logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki mikrokontroler do pomiaru różnic parametrów prądu

Marcus82 14 Lis 2006 12:12 1299 3
REKLAMA
  • #1 3222923
    Marcus82
    Poziom 11  
    Witam, nie wiem czy mnie zaraz mederator nie wyrzuci, ale spróbuje. Otóż mam do zbudowania urządzenie które pobiera dwie wartości prądów i na ich podstawie wylicza błędy, przesunięcia fazowe itp. i potrzebuję do tego mikrokontrolera z min dwoma przetwornikami A/C i pamięcią EPROM do jakiegoś skromnego menu. Przeglądałem uC ATmega i wiem że mają A/C z tym że ile to juz moja znajomość angielskiego nie pozwoliła sie dowiedzieć. Może wiecie jaki typ uC byłby w tym przypadku dobry? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3223144
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    ATmega8 ma w zależności od obudowy 6 lub 8 kanałow (6 ma obudowie DIP, 8 w TQFP) przetwornika, jeżeli chcesz do teo podłaczyć jakieś peryferia to będzie w sam raz.
  • REKLAMA
  • #3 3223248
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    hmm nie wiem co to znaczy "wylicza błedy"
    odnośnie przesunięcia fazowego to zależy o jakich częstotliwościach rozmawiamy (tj. jaki rząd wartości przesunięcia) ponieważ przetwornik jest w zasadzie tylko jeden - multipleksowane wejścia i dla dziesiątek kHz (usekundy) raczej już byś nie zmierzył przesunięcia zbyt prosto.
  • #4 3223604
    Marcus82
    Poziom 11  
    urządzenie ma mierzyć prądy na wejściu i wyjściu przekładnika prądowego - prąd pierwotny (10..1000A) i wtórny (1..5A), powiem szczerze że dopiero sie zaczynam w to zagłębiać i nie wiem jakie to będą częstotliwości,
    jeżeli chodzi o błędy to głównie prądowy i kątowy przekładnika, oprócz tego przekładnia i jej błąd i może obciążenie,
REKLAMA