logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Alan 48 Plus CB radio – radio milknie po kilku minutach od włączenia

Crash_ 10 Lis 2006 19:37 1583 7
REKLAMA
  • #1 3209906
    Crash_
    Poziom 12  
    Mam problem z radyjkiem marki ALAN 48 Plus, otóż wszystko działa dobrze (prawie) po kilku minutach od włączenia radia zaczyna milczeć...
    Jeżeli ktoś wie jak można to naprawić to proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 3210089
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    nie jestem specem od cb, ale malo sprecyzowane,opisz cos wiecej. sam mam takie sprawne w aucie. czy tylko fonia znika? a po wylaczeniu i zaraz wlaczeniu jest od razu dzwiek, czy trzeba odczekac kawalek z wylaczonym? a w trakcie jak milczy, czy nadaje, czyli po wcisnieciu przycisku nadawania, wyswietla sie max linijki nadawania? moze ktos znajomy sprawdzic na swoim czy jestes slyszalny? moze jak jest gluchy gdzies sie obudowa bardzo nagrzewa?
    WIĘCEJ DANYCH, kolego
  • REKLAMA
  • #3 3219122
    Crash_
    Poziom 12  
    Zanika fonia... dam nośną i puszczę to na sekund pare znowu mam dźwięk... jeżeli radyjko zamilknie to na wyświetlaczu widać jak wskaźnik się porusz gdy ktoś nadaje, czyli odbiornik jest sprawny... wzmacniacz chyba też...
  • #4 3220167
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 361
    raczej bym stawial na niesprawnosc stykow w gruszce,choc jeszcze raz raz pisze ze nie jestem specjalista od cb, mam nadzieje ze ktos z fachowcow sie wypowie w temacie.
  • REKLAMA
  • #5 3220253
    Crash_
    Poziom 12  
    Styki w gruszce są OK ja jestem bardziej za zapychaniem się któregoś z tranzystorów... lub coś z wzmacniaczem...
  • REKLAMA
  • #6 3221750
    Yamana
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Kolego!!
    Napisz dokładnie.
    Właczasz radio i wszystko Ok fonia chodzi z głośniczka , wskaznik S-meter pokazuje - TAK??
    Naciskasz PTT i co wychodzi fonia i zanika??
    Puszczasz PTT i co nic nie słychć w głośniczku, czy jak??
    Po czasie znowu słyszysz, czy znowu mozesz nadawać??

Mówie nie rozumiem ciebie napisz dokładnie i szczegółowo.
    włączasz radio - i co sie dzieje??
    słuchasz godzinę i co sie dzieje??
    naciskasz PTT i co sie dzieje??
    puszczasz PTT i co sie dzieje??

Pozdrawiam ciebie i powiem ci jedno, tu nie ma wróżek, jak nie podasz dokładnie co sie dzieje to my nie jesteśmy wróżki i nie wiemy!!!
  • #7 3438337
    Łukanyo
    Poziom 2  
    pozwole sobie odświeżyc temat poniewaz mam o samo.
    'Właczasz radio i wszystko Ok fonia chodzi z głośniczka , wskaznik S-meter pokazuje - TAK??" Tak
    "Naciskasz PTT i co wychodzi fonia i zanika??" Naciskam PTT i mni slychać.
    "Puszczasz PTT i co nic nie słychć w głośniczku, czy jak??" Ktos mi odpowiada i ja nie slysze, Smeter pokazuje ze ktos do mnie mówi.
    "Po czasie znowu słyszysz, czy znowu mozesz nadawać??" jak odlezy długo (noc) to rano dziala przez pol godziny.
    Nie wiem czy dokładnie opisalem ale chyba dokladneij sie nie da
  • #8 3732705
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 241
    proponował bym sprawdzić blokade szumów czyli SQ potem zabrac sie do sprawdzenia tanim kosztem dwa kondensatorki tantalowe koło pułapki 455 miałem taki sam problem z 78 plus tylko ze odwrotnie dlatego sugeruje sie odrazu zasilaniem układu C118 ,C128 bodaj i C130

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia CB Alan 48 Plus, które po kilku minutach pracy przestaje emitować dźwięk (fonia zanika), mimo że wskaźnik S-meter pokazuje aktywność sygnału, co wskazuje na sprawny odbiornik. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu dźwięk pojawia się na krótko. Nadawanie jest utrudnione lub niesłyszalne. Podejrzenia dotyczą problemów z tranzystorami lub wzmacniaczem audio, natomiast styki mikrofonu (gruszki) zostały wykluczone jako przyczyna. Wskazano również na możliwość uszkodzenia lub zapchania układu blokady szumów (SQ) oraz kondensatorów tantalowych w okolicach pułapki 455 kHz, szczególnie kondensatorów C118, C128 i C130, które mogą wpływać na zasilanie układu i powodować zanikanie fonii. Konieczne jest dokładne sprawdzenie tych elementów w celu naprawy urządzenia.
REKLAMA