logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony FH-B610 - brak dźwięku, nie działa CD i magnetofon, grzejące się tranzystory

michalmily 22 Lip 2003 21:51 1902 3
REKLAMA
  • #1 296693
    michalmily
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich. Jak napisałem w temacie mam problem z taką wieżą, nie mam pojęcia, co i jak się stało, bo kolega ze wzgledu, ze wieza jest stara i nie działała, dał ją mi. Nie oglądał jej fachowiec, bo kolega stwierdził, ze i tak czas kupić nową. Po włączeniu zasilania na wyświetlaczu pojawia się zegar (wyzerowany oczywiscie), po naciśnięciu przycisku "Power" wszystko jakby garało, ale jednak - nie gra, w głośnikach cisza, przez słuchawki też próbowałem- nic. Magnetofon nawet nie zamierza się uruchomić, po włożeniu kasety i naciśnieciu jaki9egokolwieg przycisku milczy, to samo z CD, nawet tacka sie nie wysówa, tuner milczy, jedyne czego nei sprawdzałem, to wejście liniowe, ale wątpie, ze działa. Zajrzałem do modułu wzmacniacza, znalazłem kilka poruszonych lutów, ale poprawiłem i nic. W okolicach kondensatora C914, między dwoma tranzystorami o oznaczeniach: D2012, obwód jest lekko "zarumieniony". Kondensator wymieniłem i nic. Po właczeniu zasilania te dwa tranzystory znacznie się grzeją. Moze ktoś z Was wie, jak to naprawić, albo spotkał się z podobnym problemem, nie koniecznie w takiej wieży, za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuje. Pozdrawiam ... :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 297609
    michalmily
    Poziom 13  
    schemat już mam, chociaż nei wiele mi mówi, nie mogę znaleźć modułu wzmacniacza, pokombinuje i dam znać :/
  • #4 297746
    michalmily
    Poziom 13  
    zasilacz też jest w porzadku, bo sprawdzałem razem ze schematem - wszystko gra
REKLAMA