wypadku nic nie robić na odzyskiwanym dysku, a w szczególności nic na nim nie zapisywać!
    Psychodelik442 daj znać jak postępy w odzysku.

Dodano po 12 [minuty]:

Dodam, że Bad Copy Pro pomógł mi w innej sytuacji, gdzie dysk był już po formacie i po niewielkim nadpisaniu. Sporo odzyskał, tylko bez oryginalnych nazw, to znaczy file1 z rozszerzeniem itd. Jest dość skuteczny, ale za to wolny. Czyta sektor po sektorze. Dodatkowo obsługuje inne nośniki danych - płłyty, karty pamięci. Z płyt bez problemu odzyska dane ze żle zamkniętych sesji. Do porysowanych płyt polecam CD Check - do dokładnego czytania potrafi zwolnić napęd do prędkości nawet 0,1x.
  • #14 4959738
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    max972 A co to reklama czy co kolega jest producentem tych programów ,że je tak nachalnie proponuje ?.

Może najpierw dowiemy się co pytający zrobił .
  • #15 4959992
    Remeknapr
    Poziom 33  
    Ocena: 184
    migol21 napisał:
    Myślę że nie potrzebnie zaplątaliśmy się w odzyskiwanie programami może by tak w końcu podać LBA 0-100 ? Może by tak przywrócić partycje i wszystkie dane powinny się pokazać.

Myślę, że masz rację. Jeśli partycja została przywrócona w tym samym miejscu i o tym samym rozmiarze, to wszystkie dane powinny być nienaruszone i widoczne. Jedyna wątpliwość to czy program zastosowany do usunięcia i utworzenia partycji nie narusza przypadkiem tablicy plików.
  • #16 4960140
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 4979242
    max972
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    migol21 napisał:
    max972 A co to reklama czy co kolega jest producentem tych programów ,że je tak nachalnie proponuje ?.

Może najpierw dowiemy się co pytający zrobił .

Witam po małej przerwie. Nie miałem zamiaru ani niczego reklamować, ani nikogo urazić jakąś nachalnością. W razie czego z mojej strony sorki. Chciałem zaproponować coś co kiedyś uratowało mnie z opresji (dwa pierwsze programy) Cd check to już faktycznie poza tematem - jeszcze raz sorki. Ciekaw jestem czy koledze uda się uratować dane.
    Pozdrawiam
  • #18 5241925
    marmad
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam po przerwie w temacie mam pytanko czy po zdjęciu partycji i założeniu od nowa a także po wgraniu systemu można odzyskać niektóre dane z tej partycji ( partycja systemowa )
  • #19 5241934
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 5243297
    marmad
    Poziom 12  
    Dane to zdjęcia a czy są nadpisane to nie wiem , ale system jest nowy
  • #21 5244441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 5246991
    marmad
    Poziom 12  
    Nawet jeśli na tej partycji jest nowy system ? i kilka programów ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik przypadkowo usunął partycję D:DANE podczas instalacji Windows XP i utworzył ją na nowo bez formatowania, pytając o możliwość odzyskania danych. W dyskusji zaproponowano użycie programów do odzyskiwania danych takich jak Recover4all, EasyRecovery, PC Inspector File Recovery, Bad Copy Pro, Get Data Back oraz narzędzia DMDE (uruchamianego przez DMDEENG_.BAT) do wyszukiwania utraconych partycji i plików na dysku. Podkreślono, że odzyskanie 100% danych zależy od stopnia nadpisania i integralności systemu plików. Zalecano wybór fizycznego dysku lub logicznej partycji w programie do odzysku, wykonanie kopii obrazu partycji na innym nośniku oraz unikanie zapisu na dysku źródłowym. Wskazano, że jeśli nowa partycja ma ten sam rozmiar i położenie, dane mogą być nienaruszone, ale konieczna jest analiza systemu plików (np. RUN LIST $MFT) przed dalszymi działaniami. Podkreślono ostrożność przy zapisywaniu sektorów i konieczność niepanikowania oraz przygotowania drugiego dysku do zapisu odzyskiwanych danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA