logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można odbierać Cyfrę+ lub Polsat na kilku TV z jednym abonamentem?

Liu Kang 14 Lis 2006 10:59 9284 11
REKLAMA
  • #1 3222739
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Gość ma Polsat lub Cyfrę+ płaci jeden abonament, a odbiera sygnał w kilku TV jednocześnie i do tego w tych TV ma różne kanały. Jest to możliwe ? Czy gość mnie wkręca. Ne chciał mi powiedzieć jak to zrobił, ale mu działa. Wiem, że można na jednej antenie postawić Multiswich i np. trzy tunery SAT i będzie ok. Ale co wtedy z abonamentem? W każdym tunerze chyba musi być karta. W ogóle jest to legalne?
  • REKLAMA
  • #2 3222831
    kriss51
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 482
    oczywiście że można rozdzielić uprawnienia z karty na kilka tunerów.
  • REKLAMA
  • #3 3222857
    Liu Kang
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Polsatu też, czy tylko cyfry? Jest to legalne?
  • #4 3222908
    mx3
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    w obredbie lokalu jest to legalne [ jesli chodzi o C+] polsat tez mozna rozdzielic lae jest to duzo bardziej skomplikowane niz rozdzielenie C+
  • #5 4352657
    westom
    Poziom 1  
    mam pytanie jak można rozdzielić tv na kilka telewizorów? i ile by to mniej więcej kosztowało? myślę na cyfrą+
  • REKLAMA
  • #6 4352670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4352766
    Ibuprom
    Poziom 26  
    Ocena: 180
    Boxkey wyciągano z Sagemów które dawane były na początkach tej platformy. Obecnie jeśli jest to możliwe to robi to garstka ludzi nauczona poprzednimi doświadczeniami, kiedy to upublicznione informacje stały się powodem kłótni między "dziećmi neostrady", "sprzedawano" usługi na allegro za grosze, co też spowodowało zdecydowany ruch ze strony operatora blokujący te rozwiązania. Ucierpieli na tym wszyscy gdyż znów trzeba było od nowa szukać dziur co zabierało czas i pieniądze, wymagało mowych rozwiązań itd.

Dlatego sądzę że pytania na takie tematy tutaj to strata czasu, nikt Ci nie poda gotowca właśnie z obawy o wyciek, musisz sam poszukać "magików" w swoich okolicach.
  • REKLAMA
  • #8 4507690
    wojtek krasucki
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    witam ze swej strony moge zaproponować tunery linbox.robiliśmy 2 większe instalacje korzystając z tego rozwiązania i klienci są zadowoleni.
  • #9 4510312
    chrobro
    Poziom 16  
    Ja chciałbym właśnie zorbić u siebie taki podział Cyfry+.Dowiedziałem się właśnie że jest to możliwe, nie znam się zbytnio na tym więc chciałbym zapytać ekspertów :)
    -czytałem że można tak zrobić używając połaczenia między dekoderami kablem COM, wystarczy wtedy jedna karta

Mam racje czy bzdury pisze :)

PS-mam 2 dekodery-jeden model sprzed 2-óch lat -philips chyba i teraz nowy kupiony Strong -oba mają COMy
  • #10 4511175
    wojtek krasucki
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    jeśli masz 2 tunery to wystarczy dokupić spliter z kartami klienckimi połączyć kablami (telefonicznymi) i będzie latać.temat wielokrotnie poruszany wystarczy poszukać na forum.jak chcesz daj na priv to powiem co i jak
  • #11 4511253
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Pol$at tez da sie podzielic, tylko wiecej zachodu troszke jest. Do komputera podpina sie programator kart, np phoenix, do niego wklada karte pol$atu. Na kompie odpalasz specjalny program tworzacy server dystrybucji kluczykow. A dalej to juz po sieci, lub za pomoca kabli rs232 podpinasz ile tunerow chcesz (sa to przewaznie ferfusony, do ktorych trzeba wgrac oprogramowanie obslugujace odbieranie kluczy nie z gniazda karty, a z portu rs232).

Proponuje wejsc na jakies forum TVsat i poczytac o "sharingu".
  • #12 4511467
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    dir3ctor napisał:
    Pol$at tez da sie podzielic, tylko wiecej zachodu troszke jest. Do komputera podpina sie programator kart, np phoenix, do niego wklada karte pol$atu. Na kompie odpalasz specjalny program tworzacy server dystrybucji kluczykow. A dalej to juz po sieci, lub za pomoca kabli rs232 podpinasz ile tunerow chcesz (sa to przewaznie ferfusony, do ktorych trzeba wgrac oprogramowanie obslugujace odbieranie kluczy nie z gniazda karty, a z portu rs232).

Proponuje wejsc na jakies forum TVsat i poczytac o "sharingu".

Zapomniałeś jeszcze o tym że karty polsatu są parowane z dekoderem i nie jest tak łatwo z podzieleniem jak w cyfrze, a wręcz nie możliwe..... ale są wyjątki.

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest odbieranie sygnału Cyfry+ na kilku telewizorach z jednym abonamentem, rozdzielając uprawnienia z jednej karty na kilka tunerów, co jest legalne w obrębie jednego lokalu. W przypadku Polsatu sytuacja jest bardziej skomplikowana, ponieważ karty są parowane z konkretnymi tunerami, co utrudnia lub wręcz uniemożliwia legalne dzielenie sygnału na wiele odbiorników. Technicznie do podziału sygnału Cyfry+ można użyć multiswitcha, splitterów, podwójnego konwertera oraz kabli telefonicznych lub COM do połączenia tunerów, co pozwala na korzystanie z jednej karty na kilku dekoderach. W przypadku Polsatu stosuje się programatory kart (np. Phoenix) i specjalne oprogramowanie do tworzenia serwera dystrybucji kluczy, a tunery muszą obsługiwać odbiór kluczy przez port RS232. Metody te, zwane "sharingiem", są jednak nieoficjalne i mogą naruszać warunki abonamentu. Modele tunerów wymieniane w dyskusji to m.in. Philips i Strong, a także tunery Linbox, które były stosowane w większych instalacjach zadowalających użytkowników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA