logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepsze książki do nauki asemblera dla AVR - gdzie kupić?

runbit 23 Lip 2003 00:11 4385 12
REKLAMA
  • #1 296868
    runbit
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Hi.
    Zamierzam rozpocząć naukę w asemblerze programowania AVRów. Gdzie mogę kupić najlepszą publikację na ten temat? W ogóle jakieś o tych procesorach. Co proponujecie?
    Mam bardzo słabe podstawy asemblera, tyle co wyniosłem z lekcji, było tego bardzo mało.
  • REKLAMA
  • #2 296889
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 297999
    runbit
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Tam nic nie ma. Są tylko ćwiczenia z Asemblerem, ja chcę porządną publikację, z której się coś naucze.
  • #4 299338
    seba09
    Poziom 11  
    Dla początkujących (od podstaw) jest dobra książka wydawnictwa MIKOM autor Kruk tytuł Asembler są też książki tego autora dla bardziej zaawansowanych np."Asembler - kurs programowania dla średnio zaawansowanych". Wejdź na http://www.mikom.com.pl
  • #6 308417
    marchewa101
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    tez jestem zainteresoway taka ksiazka, ale nie musi byc od podstaw.

Zaden z tych ksiegarni nie ma ksiazek o ASM dla AVR tylko asm dla pc i 51!!!
  • REKLAMA
  • #7 328523
    viki
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Zrozumieć Asembler - JEFF DUNTENMANN
    Jak pisać wirusy - Andrzej Dudek
    Mapa pamięci IBM/PC - Arkadiusz Andrusz
  • #8 328624
    Caladan
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Dla jakiego procka jest assembler nie ma w zasadzie znaczenia. Ja ostanio mając podstawy (choć może całkiem niezłe) programowania 8086-80386 byłem w stanie spokojnie pisać programy dla AT90s2313 i któregoś 32-bitowego Hitachi. Proponuję naukę asma dla PC, a potem przeczytanie instrukcji. Mam jedną właśnie o at90s2313, ze stronki atmela sciagnieta, dokladny opis pamieci, programowania mikrokontrolera i opis instrukcji... Wszystko czego potrzeba :D
  • REKLAMA
  • #9 328757
    marchewa101
    Poziom 17  
    no ja bym powiedzial ze asm sie mocno rozni w poszczegolnych prockach... ze wzgledu na to iz np. w pc nie masz timerow, komparatora, przetwornika DAC... itp.
    Fakt ze zasada asm'a sie nie zmienila, lecz niektore istrukcje zmienily nazwe, niektorych nie ma
  • #10 329302
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    jeśli chcesz nauczyć się asemblera AVR to najlepsza jest seria książek pana Krysiaka np "programowanie mikrokontrolerów AVR" albo "mikrokontroler AVR 2313" i inne , są tam książki o samym asembleże i o poszczególnych kontrolerach , polecam serdecznie najlepiej wejść na strone księgarni technicznej http://www.techniczna.com.pl/ wpisać AVR i już, co do książek pana Kruka to jestem bardzo rozczarowany i bardzo nie polecam , uważam że są beznadziejne, napisane nie wiadomo dla kogo ..

i jeszcze jedno wydawnictow Helion wcale nie jest takie dobre jak uważają ludzie. Helion odnosze wrażenie wydaje co popadnie bez względu na jakość dydaktyczną, tłumaczenia książek znanych autorów są kompletną klapą ( nie wszystkie ale większość), tak więc polecam sprawdzać oceny książek na necie, zanim zakupicie coś z Helionu ( zresztą z Mikomem jest podobnie)
  • #11 329982
    marchewa101
    Poziom 17  
    thx

ale ja ani razu nie zawiodlem sie na wydawnictwie helion... kupilem tam tylko 3 ksiazki o programowaniu i wszystkie sa dobre... ale koniec tematu o helionie bo to tak troszke nie na temat
    + 20p ;-D
  • #12 331168
    Jabil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Moim zdaniem asembler pod AVR jest duzo prostszy niz dla 51.Trzeba tylko sie do pau rzeczy np przyzwyczaic do ustawien portow(tutaj poprzez odpowiednie rejestry ustawiasz np czy to musi byc wejscie czy nie,czy podciagane czy nie itp),natomiast praca z 31-rejestrami to czysta przyjemnosc.Nie wiem jak dobrze znasz asm,bo jesli cos wies to tak jak radzi strdaniel te ksiazki Ci wystarcza plus dobrze opisane przyklady zawarte w AVR studio.Jesli nie to radze zaczac od 51 i np ksiazki panow Galka,gdzie w lekcjach wszystko fajnie jest opisane i mozna podpatrzec sobie ciekawe rozwiazania.Wiecej tez w sieci znajdziesz pomocy(czy nawet publikacji ksiazkowych) dla 51 niz AVR.Popatrz tylko na tym forum,ile osob programuje pod 51 a ile pod avr.A przesiasc sie zawsze zdarzysz.
  • #13 684781
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    runbit napisał:
    Hi.
    Zamierzam rozpocząć naukę w asemblerze programowania AVRów. Gdzie mogę kupić najlepszą publikację na ten temat? W ogóle jakieś o tych procesorach. Co proponujecie?
    Mam bardzo słabe podstawy asemblera, tyle co wyniosłem z lekcji, było tego bardzo mało.

Temat wprawdzie już sprzed wielu miesięcy ale zerknij tutaj https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=684780#684780

Podsumowanie tematu

✨ Poszukując najlepszych książek do nauki asemblera dla mikrokontrolerów AVR, użytkownicy wskazują na różne źródła i publikacje. Popularne są książki wydawnictwa MIKOM, zwłaszcza autorstwa Kruka, takie jak "Asembler" oraz "Asembler - kurs programowania dla średnio zaawansowanych", choć opinie o nich są podzielone. Polecana jest także seria książek pana Krysiaka, np. "Programowanie mikrokontrolerów AVR" oraz "Mikrokontroler AVR 2313", które zawierają materiały zarówno o asemblerze, jak i o konkretnych kontrolerach. Wskazuje się, że asembler dla AVR różni się od asemblera dla PC czy mikrokontrolerów 8051, głównie ze względu na specyfikę peryferiów (timery, przetworniki DAC itp.). Niektórzy sugerują naukę asemblera dla PC jako bazę, a następnie studiowanie dokumentacji AVR, np. instrukcji i mapy pamięci dostępnej na stronie Atmela. Księgarnie internetowe takie jak helion.pl, mikom.com.pl czy techniczna.com.pl są wymieniane jako miejsca zakupu, jednak dostępność książek stricte o asemblerze AVR bywa ograniczona. Dodatkowo, dla początkujących polecane są książki o asemblerze dla 8051, które są bardziej rozpowszechnione i mają więcej materiałów w sieci. Wskazano również na przydatność AVR Studio jako środowiska z przykładami. W dyskusji pojawiły się także tytuły książek o asemblerze PC, np. "Zrozumieć Asembler" Jeffa Duntenmanna oraz "Jak pisać wirusy" Andrzeja Dudka, jednak nie są one dedykowane AVR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA