logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi VT416 - odtwarzanie zatrzymuje się po 1 sek., zniekształcony obraz

KKrzysiek 23 Lip 2002 16:21 2286 12
REKLAMA
  • #1 28625
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Magnetowid odtwarza nagranie tylko przez okolo 1 sek. nastepnie przechodzi do funkcji stop. Gdy trzymam przycisk play palcem to odtwarza ciagle ale obraz jest mocno znieksztalcony. Capstan wydaje sie byc ok. pomimo minimalnego luzu obraca sie b. lekko. Z gory dziekuje za wszelka pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 28701
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przyczyną może być zespół sprzęgieł,który w tym i podobnych modelach HITACHI często sie wymienia razem z IDLER`em.
    Zespół sprzęgieł - nr wg KONIG - 1245 (24PLN)
    IDLER - nr 1244 (5PLN)
    Ceny w NORTH Koszalin.
  • #3 28795
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Sprawdź na "sucho" czy sprzęgło ciągnie jak nie to jak wyżej a jak tak to podstawa przełącznik rodzju pracy lub pod sprzęgłem czujnik :) auto-stop :) ,sorry ale mam urodzinki więc nie kojarze modelu i jak nie posiada w.w. elementów to kwestia wyczyszczenia diód i czujniczków na płycie głównej pod mechanizmem ,miałem identyczny feler w sharpie o nowoczesnym mechaniźmie daewoo 8O
  • REKLAMA
  • #4 29212
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem zespół sprzęgieł wydaje mi się, że jeszcze jest sprawny. Sprawdziłem także czujniki pod mechanizmem (nie ma tego dużo: początek i koniec taśmy, włącznik windy, write protect i czujnik obrotów rolki nawijającej) są sprawne. Przełącznik funkcyjny też jest ok.

Jedna rzecz wpadła mi w oko: wydaje mi się, że drum motor pracuje nieregularnie (tzn. raz szybciej, raz wolniej). Mam wrażenie, że funkcja play wyłacza się w chwili pierwszego zwolnienia prędkości obrotowej bębna. Także gdy trzymam play palcem widać i słychać jak drum minimalnie zwalnia i za chwilę przyspiesza do poprzedniej prędkości - i tak w kółko.
  • #5 29377
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Żeby pójść dalej trzeba wejść w układy serworegulacji. Czy masz oscyloskop?
  • #6 29440
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Tak, moge sobie pożyczyć z pracy na weekend :)
  • #7 29664
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Być może zmiana obrotów napędu DRUM powoduje wyłączenie funkcji PLAY. Aby się o tym przekonać należy:
    1.Sprawdzić przebiegi na p.18,20,22(względem GND) IC603(HA13403V-drive`r DRUM), powinny być symetryczne i pozbawione przypadkowych zakłóceń.
    2.Sprawdzić przebieg na p.10 IC603(CYL.FG), ampl.:4,4Vpp,okres 3,5ms(może się zmieniać w zależności od zmiany obrotów)
    3.Sprawdzić przebieg na p.38(CYL.PG) IC601(HD49716 - proc.SERVO),ampl.:3,9Vpp,okres 40ms(zmiany jw) W/w pomiary nalezy wykonać w trybie wymuszonym PLAY(tak jak pisałeś).
    Na podstawie tych obserwacji będzie można coś ustalić. Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #8 30916
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Przepraszam za zwłokę, zdobycie oscyloskopu zajęło trochę czasu.

Ad 1. Przebiegi na pinach 18, 20, 22 wyglądają tak samo: jest to zniekształcona sinusoida o ampl. ok. 8V i składowej stałej ok. +10V, okres 9ms. Gdy prędkość obrotowa się zmienia to raz jest to ładniejsza sinusoida, a raz brzydsza (ta brzydsza ma na dodatek spłaszczoną górną połówkę).

Ad 2. Prostokąt o ampl. 4.4V i okresie 3.2 do 3.6 ms. Wraz ze zmianą obrotów zmienia się okres w podanych granicach.

Ad 3. Stałe napięcie ok 2.6V
  • #9 31053
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zapomniałem o jeszcze jednym b.ważnym pomiarze na p.48 IC601 (HSW25Hz) - przebieg prostokatny ok.5Vpp,okres 40 ms. Jeżeli na p.38 nie ma przebiegu CYL.PG to również może nie być HSW25Hz. Prześledź drogę od czujnika TACH SENSOR na płytce s-ka DRUM(p.10 i 11 złączaCN143 ) aż do p.32 i 33 IC601. Jest to wejście symetryczne i wchodząc na nie oscyloskopem powinien być widoczny przebieg o ampl. rzędu kilkudziesieciu milivoltów(oczywiście podczas pracy s-ka). I na koniec zrób co należalo zrobić na samym poczatku czyli sprawdź zasilanie IC603(p.1 - 14,5V,p.7 - 5,3V) oraz IC601(p.4 - 5,2V,p.18 - 5,2V, p.20 - Vref=2,2V, p.25 - 5,2V, p.39 - Vref=2,5V). Również poziom tętnień tych napięć.
  • #10 31303
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Na IC601 p.48 jest tylko stałe napięcie +5V.
    Pomiędzy pinami 32 i 33 IC601 nie widzę żadnego sygnłu. Także na pinach 10 i 11 złącza CN143 nic nie ma.
    (pin 10 złącza CN143 jest podłączony bezpośrednio do p.33 IC 601, natomiast pin 11 idzie do C611)
    Sprawdziłem zasilanie układów IC603 oraz IC601 są ok.
    Czy to oznacza, że czujnik na płytce drum jest uszkodzony?
  • REKLAMA
  • #11 31321
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Brak przebiegu na p.38,p.48 może oznaczać uszkodzenie głowicy tachometrycznej na płytce s-ka lub procesora SERVO IC601(HD49716).
    Sprawdź omomierzem uzwojenie głowicy tachom. p.10 i 11 złącza CN143. Jeżeli jest przejście to spróbuj zmniejszyć szczelinę m-y czołem głowicy a powierzchnią obracającego się rotora(powinna być taka możliwość). Sygnał z głowicy może być nawet mniejszy niż podałem i stąd może nie być widoczny na oscyloskopie.Wymień C611 -47u/6,3V. Jeżeli te wszystkie zabiegi nie pomogą to pozostaje podmiana procesora.
  • #12 31508
    KKrzysiek
    Poziom 11  
    Sprawdziłem rezystancję głowicy pomiędzy pinami 10 i 11 CN143, wynosi około 680k. Czy to jest prawidłowe? Jak nazywa się ta głowica (typ)? Postaram się ją wymienić (ewentualnie procka) i wtedy się odezwę. Bardzo dziękuję za dotychczasową pomoc.
  • #13 31525
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zdemontuj napęd s-ka DRUM (od spodu).W tym celu odkręć zewnętrzny wirnik(wcześniej zaznacz sobie jego położenie w stosunku do osi),rozłącz złączkę i odkręć płytkę s-ka. Sprawdź omomierzem bezpośrednio na głowicy,jeżeli będzie taka sama rezystancja jak miałeś to jest uszkodzona.Nie mierzyłem rezystancji głowicy w tym modelu ale podobna jaką kiedyś podstawiało się w ORION`ach w miejsce hallotronu miała 370 omów. Oryginalnej raczej nie dostaniesz. Można próbować podstawić inną(na giełdzie coś znajdziesz). W instrukcji serwisowej nie ma symbolu,jest opisana jako TACHO SENSOR. Z procesorem jeszcze poczekaj. Kiedyś w ofercie VIDEO HEAD K-w widziałem same płytki napędów do s-ków DRUM po 20PLN. Może mieliby do HITACHI.Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Hitachi VT416 odtwarza nagranie tylko przez około 1 sekundę, po czym przechodzi do funkcji stop. Przytrzymanie przycisku play powoduje ciągłe odtwarzanie, jednak obraz jest mocno zniekształcony. Capstan działa prawidłowo, a zespół sprzęgieł wydaje się sprawny. Problemem może być nieregularna praca silnika bębna (drum motor), który zmienia prędkość obrotową, co skutkuje wyłączaniem funkcji play. Zalecane jest sprawdzenie układów serworegulacji, w tym pomiar sygnałów na pinach układów IC603 (HA13403V - driver DRUM) i IC601 (HD49716 - procesor SERVO) za pomocą oscyloskopu. Pomiary wykazały zniekształcone przebiegi sinusoidalne i brak sygnału na wejściach tachometru (TACH SENSOR) na płytce silnika bębna. Rezystancja głowicy tachometrycznej między pinami 10 i 11 złącza CN143 wynosi około 680 kΩ, co jest podejrzane i może wskazywać na uszkodzenie głowicy tachometrycznej lub procesora SERVO. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę głowicy tachometrycznej (TACHO SENSOR) oraz kondensatora C611 (47uF/6,3V). W przypadku braku poprawy możliwa jest konieczność wymiany procesora IC601. Wymontowanie napędu silnika bębna i bezpośredni pomiar rezystancji głowicy potwierdzi diagnozę. Oryginalne części mogą być trudno dostępne, ale można próbować zamienników z innych modeli lub giełdy części elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA